Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Treściwy komponent białkowy – pasze rzepakowe

Żywienie zwierząt hodowlanych ma bardzo duży wpływ na ich rozwój, wydajność prowadzonej hodowli, a także na zminimalizowanie ryzyka występowania ewentualnych problemów zdrowotnych w stadzie. Jednym z treściwych komponentów białkowych wykorzystywanych w żywieniu zwierząt są pasze rzepakowe. Czym są, z czego dokładnie powstają i dlaczego warto ich używać?

Charakterystyka pasz treściwych

Jedną z grup produktów żywieniowych dla zwierząt stanowią pasze treściwe. Nazwa wskazuje wysoką koncentrację energii lub białka w masie paszowej. W przypadku pasz rzepakowych mamy do czynienia z wysoką koncentracją białka. Na co dzień wykorzystywane są przede wszystkim w żywieniu zwierząt monogastrycznych, w tym m.in. świń. W przypadku zwierząt przeżuwających, w tym m.in. krów i kóz pasze treściwe wykorzystuje się jako uzupełnienie podstawowej paszy, co wpływa korzystnie na prawidłowy rozwój zwierząt i wzrost rentowności produkcji. Najczęściej stosuje się je w okresie zimowym, gdy przeżuwacze nie mają dostępu do pastwiska i świeżego pokarmu.

Wydajne pasze rzepakowe

Ze względu na swoją wysoką wydajność i dobry stosunek ceny do jakości, na co dzień w żywieniu zwierząt hodowlanych stosowane są takie pasze rzepakowe jak: makuch rzepakowy śruta poekstrakcyjna. Pochodzą one z ulepszonego rzepaku, dzięki czemu hodowca może polepszyć efekty produkcyjne. Pasze tego typu są treściwym komponentem białkowym, który doskonale uzupełnia śrutę sojową. Obie te pasze pozwalają na zadbanie o odpowiedni bilans aminokwasów, dzięki czemu mieszanka pełnoporcjowa ma odpowiednią wartość biologiczną.

Dlaczego warto z nich korzystać?

Produkcja paszy rzepakowej z makucha oraz śruty poekstrakcyjnej jest zgodna z Rejestrem Materiałów Paszowych Unii Europejskiej. Dzięki temu z powodzeniem można wykorzystywać je do produkcji wysokowartościowych mieszanek paszowych, a także w bezpośrednim stosowaniu u zwierząt gospodarczych. Ze względu na swój skład mogą być mieszane ze śrutami zbożowymi zawierającymi fosforan dwuwapniowy lub sól, a także z premiksami. W tym zakresie należy postępować zgodnie z wytycznymi producenta, a także wskazaniami ekspertów. Jeżeli szukasz treściwego komponentu białkowego do swojej paszy, to bez wątpienia warto postawić na pasze rzepakowe.

Żywienie zwierząt hodowlanych ma bardzo duży wpływ na ich rozwój, wydajność prowadzonej hodowli, a także na zminimalizowanie ryzyka występowania ewentualnych problemów zdrowotnych w stadzie. Jednym z treściwych komponentów białkowych wykorzystywanych w żywieniu zwierząt są pasze rzepakowe. Czym są, z czego dokładnie powstają i dlaczego warto ich używać?

Charakterystyka pasz treściwych

Jedną z grup produktów żywieniowych dla zwierząt stanowią pasze treściwe. Nazwa wskazuje wysoką koncentrację energii lub białka w masie paszowej. W przypadku pasz rzepakowych mamy do czynienia z wysoką koncentracją białka. Na co dzień wykorzystywane są przede wszystkim w żywieniu zwierząt monogastrycznych, w tym m.in. świń. W przypadku zwierząt przeżuwających, w tym m.in. krów i kóz pasze treściwe wykorzystuje się jako uzupełnienie podstawowej paszy, co wpływa korzystnie na prawidłowy rozwój zwierząt i wzrost rentowności produkcji. Najczęściej stosuje się je w okresie zimowym, gdy przeżuwacze nie mają dostępu do pastwiska i świeżego pokarmu.

Wydajne pasze rzepakowe

Ze względu na swoją wysoką wydajność i dobry stosunek ceny do jakości, na co dzień w żywieniu zwierząt hodowlanych stosowane są takie pasze rzepakowe jak: makuch rzepakowy śruta poekstrakcyjna. Pochodzą one z ulepszonego rzepaku, dzięki czemu hodowca może polepszyć efekty produkcyjne. Pasze tego typu są treściwym komponentem białkowym, który doskonale uzupełnia śrutę sojową. Obie te pasze pozwalają na zadbanie o odpowiedni bilans aminokwasów, dzięki czemu mieszanka pełnoporcjowa ma odpowiednią wartość biologiczną.

Dlaczego warto z nich korzystać?

Produkcja paszy rzepakowej z makucha oraz śruty poekstrakcyjnej jest zgodna z Rejestrem Materiałów Paszowych Unii Europejskiej. Dzięki temu z powodzeniem można wykorzystywać je do produkcji wysokowartościowych mieszanek paszowych, a także w bezpośrednim stosowaniu u zwierząt gospodarczych. Ze względu na swój skład mogą być mieszane ze śrutami zbożowymi zawierającymi fosforan dwuwapniowy lub sól, a także z premiksami. W tym zakresie należy postępować zgodnie z wytycznymi producenta, a także wskazaniami ekspertów. Jeżeli szukasz treściwego komponentu białkowego do swojej paszy, to bez wątpienia warto postawić na pasze rzepakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *