Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Własna produkcja paszy dla kur – o czym musisz pamiętać?

Koszt zakupu potrzebnych pasz stanowi największe obciążenie finansowe dla każdego hodowcy kur (około 60-75% wszystkich ponoszonych kosztów). Z drugiej strony zbytnie oszczędności na żywieniu zwierząt niosą za sobą znaczny spadek efektywności produkcji (definiowany jako tygodniowe przyrosty masy ciała i miesięczna produkcja jaj). To z kolei prowadzi do znacznego pogorszenia wyników finansowych gospodarstwa. Zatem, jak powinno wyglądać prawidłowe, zoptymalizowane pod względem kosztów żywienie kur? Czy produkcja pasz dla drobiu we własnym zakresie jest opłacalna? Odpowiedzi na te pytania postaramy się udzielić w dalszej części naszego krótkiego artykułu.

Podstawowe zasady komponowania paszy

Podstawowym składnikiem żywieniowym kur powinny być pasze roślinne uzupełniane o niezbędne produktypochodzenia zwierzęcego. Te ostatnie są niezbędne ze względu na stosunkowo małą zwartość aminokwasów egzogennych i witamin (optymalna jest jedynie zawartość niektórych witamin z grupy B) w produktach zbożowych. Co więcej, w kontekście żywienia kur bardzo ważna jest jakość podawanych zbóż. Szczególnie są na nią wrażliwe młode zwierzęta (kurczęta), które bardzo negatywnie reagują nawet na najmniejsze ilości pleśni (prowadzi ona do ich zatruć i zwiększonej śmiertelności).

Jeśli chodzi o konkretne zboża, które wykorzystuje się do produkcji pasz dla kur, to najczęściej hodowcy sięgają po pszenicę. Zaletami tej rośliny są duży ładunek energetyczny oraz mała zawartość nietrawionych włókien (ilość włókna powinna być w żywieniu kur ograniczana). Innym powszechnie wykorzystywanym zbożem jest kukurydza. Podobnie jak pszenica zawiera ona duży ładunek energetyczny. Co więcej jest dobrym źródłem prowitaminy A i przyczynia się do mocniejszego wysycenia kolorem żółtkajaj (jest to cecha pożądana przez wielu klientów).  

W żywieniu kur znaczenia mają również wspomniane wcześniej produkty pochodzenia zwierzęcego. Duże znaczenie dla kur ma mączka rybna jako źródło białek egzogennych, witamin i minerałów. Ponadto zważywszy na częste niedobory wapnia, fosforu i manganu stosuje się specjalne dodatki paszowe – na przykład mielone muszle ostryg.

Słowem zakończenia, odpowiednie żywienie kur determinuje w głównej mierze ich stan zdrowia. Zaniedbania w tym zakresie mogą pociągać za sobą duże straty finansowe wynikające ze zwiększonej śmiertelności zwierząt i zmniejszonej produkcji.  

Koszt zakupu potrzebnych pasz stanowi największe obciążenie finansowe dla każdego hodowcy kur (około 60-75% wszystkich ponoszonych kosztów). Z drugiej strony zbytnie oszczędności na żywieniu zwierząt niosą za sobą znaczny spadek efektywności produkcji (definiowany jako tygodniowe przyrosty masy ciała i miesięczna produkcja jaj). To z kolei prowadzi do znacznego pogorszenia wyników finansowych gospodarstwa. Zatem, jak powinno wyglądać prawidłowe, zoptymalizowane pod względem kosztów żywienie kur? Czy produkcja pasz dla drobiu we własnym zakresie jest opłacalna? Odpowiedzi na te pytania postaramy się udzielić w dalszej części naszego krótkiego artykułu.

Podstawowe zasady komponowania paszy

Podstawowym składnikiem żywieniowym kur powinny być pasze roślinne uzupełniane o niezbędne produktypochodzenia zwierzęcego. Te ostatnie są niezbędne ze względu na stosunkowo małą zwartość aminokwasów egzogennych i witamin (optymalna jest jedynie zawartość niektórych witamin z grupy B) w produktach zbożowych. Co więcej, w kontekście żywienia kur bardzo ważna jest jakość podawanych zbóż. Szczególnie są na nią wrażliwe młode zwierzęta (kurczęta), które bardzo negatywnie reagują nawet na najmniejsze ilości pleśni (prowadzi ona do ich zatruć i zwiększonej śmiertelności).

Jeśli chodzi o konkretne zboża, które wykorzystuje się do produkcji pasz dla kur, to najczęściej hodowcy sięgają po pszenicę. Zaletami tej rośliny są duży ładunek energetyczny oraz mała zawartość nietrawionych włókien (ilość włókna powinna być w żywieniu kur ograniczana). Innym powszechnie wykorzystywanym zbożem jest kukurydza. Podobnie jak pszenica zawiera ona duży ładunek energetyczny. Co więcej jest dobrym źródłem prowitaminy A i przyczynia się do mocniejszego wysycenia kolorem żółtkajaj (jest to cecha pożądana przez wielu klientów).  

W żywieniu kur znaczenia mają również wspomniane wcześniej produkty pochodzenia zwierzęcego. Duże znaczenie dla kur ma mączka rybna jako źródło białek egzogennych, witamin i minerałów. Ponadto zważywszy na częste niedobory wapnia, fosforu i manganu stosuje się specjalne dodatki paszowe – na przykład mielone muszle ostryg.

Słowem zakończenia, odpowiednie żywienie kur determinuje w głównej mierze ich stan zdrowia. Zaniedbania w tym zakresie mogą pociągać za sobą duże straty finansowe wynikające ze zwiększonej śmiertelności zwierząt i zmniejszonej produkcji.