Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Włókno surowe

Włókno surowe – składnik mieszanek dla loch Arbocel poprawiający trawienie, wykorzystanie paszy oraz zwiększający uczucie sytości.

Arbocel jest naturalnym koncentratem włókna surowego dla loch. Jest to produkt silnie pęczniejący, zawierający ponad 70 % włókna surowego. Nierozpuszczalne włókno będące głównym składnikiem produktu nie fermentuje w przewodzie pokarmowym świń.

Zastosowane w formule produktu włókno wykazuje następujące działanie:

  • podawanie lochom w paszy Arbocelu zapewnia odpowiednie uformowanie kału, który jest łatwiej wydalany przez zwierzęta i zapewnia lepsze utrzymanie podłoża w czystości.
  • podawanie lochom w paszy Arbocelu redukuje niebezpieczeństwo obciążenia mykotoksynami; Arbocel jest całkowicie wolny od mykotoksyn, podczas gdy konwekcjonalne źródła włókna wykazują duże obciążenie mykotoksynami i doprowadzają  do wielu związanych z tym problemów ( zakłócenia w rozrodzie, poronienia, mumifikacja płodów ),
  • poprzez dużą zdolność do pęcznienia w przewodzie pokarmowym ( indeks wodochłonności wynosi około 800 % ) zapewnia szybkie zwiększenie uczucia sytości,
  • dba o właściwy dobrostan zwierząt,
  • zapobiega nadmiernemu pobieraniu paszy przez zwierzęta żywione do woli,
  • ogranicza koncentrację energii w paszy wymaganą przy żywieniu do woli oraz zmniejsza otłuszczenie tusz

Wpływ na parametry produkcyjne oraz fizjologię zwierząt:

  • lepsze wykorzystanie składników pokarmowych w czasie laktacji,
  • łatwiejsze wypróżnienia przed oproszeniem,
  • poprawa wskaźnika efektywności wykorzystania paszy,
  • uczucie sytości loch prośnych,

Zalety:

  • mocno pęczniejący koncentrat włókna surowego,
  • wolny od mykotoksyn,
  • efektywny dodatek w zakresie redukcji problemów na tle infekcji bakteryjnych układu pokarmowego, dysbakterioz, kolibakterioz oraz zakażeń salmonellowych,
  • korzystna relacja ceny w stosunku do wydajności,
  • spełnia najwyższe standardy jakościowe ( ISO 9001, HACCP)
Pliki do pobrania: