Bez dwóch zdań żywienie drobiu ma bardzo duży wpływ na rentowność prowadzonej produkcji. Odpowiednio zbilansowana dieta drobiu minimalizuje ryzyko występowania w hodowli problemów zdrowotnych, a także zapewnia zwierzętom niezbędne składniki odżywcze. O czym należy pamiętać w procesie żywienia drobiu, aby korzystnie wpłynąć na rentowność produkcji i jej optymalizację?
Wybór odpowiednio zbilansowanej paszy
Pasza dla drobiu powinna być odpowiednio zbilansowana i dostosowana do fazy rozwoju zwierząt. Na rynku dostępne są także profesjonalne: dodatki paszowe, premiksy i mieszanki paszowe uzupełniające. To jedne z podstawowych wyborów wśród świadomych producentów drobiu, którzy stawiają jednocześnie na efektywność finansową i wysoką jakość produkcji.
Wybierając odpowiedni produkt, należy zadbać o jego dopasowanie do rodzaju produkcji i wieku zwierząt. Inne wymagania żywieniowe będą miały nioski, inne brojlery, a jeszcze inne młode kurczęta. Wraz ze wzrostem zwierząt należy zmieniać proporcje dostarczanych w paszy składników odżywczych, co wpłynie na utrzymanie tempa wzrostu oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego zwierząt w stadzie. Dzięki temu zminimalizowane zostanie występowanie chorób i dotyczy to zarówno produkcji jaj kurzych, jak i kur mięsnych.
Na co zwrócić uwagę?
Aby rentowność produkcji była zachowana, należy wybierać tylko produkty najwyższej jakości. Każdorazowo trzeba poddać analizie skład paszy, wartości odżywcze, wartość biologiczną paszy, a także stan swojego stada. Dodawanie do pasz: premiksów, dodatków paszowych i mieszanek uzupełniających podnosi ich wydajność, a także pomaga w zwiększeniu rentowności produkcji, przy jednoczesnej poprawie jej jakości. To optymalne rozwiązanie dla świadomych i wymagających producentów.
Koszt paszy
Jednym z podstawowych kryteriów opłacalności produkcji drobiarskiej jest oczywiście koszt paszy. Powinien on być dostosowany do realiów rynkowych i odpowiednio skalkulowany. Tanie pasze mogą być kuszące dla hodowców, jednak mogą nie spełniać zapotrzebowania zwierząt na poszczególne składniki odżywcze. Z drugiej strony drogie pasze mogą być atrakcyjne pod kątem składu, jednak ich koszt może nie być uzasadniony w typie i rozmiarze danej produkcji. W związku z tym należy to odpowiednio wypośrodkować, aby z jednej strony zadbać o zdrowie zwierząt i efektywny chów, a z drugiej strony rentowność produkcji.