Witamina C (kwas L-askorbinowy) – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kluczowa witamina dla prawidłowego funkcjonowania organizmów zwierząt w sytuacjach stresowych, np. stres cieplny u drobiu.
Witamina C spełnia w organizmie ważną rolę czynnika oksydacyjno-redukcyjnego. Bierze udział w przemianie i przyswajaniu żelaza, powstawaniu krwinek czerwonych i w procesach przemiany materii. Odgrywa ważną role w procesach odpornościowych, w wytwarzaniu przeciwciał i gojeniu się ran. Wzmacnia siły obronne organizmu w przypadku infekcji i obciążeń różnego typu.
Zaleca się uzupełnianie dziennego zapotrzebowania w przypadkach: niedokrwistość, stany krwotoczne i pokrwotoczne, choroby na tle zakażeń bakteryjnych i wirusowych, choroby pasożytnicze, biegunki, zatrucia, stany zapalne i krwawienia z przewodu pokarmowego, procesy gojenia się ran, zabiegi chirurgiczne, złamania, okresy rekonwalescencji, stres termiczny.
W okresie letnim w przypadku upałów – temperatura powyżej 30 stopni C – niezbędne jest uzupełnienie dziennej dawki pokarmowej w witaminę C idealnie pomagającej ptakom w walce ze skutkami wysokiej temperatury otoczenia. Aby zapobiec niebezpieczeństwu wystąpienia stresu termicznego i upadkom w kurniku należy zacząć podawać witaminę C minimum 1 dzień przed wystąpieniem kulminacyjnych upałów, tak aby organizm ptaków zdążył się przygotować do walki ze stresem!