Serwatka stanowi jeden z ważniejszych produktów ubocznych w przemyśle rolnym. Otrzymuje się ją przy wyrobie sera, kazeiny, twarogu, jak również innych wyrobów mleczarskich. Serwatka zawiera bardzo dużą ilość wody, dlatego też ma małą koncentrację składników odżywczych. Powinna zatem być przetworzona przed podaniem zwierzętom. Po przetworzeniu powstaje suszona serwatka, która może być bezpośrednio dodawana do pasz dla świń. Stanowi szczególnie cenny komponent paszowy w preparatach mlekozastępczych.
Jakie składniki odżywcze zawiera suszona serwatka?
W kilogramie suszonej serwatki zawarta jest taka sama ilość składników odżywczych jak w 17 kg płynnej serwatki. W porównaniu z mlekiem suszona serwatka stanowi paszę węglowodanową, bowiem zawiera ich aż 700 g w jednym kilogramie. Laktoza, czyli cukier mlekowy jest bardzo ważna z punktu widzenia właściwości funkcjonalnych białek. Chroni ona białko mleka przed procesem denaturacji podczas suszenia.
Serwatka zawiera również składniki biologicznie czynne
Serwatka w proszku zawiera duże ilości składników biologicznie czynnych, które mogą być cennym składnikiem preparatów dla prosiąt. W ostatnim czasie dużą uwagę przywiązuje się do tzw. funkcjonalnych białek mleka, do których zaliczyć można m.in. laktoferynę. Ma ona działanie przeciwbakteryjne poprzez immunomofulację, stymuluje wzrost bakterii Lactobacillus i poprawia wchłanianie żelaza. Wykazuje ona również działanie regenerujące na nabłonek jelitowy. Dodatek laktoferyny do paszy dla zwierząt może zmniejszyć biegunki u prosiąt, jak również przyspieszyć ich wzrost.
Cenna w żywieniu wcześnie odsadzonych prosiąt
Suszoną serwatkę stosuje się z dużym powodzeniem w żywieniu trzody chlewnej. Żywienie świń, które zostały dopiero co oddzielone od matki, powinno opierać się na pokarmie z wysoką zawartością laktozy, którą w dużych ilościach zawiera właśnie serwatka. W okresie, gdy świnie są jeszcze prosiętami, ma miejsce dość duża aktywność laktazy jelitowej, dlatego duża ilość laktozy jest jak najbardziej wskazana. Jest to bardzo istotne dla prosiąt ssących, niemniej jednak po tym okresie powinno się ograniczyć podawanie tego składnika. Należy mieć na uwadze, że laktoza stanowi nie tylko źródło energii, lecz także decyduje o właściwym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Już w części wpustowej żołądka laktoza ulega fermentacji do kwasu mlekowego, który obniża pH zawartości pokarmowej, w ten sposób wpływając w wyraźny sposób na hamowanie rozwoju bakterii, jak również na perystaltykę jelit. Dlatego też zawartość laktozy w mieszankach dla zwierząt powinna uwzględniać pozostałe czynniki, które mogą wpłynąć na pH w treści przewodu pokarmowego.
Podsumowując powyższy artykuł, warto zaznaczyć, że serwatka w żywieniu zwierząt pełni niezwykle ważną rolę. Jako że jest to pochodna mleka, jest doskonałym źródłem białka i innych składników odżywczych, dlatego też może być z powodzeniem wykorzystywana jako składowa paszy dla świń.