Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Żywienie prosiąt po odsadzeniu. Na co zwrócić uwagę podczas produkcji paszy?

Oddzielanie prosiąt od maciory powinno być przeprowadzone najlepiej po ich 28 dniu życia. Należy wtedy zadbać o odpowiednie odżywianie. Ma to istotne znaczenie w kontekście właściwego rozwoju odporności, tkanki tłuszczowej oraz organów wewnętrznych. Po zakończeniu odsadzania powinno się zatroszczyć o prawidłową suplementację i dostarczenie cennych składników pokarmowych dla organizmu prosiąt.

Jeżeli właśnie planujecie produkcję pasz dla prosiąt po odsadzeniu, poniżej znajdziecie kilka przydatnych informacji.

Żywność w postaci pudru – prestartery

Przede wszystkim należy zadbać o to, żeby żywność była łatwa do przyjęcia przez ciągle rozwijający się organizm. Dlatego można rozważyć zastosowanie prestarterów w postaci pudru, w formie mokrej lub suchej. Specyficzna struktura tego typu produktów powoduje, że osadzają się na ryjku prosiaków i stymulują ich apetyt. 

Produkcja pasz powinna uwzględniać zastosowanie wartościowych składników takich jak:

  • skrobia: stosowanie zboża poddanego hydrotermicznej obróbce za pomocą ekstrudera lub mikronizatora,
  • tłuszcz: uwzględnianie w składzie pasz oleju sojowego, słonecznikowego lub kokosowego, jego zawartość nie powinna przekraczać 4% mieszanki,
  • laktoza: otrzymywana z suszonej serwatki, nie powinna przekraczać 7% mieszanki.

Mieszanki typu starter. Jakie są odpowiednie proporcje? 

 Pierwszy sposób karmienia powinno się stosować do 3 tygodni po odsadzeniu prosiąt. Wraz z wyrastaniem młodych należy stopniowo wprowadzać podawanie mieszanki typu starter tak, aby przyzwyczajać je do pożywienia podawanego dorosłym świniom. Stopniowe przygotowywanie organizmu młodych powinno obejmować stosowanie w pierwszym okresie: 75% paszy dla prosiąt i 25% mieszanki dla warchlaków, a na końcu 50% obu mieszanek. 

Odpowiednia produkcja paszy a rozwój świń 

Przechodząc do podsumowania – żeby należycie przygotować przewód pokarmowy prosiąt do prawidłowego trawienia, powinno się zwrócić szczególną uwagę na jakość stosowanych mieszanek. Ma to na celu ustabilizowanie procesu rozwoju młodych i przygotowanie ich na przyjmowanie pokarmu stałego. Pasza powinna zawierać wartościowe składniki, a także zachęcać prosięta zapachem. Jest to ważne w kontekście zredukowania stresu wynikłego z odsadzenia i wyrobienia stałych nawyków żywieniowych. 

Oddzielanie prosiąt od maciory powinno być przeprowadzone najlepiej po ich 28 dniu życia. Należy wtedy zadbać o odpowiednie odżywianie. Ma to istotne znaczenie w kontekście właściwego rozwoju odporności, tkanki tłuszczowej oraz organów wewnętrznych. Po zakończeniu odsadzania powinno się zatroszczyć o prawidłową suplementację i dostarczenie cennych składników pokarmowych dla organizmu prosiąt.

Jeżeli właśnie planujecie produkcję pasz dla prosiąt po odsadzeniu, poniżej znajdziecie kilka przydatnych informacji.

Żywność w postaci pudru – prestartery

Przede wszystkim należy zadbać o to, żeby żywność była łatwa do przyjęcia przez ciągle rozwijający się organizm. Dlatego można rozważyć zastosowanie prestarterów w postaci pudru, w formie mokrej lub suchej. Specyficzna struktura tego typu produktów powoduje, że osadzają się na ryjku prosiaków i stymulują ich apetyt. 

Produkcja pasz powinna uwzględniać zastosowanie wartościowych składników takich jak:

  • skrobia: stosowanie zboża poddanego hydrotermicznej obróbce za pomocą ekstrudera lub mikronizatora,
  • tłuszcz: uwzględnianie w składzie pasz oleju sojowego, słonecznikowego lub kokosowego, jego zawartość nie powinna przekraczać 4% mieszanki,
  • laktoza: otrzymywana z suszonej serwatki, nie powinna przekraczać 7% mieszanki.

Mieszanki typu starter. Jakie są odpowiednie proporcje? 

 Pierwszy sposób karmienia powinno się stosować do 3 tygodni po odsadzeniu prosiąt. Wraz z wyrastaniem młodych należy stopniowo wprowadzać podawanie mieszanki typu starter tak, aby przyzwyczajać je do pożywienia podawanego dorosłym świniom. Stopniowe przygotowywanie organizmu młodych powinno obejmować stosowanie w pierwszym okresie: 75% paszy dla prosiąt i 25% mieszanki dla warchlaków, a na końcu 50% obu mieszanek. 

Odpowiednia produkcja paszy a rozwój świń 

Przechodząc do podsumowania – żeby należycie przygotować przewód pokarmowy prosiąt do prawidłowego trawienia, powinno się zwrócić szczególną uwagę na jakość stosowanych mieszanek. Ma to na celu ustabilizowanie procesu rozwoju młodych i przygotowanie ich na przyjmowanie pokarmu stałego. Pasza powinna zawierać wartościowe składniki, a także zachęcać prosięta zapachem. Jest to ważne w kontekście zredukowania stresu wynikłego z odsadzenia i wyrobienia stałych nawyków żywieniowych. 

Z powodu usterki w naszym sklepie superferma.pl prosimy o składanie zamówień telefonicznie pod numerem 603 322 646
This is default text for notification bar