Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Stymulacja mikroflory jelitowej u drobiu – jakie składniki powinna zawierać pasza?

Efekty produkcyjne hodowli zwierząt, w tym drobiu, to wypadkowa wielu różnych czynników. Zależą one z predyspozycji genetycznych, ale także z otaczającego środowiska. Bardzo dużą rolę odgrywa poziom odporności drobiu, szczególnie biorąc pod uwagę bardzo krótki cykl produkcyjny oraz wprowadzane modyfikacje genetyczne.

Choroby drobiu – najczęstsze przypadki

Drób zazwyczaj choruje przez bakterie, wirusy, pasożyty i pierwotniaki. Niekiedy przyczyn wysokiej zachorowalności upatruje się w błędach żywieniowych. Wówczas organizm reaguje zaburzeniem pracy układu immunologicznego, a to skutkuje brakiem ochrony przed patogenami. Dlatego żywienie musi uwzględniać potrzebę stabilizacji korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego oraz wzmacnianiać naturalną odporność. Istnieją specjalne dodatki do żywności, które pomagają utrzymać korzystną mikroflorę bakteryjną. Jest to naturalny i skuteczny sposób na podniesienie odporności u drobiu.

Co powinna zawierać pasza?

Stymulacja mikroflory jelitowej u drobiu polega na odpowiednim podawaniu w paszy dobroczynnych składników. Rozporządzenie nr 1831/2003/EC Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003r. określa dokładnie, jakie składniki są dopuszczone.

Jakie preparaty korzystnie stymulują mikroflorę jelitową u ptactwa? Są to prebiotyki, czyli składniki, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, jednak nie są to żywe organizmy. Prebiotyki stanowią pokarm dla “dobrych bakterii”, które są niezbędne do utrzymania odpowiednio wysokiego poziomu dobroczynnych bakterii w jelitach. Warto podawać też probiotyki, czyli bakterie, które naturalnie występują w jelitach i przyczyniają się do wzrostu odporności. Połączenie probiotyku oraz prebiotyku to symbiotyk. Symbiotyki przynoszą bardzo korzystne rezultaty i pomagają utrzymać drób w dobrej kondycji. Niezbędne jest również wzbogacenie pokarmu o enzymy paszowe – pektynazy i hemicelulazy poprawiają bowiem strawność pokarmów.

Odporność na choroby drobiu to swoiste zabezpieczenie dla hodowcy, dlatego warto stosować odpowiednie dodatki do paszy, które efektywnie podnoszą poziom odporności i zminimalizują ryzyko strat finansowych.

Efekty produkcyjne hodowli zwierząt, w tym drobiu, to wypadkowa wielu różnych czynników. Zależą one z predyspozycji genetycznych, ale także z otaczającego środowiska. Bardzo dużą rolę odgrywa poziom odporności drobiu, szczególnie biorąc pod uwagę bardzo krótki cykl produkcyjny oraz wprowadzane modyfikacje genetyczne.

Choroby drobiu – najczęstsze przypadki

Drób zazwyczaj choruje przez bakterie, wirusy, pasożyty i pierwotniaki. Niekiedy przyczyn wysokiej zachorowalności upatruje się w błędach żywieniowych. Wówczas organizm reaguje zaburzeniem pracy układu immunologicznego, a to skutkuje brakiem ochrony przed patogenami. Dlatego żywienie musi uwzględniać potrzebę stabilizacji korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego oraz wzmacnianiać naturalną odporność. Istnieją specjalne dodatki do żywności, które pomagają utrzymać korzystną mikroflorę bakteryjną. Jest to naturalny i skuteczny sposób na podniesienie odporności u drobiu.

Co powinna zawierać pasza?

Stymulacja mikroflory jelitowej u drobiu polega na odpowiednim podawaniu w paszy dobroczynnych składników. Rozporządzenie nr 1831/2003/EC Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003r. określa dokładnie, jakie składniki są dopuszczone.

Jakie preparaty korzystnie stymulują mikroflorę jelitową u ptactwa? Są to prebiotyki, czyli składniki, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, jednak nie są to żywe organizmy. Prebiotyki stanowią pokarm dla “dobrych bakterii”, które są niezbędne do utrzymania odpowiednio wysokiego poziomu dobroczynnych bakterii w jelitach. Warto podawać też probiotyki, czyli bakterie, które naturalnie występują w jelitach i przyczyniają się do wzrostu odporności. Połączenie probiotyku oraz prebiotyku to symbiotyk. Symbiotyki przynoszą bardzo korzystne rezultaty i pomagają utrzymać drób w dobrej kondycji. Niezbędne jest również wzbogacenie pokarmu o enzymy paszowe – pektynazy i hemicelulazy poprawiają bowiem strawność pokarmów.

Odporność na choroby drobiu to swoiste zabezpieczenie dla hodowcy, dlatego warto stosować odpowiednie dodatki do paszy, które efektywnie podnoszą poziom odporności i zminimalizują ryzyko strat finansowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *