Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Żywienie świń – pasza gospodarska czy pełnoporcjowa?

Odpowiednie żywienie świń ma bardzo duży wpływ na ich prawidłowy wzrost oraz rentowność stada.  Hodowcy często zastanawiają się nad tym, czy wybrać paszę gospodarską, czy pełnoporcjową. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ obie technologie żywienia posiadają swoje wady i zalety. W tym tekście postaramy się wskazać na aspekty, które warto wziąć pod uwagę przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Pasza gospodarska

Pasza gospodarska opiera się na produkcji pożywienia dla świń we własnym zakresie. Na taki ruch decydują się przede wszystkim małe gospodarstwa produkcyjne, jednak tę technologię żywności można spotkać również na dużych fermach. Jak sama nazwa wskazuje, pasza dla świń powstaje od podstaw w gospodarstwie i może różnić się składem w zależności od tego, jakie składniki zostaną dodane do paszy oraz w jakich proporcjach. Pasza gospodarska powstaje z połączenia śruty zbożowej, komponentów wysokobiałkowych i premiksu. Dodatkowo można wzbogacić ją o dodatki paszowe, na przykład aminokwasy, zakwaszacze czy też włókna surowe.

Według dostępnych analiz pasze gospodarskie cieszą się popularnością, ponieważ mogą być średnio o około 10% tańsze od pasz pełnoporcjowych. Ich przygotowanie wymaga jednak poświęcenia czasu, energii elektrycznej oraz przygotowania mieszalni. Przy dużych zakładach produkcyjnych koszt tej ostatniej może przekraczać nawet milion złotych, dlatego zwrot z inwestycji odłożony jest w czasie. To sprawia, że wielu hodowców decyduje się na skorzystanie z pasz pełnoporcjowych.

Pasza pełnoporcjowa

Od kilkudziesięciu lat na rynku dostępne są gotowe mieszanki i pasze pełnoporcjowe, które produkowane są na przemysłową skalę i wykorzystuje się je w procesie żywienia świń. Wśród głównych zalet tego rozwiązania wymienia się znaczną oszczędność na etapie uruchamiania produkcji, ponieważ hodowca nie musi inwestować w profesjonalną mieszalnię pasz. Na samym etapie żywienia rolnicy mogą zauważyć wzrost kosztów o około 10% względem paszy gospodarskiej, jednak wciąż może się to opłacać, gdy weźmiemy pod uwagę skalę produkcji i brak dużej inwestycji w sprzęt na starcie. Na rynku są różnej jakości pasze pełnoporcjowe, dlatego ich wybór powinien być podyktowany indywidualnymi potrzebami. Obie technologie żywienia powinny spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.

Odpowiednie żywienie świń ma bardzo duży wpływ na ich prawidłowy wzrost oraz rentowność stada.  Hodowcy często zastanawiają się nad tym, czy wybrać paszę gospodarską, czy pełnoporcjową. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ obie technologie żywienia posiadają swoje wady i zalety. W tym tekście postaramy się wskazać na aspekty, które warto wziąć pod uwagę przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Pasza gospodarska

Pasza gospodarska opiera się na produkcji pożywienia dla świń we własnym zakresie. Na taki ruch decydują się przede wszystkim małe gospodarstwa produkcyjne, jednak tę technologię żywności można spotkać również na dużych fermach. Jak sama nazwa wskazuje, pasza dla świń powstaje od podstaw w gospodarstwie i może różnić się składem w zależności od tego, jakie składniki zostaną dodane do paszy oraz w jakich proporcjach. Pasza gospodarska powstaje z połączenia śruty zbożowej, komponentów wysokobiałkowych i premiksu. Dodatkowo można wzbogacić ją o dodatki paszowe, na przykład aminokwasy, zakwaszacze czy też włókna surowe.

Według dostępnych analiz pasze gospodarskie cieszą się popularnością, ponieważ mogą być średnio o około 10% tańsze od pasz pełnoporcjowych. Ich przygotowanie wymaga jednak poświęcenia czasu, energii elektrycznej oraz przygotowania mieszalni. Przy dużych zakładach produkcyjnych koszt tej ostatniej może przekraczać nawet milion złotych, dlatego zwrot z inwestycji odłożony jest w czasie. To sprawia, że wielu hodowców decyduje się na skorzystanie z pasz pełnoporcjowych.

Pasza pełnoporcjowa

Od kilkudziesięciu lat na rynku dostępne są gotowe mieszanki i pasze pełnoporcjowe, które produkowane są na przemysłową skalę i wykorzystuje się je w procesie żywienia świń. Wśród głównych zalet tego rozwiązania wymienia się znaczną oszczędność na etapie uruchamiania produkcji, ponieważ hodowca nie musi inwestować w profesjonalną mieszalnię pasz. Na samym etapie żywienia rolnicy mogą zauważyć wzrost kosztów o około 10% względem paszy gospodarskiej, jednak wciąż może się to opłacać, gdy weźmiemy pod uwagę skalę produkcji i brak dużej inwestycji w sprzęt na starcie. Na rynku są różnej jakości pasze pełnoporcjowe, dlatego ich wybór powinien być podyktowany indywidualnymi potrzebami. Obie technologie żywienia powinny spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.