Coraz więcej produktów spożywczych zalicza się do grupy żywności funkcjonalnej. Stosując DHA Gold® – źródło kwasów tłuszczowych w paszach dla zwierząt – wzbogaca się produkty żywnościowe, takie jak mleko, jaja i mięso, w kwasy tłuszczowe Omega 3.
Jak działają kwasy tłuszczowe pochodzenia morskiego Omega 3 EPA i DHA na organizm człowieka?
- Zmniejszają zachwiany stosunek między kwasami Omega-6, dzięki czemu nasz organizm wykazuje :
- zwiększona odporność na ból i zmniejszoną skłonność do ognisk zapalnych
- rozszerzenie naczyń krwionośnych i polepszenie ukrwienia
- zwiększona objętość płuc
- polepszenie zaopatrzenia organów wewnętrznych w tlen
- zwiększenie wydolności fizycznej i wzmocnienie układu odpornościowego
- działają obronnie na naczynia krwionośne i zwalczają arteriosklerozę
- przyczyniają się do polepszenia wyników badań krwi:obniżają podwyższony poziom trójglicerydów i lipoproteiny A oraz podwyższają poziom cholesterolu HDL
- pomagają przy zaburzeniach rymu pracy serc
- polepszają ukrwienie naczyń mięśnia sercowego, redukują częstotliwość bólów serca
- zapobiegają zawałom serca i wylewom oraz zmniejszają ryzyko ponownego zawału
- polepszają przepływ krwi, między innymi poprzez zwiększenie elastyczności czerwonych ciałek krwi, przy jednoczesnym obniżeniu niebezpieczeństwa w skutkach sklejania się płytek krwi oraz obniżeniu podwyższonego poziomu fibrynogenu we krwi
- chronią przed nagłym ustaniem pracy serca
Działanie NNKT:
- stanowią jeden z niezbędnych składników budulcowych komórek
- biorą udział w metabolizmie cholesterolu (zwłaszcza kwas arachidonowy) i jego transporcie (przeszło połowa estrów cholesterolu występuje w postaci połączeń z kwasem linolowym, co ułatwia ich rozprowadzenie w organizmie, obniżają poziom cholesterolu we krwi)
- hamują agregację płytek krwi, powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych, w tym i wieńcowych, działają antyarytmicznie
- są prekursorami do biosyntezy prostaglandyn i prostacyklin
- biorą udział w transporcie wody i elektrolitów przez błony biologiczne
- regulują wydalanie jonów sodu z organizmu
Objawy niedoboru NNKT:
- zahamowanie wzrostu
- zmiany skórne: parakeratoza, zapalenie, wzmożona utrata wody
- bezpłodność u samców i samic
- uszkodzenie nerek: martwica brodawek nerkowych, hematuria, nadciśnienie tętnicze nerkowopochodne
- zmiany w mitochomdriach: zaburzenia ich czynności
- zwiększenie łamliwości naczyń włosowatych
- zwiększenie podatności krwinek czerwonych na czynniki uszkadzające
- zmniejszenie syntezy prostaglandyn, powodujące zaburzenia czynności fizjologicznych narządów i tkanek – układu krążenia, płytki krwi i inne
- zwiększenie podatności na zakażenia
Obserwacje epidemiologiczne wskazują na niski poziom choroby niedokrwiennej serca u Eskimosów grenlandzkich, których dieta obfituje w kwasy tłuszczowe omega 3 (średnio 14 g/dobę).
Również japońscy rybacy, którzy spożywają dużo kwasów tłuszczowych (średnio 3g/dobę) bardzo rzadko chorują na chorobę wieńcową, natomiast Japończycy na emigracji (USA) wykazują wysokie stężenie cholesterolu i zwiększoną zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.
Czynniki obniżające poziom kwasów tłuszczowych omega 3 w organizmie:
- nadmierne spożycie kwasów omega 6 w stosunku do omega 3
- alkohol
- niedobór witaminy z grupy B
- niedobór witaminy E
- wiek
Organizm człowieka ma zdolność przekształcenia kwasów tłuszczowych omega 6 w kwasy tłuszczowe omega 3.
Do czynników, które mogą zaburzyć biosyntezę kwasów tłuszczowych omega 3 zaliczamy:
- podwyższony poziom cholesterolu we krwi
- podwyższona zawartość cholesterolu w diecie
- zwiększone spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych
- zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych typu trans ( margaryny, potrawy smażone, fast food)
- podwyższony poziom glukozy we krwi
- podwyższony poziom insuliny we krwi
- cukrzyca
- otyłość
- wiek poniżej 1 roku życia – delta 6 desaturaza nie jest jeszcze aktywna
- starzenie biologiczne
- nadmierne spożycie węglowodanów – cukier i słodycze
- nadmierne spożycie alkoholu
- atopia – aktywność do alergii
- niektóre leki: aspiryna, kortyzon, leki przeciwbólowe
Niedobór kwasu omega 3 wykazuje związek z następującymi chorobami:
- układ krążenia (miażdżyca)
- układu odpornościowego (alergie, stany zapalne)
- nowotworami
- metabolicznymi (cukrzyca, otyłość)
- układu nerwowego (depresja, nadpobudliwość – zespół ADHD, zaburzenia pamięci, choroba Alzheimera, dysleksja
- dermatologicznymi (egzemy, pęknięcia skóry – np. pięt)
- endokrynologicznymi (rozregulowany system hormonalny)
- układu pokarmowego(zaburzenia trawienia – regulowane przez prostaglandyny).