Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Śruta słonecznikowa – zalety jej stosowania w mieszankach paszowych

Wśród cenionych i powszechnie wykorzystywanych w rolnictwie dodatków paszowych znajduje się śruta słonecznikowa. Odpowiednio stosowana może dać wymierne efekty w postaci poprawy wyników produkcyjnych i kondycji stada. Stosuje się ją jako częściowy zamiennik śruty sojowej i cenne źródło białka roślinnego. Czym dokładnie jest śruta słonecznikowa, jakim zwierzętom się ją podaje i jakie są zalety jej stosowania? Odpowiadamy!

Czym jest śruta słonecznikowa?

Śruta zwana jest też mączką słonecznikową. Powstaje jako jeden z produktów ubocznych procesu produkcji oleju słonecznikowego. W nim dochodzi do ekstrakcji oleju z wykorzystaniem organicznych rozpuszczalników. Pozostałością po procesie jest śruta, która z powodzeniem może być wykorzystywana jako źródło białka roślinnego w paszach dla zwierząt hodowlanych. Produkt ten charakteryzuje się dobrymi wartościami odżywczymi.

Wartość pokarmowa śruty zależy od tego, z jakich nasion powstaje olej. Inne parametry ma mączka po nasionach obłuszczonych i nieobłuszczonych. Standardowo jednak poziom tłuszczu w śrucie mieści się w przedziale 2-3%. Do tego dochodzi duża zawartość białka ogólnego. Szacuje się ją na 36-37%, podobnie jak zawartość błonnika. W jej składzie są jeszcze m.in.: fosfor, witaminy E i B oraz inne przydatne składniki mineralne. Jednocześnie śruta słonecznikowa zawiera w sobie dużo włókna surowego (m.in. arabinoksylany i pektyny), co może negatywnie wpływać na wchłanianie aminokwasów i strawność składników pokarmowych. Właśnie dlatego rekomenduje się podawanie z mączką słonecznikową enzymów celulolitycznych.

Zalety stosowania śruty słonecznikowej w mieszankach paszowych

Stosowanie śruty słonecznikowej powinno odbywać się zgodnie ze standardami i rekomendacją specjalistów. Wówczas hodowca może liczyć na określone korzyści z tym związane. Przede wszystkim produkt ten stanowi cenne źródło białka. Przekłada się na zwiększony poziom mocznika w mleku oraz stymuluje rozród. Ze względu na swoje właściwości smakowe i aromat mączka słonecznikowa jest efektywnie pobierana przez zwierzęta.

Śruta słonecznikowa ma bogaty skład aminokwasowy oraz dobre właściwości energetyczne. Do tego dochodzi fakt, że jest to tani dodatek paszowy. Dzięki niemu można zoptymalizować koszty prowadzonej produkcji i zwiększyć jej wydajność. W przypadku starszych tuczników i loch karmiących występuje większe zapotrzebowanie na włókno surowe. Wówczas śruta słonecznikowa stanowi jego dobre źródło.

Jakim zwierzętom można ją podawać?

Dodatek ten z powodzeniem może być stosowany u większości grup zwierząt gospodarskich. Ze względu na jego właściwości, nie powinno się go podawać prosiętom. Oprócz tego śrutę słonecznikową stosuje się w takich obszarach jak:

  • żywienie trzody
  • żywienie drobiu (zwłaszcza gęsi i kaczek).

Dla zachowania bezpieczeństwa stada należy postawić na sprawdzone produkty od renomowanych producentów. Dobrej jakości śrutę słonecznikową oraz inne dodatki paszowe znajdziesz w naszym sklepie BAS-Pol.

Wśród cenionych i powszechnie wykorzystywanych w rolnictwie dodatków paszowych znajduje się śruta słonecznikowa. Odpowiednio stosowana może dać wymierne efekty w postaci poprawy wyników produkcyjnych i kondycji stada. Stosuje się ją jako częściowy zamiennik śruty sojowej i cenne źródło białka roślinnego. Czym dokładnie jest śruta słonecznikowa, jakim zwierzętom się ją podaje i jakie są zalety jej stosowania? Odpowiadamy!

Czym jest śruta słonecznikowa?

Śruta zwana jest też mączką słonecznikową. Powstaje jako jeden z produktów ubocznych procesu produkcji oleju słonecznikowego. W nim dochodzi do ekstrakcji oleju z wykorzystaniem organicznych rozpuszczalników. Pozostałością po procesie jest śruta, która z powodzeniem może być wykorzystywana jako źródło białka roślinnego w paszach dla zwierząt hodowlanych. Produkt ten charakteryzuje się dobrymi wartościami odżywczymi.

Wartość pokarmowa śruty zależy od tego, z jakich nasion powstaje olej. Inne parametry ma mączka po nasionach obłuszczonych i nieobłuszczonych. Standardowo jednak poziom tłuszczu w śrucie mieści się w przedziale 2-3%. Do tego dochodzi duża zawartość białka ogólnego. Szacuje się ją na 36-37%, podobnie jak zawartość błonnika. W jej składzie są jeszcze m.in.: fosfor, witaminy E i B oraz inne przydatne składniki mineralne. Jednocześnie śruta słonecznikowa zawiera w sobie dużo włókna surowego (m.in. arabinoksylany i pektyny), co może negatywnie wpływać na wchłanianie aminokwasów i strawność składników pokarmowych. Właśnie dlatego rekomenduje się podawanie z mączką słonecznikową enzymów celulolitycznych.

Zalety stosowania śruty słonecznikowej w mieszankach paszowych

Stosowanie śruty słonecznikowej powinno odbywać się zgodnie ze standardami i rekomendacją specjalistów. Wówczas hodowca może liczyć na określone korzyści z tym związane. Przede wszystkim produkt ten stanowi cenne źródło białka. Przekłada się na zwiększony poziom mocznika w mleku oraz stymuluje rozród. Ze względu na swoje właściwości smakowe i aromat mączka słonecznikowa jest efektywnie pobierana przez zwierzęta.

Śruta słonecznikowa ma bogaty skład aminokwasowy oraz dobre właściwości energetyczne. Do tego dochodzi fakt, że jest to tani dodatek paszowy. Dzięki niemu można zoptymalizować koszty prowadzonej produkcji i zwiększyć jej wydajność. W przypadku starszych tuczników i loch karmiących występuje większe zapotrzebowanie na włókno surowe. Wówczas śruta słonecznikowa stanowi jego dobre źródło.

Jakim zwierzętom można ją podawać?

Dodatek ten z powodzeniem może być stosowany u większości grup zwierząt gospodarskich. Ze względu na jego właściwości, nie powinno się go podawać prosiętom. Oprócz tego śrutę słonecznikową stosuje się w takich obszarach jak:

  • żywienie trzody
  • żywienie drobiu (zwłaszcza gęsi i kaczek).

Dla zachowania bezpieczeństwa stada należy postawić na sprawdzone produkty od renomowanych producentów. Dobrej jakości śrutę słonecznikową oraz inne dodatki paszowe znajdziesz w naszym sklepie BAS-Pol.