Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Zboża w żywieniu drobiu

Prawidłowy program żywieniowy drobiu powinien być opracowany tak, aby osiągnąć jak najwyższą nieśność w stadzie kur niosek, właściwy rozwój zarodków w przypadku stad reprodukcyjnych czy też prawidłowe przyrosty w przypadku kurcząt mięsnych. Właściwy dobór paszy pozwala na wyprodukowanie jaj o optymalnych rozmiarach i pożądanej smakowitości oraz  zdrowego i smacznego mięsa.

Główny składnik żywienia kur – zboża

Zboża są podstawą w żywieniu drobiu. Jest to pasza treściwa dobrze przyswajana przez drób. Ze względu na  dużą zawartość  węglowodanów zboża zaliczane są do pasz  energetycznych. Zawierają one stosunkowo niewielkie ilości białka; np. pszenica jest uboga w leucynę i izoleucynę, a żyto zawiera niewielkie ilości tryptofanu i treoniny. Dlatego też jednocześnie ze zbożami stosuje się pasze dla drobiu, które dostarczają znaczne ilości białka, a także konkretne aminokwasy niezbędne do prawidłowego wzrostu kur. Należy również zauważyć, że właściwości poszczególnych zbóż mogą przyczynić się do obniżenia strawności mieszanki paszowej, np. żyto i jęczmień zawierają składniki, które utrudniają trawienie pokarmu. Dlatego też żywienie drobiu musi opierać się na zróżnicowanych i odpowiednio zbilansowanych komponentach. Większość zbóż zawiera niewielką ilość tłuszczu – wyjątkiem jest tu kukurydza, która charakteryzuje się dobrą wartością odżywczą. Dodatkowo jej odpowiednio dobrana ilość pozwala osiągnąć intensywny kolor żółtka. Generalnie zboża nie stanowią optymalnego źródła witamin dla drobiu; jedynie owies zawiera witaminy z grupy B.

Powyższa krótka charakterystyka zbóż wskazuje na to, że w żywieniu drobiu należy stosować pasze, które dzięki optymalnie skomponowanym składnikom zapewnią kurom prawidłowy wzrost i pozwolą osiągnąć pożądaną jakość jaj i mięsa.

Prawidłowy program żywieniowy drobiu powinien być opracowany tak, aby osiągnąć jak najwyższą nieśność w stadzie kur niosek, właściwy rozwój zarodków w przypadku stad reprodukcyjnych czy też prawidłowe przyrosty w przypadku kurcząt mięsnych. Właściwy dobór paszy pozwala na wyprodukowanie jaj o optymalnych rozmiarach i pożądanej smakowitości oraz  zdrowego i smacznego mięsa.

Główny składnik żywienia kur – zboża

Zboża są podstawą w żywieniu drobiu. Jest to pasza treściwa dobrze przyswajana przez drób. Ze względu na  dużą zawartość  węglowodanów zboża zaliczane są do pasz  energetycznych. Zawierają one stosunkowo niewielkie ilości białka; np. pszenica jest uboga w leucynę i izoleucynę, a żyto zawiera niewielkie ilości tryptofanu i treoniny. Dlatego też jednocześnie ze zbożami stosuje się pasze dla drobiu, które dostarczają znaczne ilości białka, a także konkretne aminokwasy niezbędne do prawidłowego wzrostu kur. Należy również zauważyć, że właściwości poszczególnych zbóż mogą przyczynić się do obniżenia strawności mieszanki paszowej, np. żyto i jęczmień zawierają składniki, które utrudniają trawienie pokarmu. Dlatego też żywienie drobiu musi opierać się na zróżnicowanych i odpowiednio zbilansowanych komponentach. Większość zbóż zawiera niewielką ilość tłuszczu – wyjątkiem jest tu kukurydza, która charakteryzuje się dobrą wartością odżywczą. Dodatkowo jej odpowiednio dobrana ilość pozwala osiągnąć intensywny kolor żółtka. Generalnie zboża nie stanowią optymalnego źródła witamin dla drobiu; jedynie owies zawiera witaminy z grupy B.

Powyższa krótka charakterystyka zbóż wskazuje na to, że w żywieniu drobiu należy stosować pasze, które dzięki optymalnie skomponowanym składnikom zapewnią kurom prawidłowy wzrost i pozwolą osiągnąć pożądaną jakość jaj i mięsa.