Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Zasada doboru paszy dla kur niosek

Pasze dla kur niosek muszą spełniać rygorystyczne normy w zakresie wartości odżywczych. Przy ich produkcji bierze się pod uwagą anatomię przewodu pokarmowego niosek, wiek dojrzewania osobników oraz tempo ich wzrostu. Oczywiście kury nioski mogą mieć różne zapotrzebowanie na składniki odżywcze i uzależnione jest to m.in. od rasy kursy, jej wieku, warunków, w jakich żyje, sposobu utrzymania stada, fazy nieśności, a także pory roku. Żywienie drobiu ma bezpośredni wpływ na jakość jaj kurzych. W tym artykule przedstawimy zasady odpowiedniego doboru paszy dla niosek.

Podział pasz ze względu na etap życia kur niosek

Zasady doboru paszy dla niosek biorą pod uwagę m.in. etap życia kur. Rozwój kury dzieli się na okres odchowu, który trwa około 19-20 tygodni życia oraz na okres produkcyjny. W pierwszym etapie kura potrzebuje wielu składników odżywczych, które stymulują rozwój. Dzięki odpowiedniemu pokarmowi zawierającemu wysokiej jakości dodatki paszowe, nioska może przybrać właściwą masę ciała, a także osiągnąć dojrzałość produkcyjną. Na tym etapie należy przede wszystkim zwracać uwagę na białko w paszy, ponieważ jego nadmiar może przyspieszyć dojrzewanie kur i wpłynąć negatywnie na ich nieśność i jakość jaj.

Z punktu widzenia hodowców bardzo ważny jest okres produkcyjny, który zwany jest również okresem nieśności. To około 70-80 tygodni po okresie odchowu. Na tym etapie należy odpowiednio zbilansować dietę kur niosek. Wraz z wiekiem kur zmieniają się ich potrzeby żywieniowe i wówczas niezbędne jest stosowanie kilku różnych mieszanek, które wzajemnie się uzupełniają. Jeżeli wybiera się paszę dla kur niosek, to niezbędne jest zwrócenie uwagi na koncentracje w niej składników pokarmowych, smak oraz właściwe proporcje składników mineralnych i aminokwasów. Dzięki temu zwiększy się efektywność hodowli.

Dbałość o twardość skorupy jaj

W przypadku kur niosek bardzo ważna jest również twardość skorup jaj. Niestety słaba skorupka jest częstym problemem wśród hodowców, której przyczyną jest zbyt mała liczba wapnia w pokarmie. Dobrym rozwiązaniem jest włączenie do żywienia kur niosek muszli OYTA. To dodatek do paszy, który zawiera dużą dawkę wapnia oraz cechuje się długim czasem rozpuszczania się. Dzięki temu wapń we krwi niosek utrzyma się również w nocy, czyli w okresie znoszenia jaj. Wybór muszli OYTA w żywieniu drobiu to bardzo rozsądne rozwiązanie dla wymagających hodowców i nie tylko.

Pasze dla kur niosek muszą spełniać rygorystyczne normy w zakresie wartości odżywczych. Przy ich produkcji bierze się pod uwagą anatomię przewodu pokarmowego niosek, wiek dojrzewania osobników oraz tempo ich wzrostu. Oczywiście kury nioski mogą mieć różne zapotrzebowanie na składniki odżywcze i uzależnione jest to m.in. od rasy kursy, jej wieku, warunków, w jakich żyje, sposobu utrzymania stada, fazy nieśności, a także pory roku. Żywienie drobiu ma bezpośredni wpływ na jakość jaj kurzych. W tym artykule przedstawimy zasady odpowiedniego doboru paszy dla niosek.

Podział pasz ze względu na etap życia kur niosek

Zasady doboru paszy dla niosek biorą pod uwagę m.in. etap życia kur. Rozwój kury dzieli się na okres odchowu, który trwa około 19-20 tygodni życia oraz na okres produkcyjny. W pierwszym etapie kura potrzebuje wielu składników odżywczych, które stymulują rozwój. Dzięki odpowiedniemu pokarmowi zawierającemu wysokiej jakości dodatki paszowe, nioska może przybrać właściwą masę ciała, a także osiągnąć dojrzałość produkcyjną. Na tym etapie należy przede wszystkim zwracać uwagę na białko w paszy, ponieważ jego nadmiar może przyspieszyć dojrzewanie kur i wpłynąć negatywnie na ich nieśność i jakość jaj.

Z punktu widzenia hodowców bardzo ważny jest okres produkcyjny, który zwany jest również okresem nieśności. To około 70-80 tygodni po okresie odchowu. Na tym etapie należy odpowiednio zbilansować dietę kur niosek. Wraz z wiekiem kur zmieniają się ich potrzeby żywieniowe i wówczas niezbędne jest stosowanie kilku różnych mieszanek, które wzajemnie się uzupełniają. Jeżeli wybiera się paszę dla kur niosek, to niezbędne jest zwrócenie uwagi na koncentracje w niej składników pokarmowych, smak oraz właściwe proporcje składników mineralnych i aminokwasów. Dzięki temu zwiększy się efektywność hodowli.

Dbałość o twardość skorupy jaj

W przypadku kur niosek bardzo ważna jest również twardość skorup jaj. Niestety słaba skorupka jest częstym problemem wśród hodowców, której przyczyną jest zbyt mała liczba wapnia w pokarmie. Dobrym rozwiązaniem jest włączenie do żywienia kur niosek muszli OYTA. To dodatek do paszy, który zawiera dużą dawkę wapnia oraz cechuje się długim czasem rozpuszczania się. Dzięki temu wapń we krwi niosek utrzyma się również w nocy, czyli w okresie znoszenia jaj. Wybór muszli OYTA w żywieniu drobiu to bardzo rozsądne rozwiązanie dla wymagających hodowców i nie tylko.

Z powodu usterki w naszym sklepie superferma.pl prosimy o składanie zamówień telefonicznie pod numerem 603 322 646
This is default text for notification bar