Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Serwatka paszowa – dlaczego warto stosować ją w żywieniu trzody chlewnej?

Żywienie trzody chlewnej to skomplikowany proces. Rozwój nowoczesnej technologii i badań pozwala na zdobycie wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia zwierząt oraz doboru składników, które przekładają się na efektywność prowadzonej produkcji. Jednym z popularnych wyborów w przypadku trzody chlewnej jest serwatka paszowa. Dlaczego warto ją stosować?

Serwatka paszowa – charakterystyka i właściwości

Serwatka paszowa klasyfikowana jest jako pasza węglowodanowa. W dobrej jakości serwatce znajduje się nawet około 700 gramów węglowodanów na każdy kilogram paszy. Ponadto serwatka paszowa jest bardzo bogata w składniki odżywcze kluczowe dla prawidłowego rozwoju trzody chlewnej. Znajdują się w niej m.in. lizyna oraz inne ważne aminokwasy egzogenne. Dzięki temu serwatka jest znacznie lepszym wyborem dla hodowców niż alternatywna kazeina.

Wyniki aktualnych badań zwracają również uwagę na zawartość funkcjonalnych białek mleka w serwatce paszowej, w tym przede wszystkim laktoferyny. Ma działanie antybakteryjne, poprawia wchłanianie żelaza, a także zabezpiecza zwierzęta przed wieloma infekcjami. Ze względu na działanie przeciwbiegunkowe, pomaga również w zachowaniu prawidłowego tempa wzrostu zwierząt w stawie hodowlanym. Właśnie dlatego warto postawić na serwatkę paszową w żywieniu trzody chlewnej.

Stosowanie serwatki w przypadku prosiąt

Serwatka paszowa jest pokarmem powstającym z mleka. Dzięki temu posiada korzystne właściwości dla prosiąt. Produkt ten stanowi ważne źródło białka, laktozy oraz innych surowców, które wspierają prawidłowy rozwój młodych zwierząt, proces ich odstawienia, a także przyspieszają produkcję. Serwatka paszowa najczęściej stosowana jest w przypadku prosiąt świeżo po ich odstawieniu. Jest ona dobrze trawiona przez młody i rozwijający się układ pokarmowy oraz zapewnia prosiętom dostęp do laktozy. Właśnie dlatego jest dużo lepszym wyborem niż pasza skrobiowa. Serwatka to nie tylko źródło energii dla prosiąt, ale także surowiec wpływający na obniżenie pH żołądka oraz prawidłowe działanie układu pokarmowego. W związku z tym serwatka paszowa z powodzeniem może być stosowana na szeroką skalę zarówno w żywieniu dorosłych osobników, jak i prosiąt.

Żywienie trzody chlewnej to skomplikowany proces. Rozwój nowoczesnej technologii i badań pozwala na zdobycie wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia zwierząt oraz doboru składników, które przekładają się na efektywność prowadzonej produkcji. Jednym z popularnych wyborów w przypadku trzody chlewnej jest serwatka paszowa. Dlaczego warto ją stosować?

Serwatka paszowa – charakterystyka i właściwości

Serwatka paszowa klasyfikowana jest jako pasza węglowodanowa. W dobrej jakości serwatce znajduje się nawet około 700 gramów węglowodanów na każdy kilogram paszy. Ponadto serwatka paszowa jest bardzo bogata w składniki odżywcze kluczowe dla prawidłowego rozwoju trzody chlewnej. Znajdują się w niej m.in. lizyna oraz inne ważne aminokwasy egzogenne. Dzięki temu serwatka jest znacznie lepszym wyborem dla hodowców niż alternatywna kazeina.

Wyniki aktualnych badań zwracają również uwagę na zawartość funkcjonalnych białek mleka w serwatce paszowej, w tym przede wszystkim laktoferyny. Ma działanie antybakteryjne, poprawia wchłanianie żelaza, a także zabezpiecza zwierzęta przed wieloma infekcjami. Ze względu na działanie przeciwbiegunkowe, pomaga również w zachowaniu prawidłowego tempa wzrostu zwierząt w stawie hodowlanym. Właśnie dlatego warto postawić na serwatkę paszową w żywieniu trzody chlewnej.

Stosowanie serwatki w przypadku prosiąt

Serwatka paszowa jest pokarmem powstającym z mleka. Dzięki temu posiada korzystne właściwości dla prosiąt. Produkt ten stanowi ważne źródło białka, laktozy oraz innych surowców, które wspierają prawidłowy rozwój młodych zwierząt, proces ich odstawienia, a także przyspieszają produkcję. Serwatka paszowa najczęściej stosowana jest w przypadku prosiąt świeżo po ich odstawieniu. Jest ona dobrze trawiona przez młody i rozwijający się układ pokarmowy oraz zapewnia prosiętom dostęp do laktozy. Właśnie dlatego jest dużo lepszym wyborem niż pasza skrobiowa. Serwatka to nie tylko źródło energii dla prosiąt, ale także surowiec wpływający na obniżenie pH żołądka oraz prawidłowe działanie układu pokarmowego. W związku z tym serwatka paszowa z powodzeniem może być stosowana na szeroką skalę zarówno w żywieniu dorosłych osobników, jak i prosiąt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *