Osoby prowadzące gospodarstwa rolne mają obecnie olbrzymi wybór pasz dla drobiu. Są one przygotowywane przez producentów w taki sposób, aby pokrywać dzienne zapotrzebowanie ptactwa na wszystkie niezbędne składniki spożywcze. Hodowcy kur stoją przed wyborem jednej z dwóch opcji: zakupu gotowej paszy bądź produkcji pasz w gospodarstwie we własnym zakresie. O czym należy pamiętać podczas wyboru każdej z tych metod? O tym poniżej.
O czym należy pamiętać?
Podczas przygotowywania paszy dla kur należy pamiętać o zastosowaniu niezbędnych komponentów z pasz roślinnych (jest to m.in. śruta sojowa, rzepakowa czy słonecznikowa). Jest to konieczne, bowiem surowce te zawierają białko niezbędne do pokrycia dziennego zapotrzebowania kur.
W paszy dla drobiu należy zapewnić składniki odżywcze, jak aminokwasy, minerały oraz witaminy (w formie premiksów), wapń, żelazo, jod, cynk, fosfor itd.
Podczas zakupu gotowych mieszanek należy zwrócić uwagę na to, czy dana mieszanka zawiera fitazę. Fitaza to enzym, dzięki któremu ma miejsce lepsze wykorzystanie substancji mineralnych (np. fosforu czy wapnia) w organizmie. Stosowanie mieszanek zawierających fitazę jest też rozwiązaniem przyjaznym dla środowiska (w kale kur spożywających takie mieszanki znajduje się mniej fosforu). Ważny jest także odpowiedni dobór mieszanki do wieku kur hodowlanych (np. w przypadku kurcząt należy przygotować mieszankę rozdrobnioną).
Podsumowanie
Wybór gotowych mieszanek może nie uwzględniać wszystkich potrzeb drobiu hodowlanego. Z kolei samodzielne przygotowanie pokarmu może doprowadzić do zastosowania zbyt małych lub zbyt dużych dawek poszczególnych składników, co przyczyni się do pogorszenia stanu zwierząt hodowlanych (nawet składniki o pozytywnym wpływie są szkodliwe w nadmiarze!). Niezależnie od wyboru metody, należy pamiętać, aby pokarm był dostosowany m.in. do rodzaju hodowli czy pory roku i powinien uwzględniać wymagane składniki odżywcze.