Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Serwatka dla trzody – dlaczego warto ją stosować?

W żywieniu trzody stosuje się różnego rodzaju mieszanki paszowe oraz dodatki. Wśród nich znajduje się również serwatka paszowa, która od lat jest rekomendowana w żywieniu zwierząt hodowlanych. Sprawdź, czym dokładnie charakteryzuje się serwatka dla trzody oraz jakie korzyści wiążą się z jej stosowaniem.

Jak powstaje serwatka paszowa dla trzody?

Serwatka jest produktem, który powstaje w procesie produkcji sera. Początkowo ma postać płynną, jednak po jej zagęszczeniu i następnie osuszeniu, przyjmuje postać charakterystycznego proszku. W takiej formie dystrybuowana jest przez sklepy dla rolników, a także bezpośrednio przez producentów. Serwatka dla trzody w postaci suszonej wykorzystywana jest jako dodatek paszowy dla warchlaków i prosiąt, a także w procesie produkcji preparatów mlekozastępczych.

Wartości odżywcze serwatki

Przede wszystkim serwatka suszona jest bardzo dobrze przyswajana przez trzodę. Zawiera wysoką wartość żywieniową, co korzystnie przekłada się na pobór pokarmu, a także na prawidłowy rozwój stada. Podstawowym składnikiem serwatki jest laktoza. Oprócz tego w jej składzie znajdują się spore ilości albuminy i globuliny, czyli białek mleka wskazanych w żywieniu młodych osobników. Ponadto w serwatce znajdują się spore pokłady aminokwasów takich jak: metionina, lizyna, tryptofan, treonina, leucyna, czy też izoleucyna. Pod tym kątem serwatka suszona znacznie przewyższa takie produkty zastępcze jak białka pszenicy i soi.

Z punktu widzenia hodowcy ważne jest również to, że w procesie produkcji mleka do serwatki trafiają różne witaminy i minerały rozpuszczalne w wodzie. Dzięki temu w produkcie końcowym w postaci suszonej można znaleźć m.in.: mangan, miedź, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo czy cynk. Włączenie ich do żywienia trzody korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój zwierząt, a także na wzmocnienie ich odporności.

Dlaczego warto wdrożyć ją w żywieniu trzody?

Z zastosowaniem serwatki dla trzody chlewnej wiąże się wiele korzyści. Przede wszystkim dodatek ten wskazany jest w przypadku młodych prosiąt, które niedawno zostały odstawione od matki. Wówczas niezbędne jest uzupełnianie w pokarmie stałym dużych ilości składników odżywczych, które naturalnie występują w mleku maciory. To m.in. duże pokłady laktozy (cukru) i tłuszczów. Serwatka paszowa korzystnie przekłada się na rozwój prosiąt i stymuluje wiele procesów zachodzących w ich organizmach. Pod tym względem jest produktem o wiele bardziej rekomendowanym niż alternatywna pasza skrobiowa.

Oczywiście serwatka wykazuje korzystne działanie także w przypadku włączenia jej do żywienia dorosłych osobników. Produkt ten pełni rolę naturalnego probiotyku, który wspiera działanie układu odpornościowego zwierząt oraz pracę ich przewodu pokarmowego. Ten typ dodatku paszowego minimalizuje ryzyko występowania chorób układu pokarmowego w stadzie, a także pozwala uniknąć ewentualnych strat w produkcji. Przed zastosowaniem wybranej serwatki warto dokładnie zapoznać się z jej składem i specyfiką. W przypadku wątpliwości rekomenduje się kontakt ze specjalistą.

W żywieniu trzody stosuje się różnego rodzaju mieszanki paszowe oraz dodatki. Wśród nich znajduje się również serwatka paszowa, która od lat jest rekomendowana w żywieniu zwierząt hodowlanych. Sprawdź, czym dokładnie charakteryzuje się serwatka dla trzody oraz jakie korzyści wiążą się z jej stosowaniem.

Jak powstaje serwatka paszowa dla trzody?

Serwatka jest produktem, który powstaje w procesie produkcji sera. Początkowo ma postać płynną, jednak po jej zagęszczeniu i następnie osuszeniu, przyjmuje postać charakterystycznego proszku. W takiej formie dystrybuowana jest przez sklepy dla rolników, a także bezpośrednio przez producentów. Serwatka dla trzody w postaci suszonej wykorzystywana jest jako dodatek paszowy dla warchlaków i prosiąt, a także w procesie produkcji preparatów mlekozastępczych.

Wartości odżywcze serwatki

Przede wszystkim serwatka suszona jest bardzo dobrze przyswajana przez trzodę. Zawiera wysoką wartość żywieniową, co korzystnie przekłada się na pobór pokarmu, a także na prawidłowy rozwój stada. Podstawowym składnikiem serwatki jest laktoza. Oprócz tego w jej składzie znajdują się spore ilości albuminy i globuliny, czyli białek mleka wskazanych w żywieniu młodych osobników. Ponadto w serwatce znajdują się spore pokłady aminokwasów takich jak: metionina, lizyna, tryptofan, treonina, leucyna, czy też izoleucyna. Pod tym kątem serwatka suszona znacznie przewyższa takie produkty zastępcze jak białka pszenicy i soi.

Z punktu widzenia hodowcy ważne jest również to, że w procesie produkcji mleka do serwatki trafiają różne witaminy i minerały rozpuszczalne w wodzie. Dzięki temu w produkcie końcowym w postaci suszonej można znaleźć m.in.: mangan, miedź, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo czy cynk. Włączenie ich do żywienia trzody korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój zwierząt, a także na wzmocnienie ich odporności.

Dlaczego warto wdrożyć ją w żywieniu trzody?

Z zastosowaniem serwatki dla trzody chlewnej wiąże się wiele korzyści. Przede wszystkim dodatek ten wskazany jest w przypadku młodych prosiąt, które niedawno zostały odstawione od matki. Wówczas niezbędne jest uzupełnianie w pokarmie stałym dużych ilości składników odżywczych, które naturalnie występują w mleku maciory. To m.in. duże pokłady laktozy (cukru) i tłuszczów. Serwatka paszowa korzystnie przekłada się na rozwój prosiąt i stymuluje wiele procesów zachodzących w ich organizmach. Pod tym względem jest produktem o wiele bardziej rekomendowanym niż alternatywna pasza skrobiowa.

Oczywiście serwatka wykazuje korzystne działanie także w przypadku włączenia jej do żywienia dorosłych osobników. Produkt ten pełni rolę naturalnego probiotyku, który wspiera działanie układu odpornościowego zwierząt oraz pracę ich przewodu pokarmowego. Ten typ dodatku paszowego minimalizuje ryzyko występowania chorób układu pokarmowego w stadzie, a także pozwala uniknąć ewentualnych strat w produkcji. Przed zastosowaniem wybranej serwatki warto dokładnie zapoznać się z jej składem i specyfiką. W przypadku wątpliwości rekomenduje się kontakt ze specjalistą.