Żywienie trzody chlewnej to podstawowy czynnik wpływający na zdrowie zwierząt. Polega na dostarczaniu składników odżywczych w proporcjach, które odpowiadają zapotrzebowaniu energetycznemu w każdej kategorii wiekowej świń. W składzie pasz powinny się znaleźć takie składniki, jak: energia, białko, włókna pokarmowe, składników mineralne i witaminy. Jakie są najczęściej popełniane błędy w żywieniu trzody chlewnej?
Nieodpowiednie proporcje składników w żywieniu trzody chlewnej
Jednym z najczęściej popełnianych błędów w żywieniu trzody chlewnej jest niewłaściwe zbilansowanie składników (niedobór lub nadmiar składnika). Niedostateczna ilość białka spowalnia rozwój tuczników oraz powoduje większe zużycie paszy na wytworzenie zapasów tłuszczu. Deficyt białka u młodych prosiąt powoduje upośledzony rozwój układu rozrodczego oraz spowolnienie dojrzałości płciowej i rozpłodowej. Może też spowodować niepłodność u dorosłych osobników. Natomiast lochy, które spożywają niewłaściwie zbilansowaną paszę stają się chude, słabe oraz mają problemy z porodem i laktacją. Najczęściej rodzą słabe prosięta, co prowadzi do upadków.
Niewłaściwy bilans energetyczny w pożywieniu
Niedobór energii w żywieniu trzody chlewnej powoduje wpływa negatywnie na funkcjonowanie zwierząt. Lochy rodzą prosięta z niedowagą. Młode, którym nie dostarcza się odpowiednich dawek energetycznych, rosną zbyt wolno. Innym błędem jest podawanie świniom pasz o dużej wartości energetycznej przy równoczesnym niedoborze białka. Prowadzi to do otłuszczenia zwierząt, co przekłada się bezpośrednio na jakość mięsa.
Niedobory witamin i minerałów
Kolejnym z najczęściej popełnianych błędów w żywieniu trzody chlewnej jest brak witamin i minerałów. Problemem może być też niewłaściwe ich zbilansowanie. Na przykład nadmiar wapnia zwiększa niedobór fosforu, przez co dochodzi niewłaściwego rozwoju układu kostnego, zaburzeń metabolizmu i gospodarki hormonalnej. Równie ważne jest żelazo. Jego niedobór powoduje anemię u małych prosiąt. Może być ona również wywołana małą ilością miedzi, manganu lub kobaltu. Karmienie trzody chlewnej suchymi zbożami (śrutą sojową), powoduje zwiększone stężenie wapnia i niedobór cynku.
Błędy w żywieniu trzody chlewnej znacznie osłabiają zdrowie i produktywność zwierząt. Dlatego warto dostarczać im potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu żywienie zapewni prawidłowy rozwój młodych osobników oraz zapewni prawidłową reprodukcję stada.