Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Zakwaszacze paszowe – jedne z pierwszych dodatków paszowych w żywieniu trzody chlewnej

Dodatki paszowe są niezwykle istotne w procesie żywienia trzody chlewnej. Ich obecność zwiększa kaloryczność i przyswajalność pożywienia, a także wspomaga dostarczanie zwierzętom niezbędnych składników odżywczych. Wśród takich dodatków wymienia się m.in. zakwaszacze paszowe. Należą one do jednych z pierwszych wyborów hodowców. Ich działanie na układ pokarmowy pozwala ograniczyć stosowanie antybiotyków i poprawia zdrowotność zwierząt, co przekłada się na jakość mięsa i rentowność produkcji.

Czym są i jakim działaniem się charakteryzują? Sprawdźmy.

Czym są zakwaszacze paszowe?

Produkcja paszy wymaga odpowiedniego przygotowania i przemyślanego doboru komponentów. Jednym z nich są właśnie zakwaszacze paszowe. Produkty te cechują się działaniem bakteriostatycznym i bakteriobójczym, dzięki czemu minimalizują ryzyko chorób trzody chlewnej oraz spowolnionego wzrostu. Standardowo dodatki te dostępne są w formie sypkiej oraz płynnej.

Na czym polega działanie zakwaszaczy?

Po dodaniu do paszy, produkty te wykazują określone właściwości. Przede wszystkim obniżają pH mieszanki, dzięki czemu jest ona lepiej trawiona przez trzodę, a zwierzęta lepiej przyswajają azot. Dodatkowo zakwaszacze wykazują działania przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne oraz stwarzają niekorzystne warunki do rozwoju szkodliwych i patogennych drobnoustrojów. Przekłada się to na mniejsze ryzyko występowania biegunek u trzody chlewnej, a także na obniżenie śmiertelności w stadzie.

Dobrej jakości zakwaszacz poradzi sobie z takimi bakteriami, jak m.in.: Salmonella spp, E.Coli, Streptococcus spp, Campylobacterium i Clostridium spp. Są one niezwykle groźne dla zwierząt. Obniżone pH stymuluje również funkcje trawienne układu pokarmowego osobników i pomaga w tworzeniu naturalnej bariery mikrobiologicznej w żołądki. Dzięki temu lepiej wchłaniane są składniki odżywcze, a zwierzęta są mniej podatne na choroby.

Jak wpływa to na hodowlę?

Stosowanie zakwaszaczy paszowych wpływa korzystnie na efektywność hodowli. Przede wszystkim poprawie ulegają przyrosty masy ciała osobników, dzięki czemu cały proces jest bardziej wydajny. Ponadto pasza jest lepiej pobierana i wykorzystywana przez trzodę chlewną. Dodatkowo właściciel stada szybko dostrzeże lepszy stosunek woda : pasza. Przełoży się to na suchą ściółkę i suche odchody, co ułatwi prowadzenie hodowli i pielęgnację stada. Zakwaszacze należą do dodatków stosowanych jako jedne z pierwszych w żywieniu trzody chlewnej, dzięki czemu osiąga się obniżenie śmiertelności u zwierząt w czasie odchowu.

Właśnie dlatego ten dodatek paszowy rekomendowany jest nie tylko przez specjalistów, ale także przez doświadczonych hodowców. Zastosowanie go w odpowiednich proporcjach i dokładne wymieszanie z paszą sprawi, że kondycja zwierząt wyraźnie się poprawi. Jednocześnie hodowla będzie bardziej dochodowa. Szybszy przyrost masy zwierząt, lepszy pobór i wykorzystanie pożywienia, a także obniżona śmiertelność to realne zyski w kieszeni każdego właściciela.

Dodatki paszowe są niezwykle istotne w procesie żywienia trzody chlewnej. Ich obecność zwiększa kaloryczność i przyswajalność pożywienia, a także wspomaga dostarczanie zwierzętom niezbędnych składników odżywczych. Wśród takich dodatków wymienia się m.in. zakwaszacze paszowe. Należą one do jednych z pierwszych wyborów hodowców. Ich działanie na układ pokarmowy pozwala ograniczyć stosowanie antybiotyków i poprawia zdrowotność zwierząt, co przekłada się na jakość mięsa i rentowność produkcji.

Czym są i jakim działaniem się charakteryzują? Sprawdźmy.

Czym są zakwaszacze paszowe?

Produkcja paszy wymaga odpowiedniego przygotowania i przemyślanego doboru komponentów. Jednym z nich są właśnie zakwaszacze paszowe. Produkty te cechują się działaniem bakteriostatycznym i bakteriobójczym, dzięki czemu minimalizują ryzyko chorób trzody chlewnej oraz spowolnionego wzrostu. Standardowo dodatki te dostępne są w formie sypkiej oraz płynnej.

Na czym polega działanie zakwaszaczy?

Po dodaniu do paszy, produkty te wykazują określone właściwości. Przede wszystkim obniżają pH mieszanki, dzięki czemu jest ona lepiej trawiona przez trzodę, a zwierzęta lepiej przyswajają azot. Dodatkowo zakwaszacze wykazują działania przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne oraz stwarzają niekorzystne warunki do rozwoju szkodliwych i patogennych drobnoustrojów. Przekłada się to na mniejsze ryzyko występowania biegunek u trzody chlewnej, a także na obniżenie śmiertelności w stadzie.

Dobrej jakości zakwaszacz poradzi sobie z takimi bakteriami, jak m.in.: Salmonella spp, E.Coli, Streptococcus spp, Campylobacterium i Clostridium spp. Są one niezwykle groźne dla zwierząt. Obniżone pH stymuluje również funkcje trawienne układu pokarmowego osobników i pomaga w tworzeniu naturalnej bariery mikrobiologicznej w żołądki. Dzięki temu lepiej wchłaniane są składniki odżywcze, a zwierzęta są mniej podatne na choroby.

Jak wpływa to na hodowlę?

Stosowanie zakwaszaczy paszowych wpływa korzystnie na efektywność hodowli. Przede wszystkim poprawie ulegają przyrosty masy ciała osobników, dzięki czemu cały proces jest bardziej wydajny. Ponadto pasza jest lepiej pobierana i wykorzystywana przez trzodę chlewną. Dodatkowo właściciel stada szybko dostrzeże lepszy stosunek woda : pasza. Przełoży się to na suchą ściółkę i suche odchody, co ułatwi prowadzenie hodowli i pielęgnację stada. Zakwaszacze należą do dodatków stosowanych jako jedne z pierwszych w żywieniu trzody chlewnej, dzięki czemu osiąga się obniżenie śmiertelności u zwierząt w czasie odchowu.

Właśnie dlatego ten dodatek paszowy rekomendowany jest nie tylko przez specjalistów, ale także przez doświadczonych hodowców. Zastosowanie go w odpowiednich proporcjach i dokładne wymieszanie z paszą sprawi, że kondycja zwierząt wyraźnie się poprawi. Jednocześnie hodowla będzie bardziej dochodowa. Szybszy przyrost masy zwierząt, lepszy pobór i wykorzystanie pożywienia, a także obniżona śmiertelność to realne zyski w kieszeni każdego właściciela.