Lato to czas ciężkiej pracy dla hodowców drobiu, którzy muszą stawić czoła niepożądanym efektom wyższych temperatur. W tym okresie pasza jest najbardziej podatna na działanie pleśni. Panują również wówczas najlepsze warunki dla rozwoju ptaszyńca kurzego, a problemem znanym większości hodowców jest stres cieplny u drobiu. Poniżej przyjrzymy się każdemu z tych zagrożeń i podpowiemy, w jaki sposób je zwalczać.
Ptaszyniec kurzy
Ptaszyniec kurzy jest jednym z gatunków roztoczy żerujących na ptakach. Żywi się krwią, atakuje głównie w nocy. W okresie letnim jest szczególnie niebezpieczny ze względu na to, że idealna temperatura dla jego rozwoju wynosi od 20 do 25 stopni Celsjusza – wówczas ewolucja od jaja do dorosłego osobnika może trwać zaledwie 7 dni. Szkodniki te wywołują u drobiu między innymi:
- niepokój
- stres
- niedokrwistość
- świąd
- problemy ze snem.
Ptaszyniec przenosi również wirusy oraz bakterie, może być przenosicielem takich chorób jak cholera czy białaczka drobiu, co doprowadza do depopulacji hodowli. W walce z tym rodzajem pasożyta wykorzystywane są środki roztoczobójcze – akarcydy. Pozwalają one na zwalczanie zarówno larw, jak i dorosłych osobników. Ów środek chemiczny można wykorzystać zarówno do spryskania kurnika (w szczególności różne jego zakamarki), jak i do posypania nim zwierząt – najskuteczniej jest wykorzystać obie metody. Warto jednak zaznaczyć, że zwalczanie ptaszyńca jest niezwykle trudne, głownie ze względu na jego zdolności do przetrwania bez pokarmu, nawet w niskich temperaturach (do około -20 stopni). Wobec tego istotną kwestią jest utrzymywanie odpowiedniej higieny w kurniku, ponadto szczególną uwagę trzeba poświęcić przeróżnym szczelinom, w których ptaszyniec może się schować. Świetnym uzupełnieniem kuracji chemicznej będzie zastosowanie Miconu – dodatku do paszy zawierającego olejki eteryczne odstraszające pasożyty. Dzięki zmianie zapachu zwierząt pasożyt odseparowuje się i łatwiej go zlikwidować.
Stres cieplny u drobiu
Wysoka temperatura (powyżej 30 stopni Celsjusza) odbija się negatywnie na ptactwie. Dyskomfort termiczny powoduje u zwierząt obniżenie spożycia paszy przy jednoczesnym zwiększeniu pobierania wody. Skutki stresu cieplnego są następujące:
- Wydłużenie tuczu oraz zwiększona śmiertelność
- Zmniejszenie nośności, obniżenie jakości jaj
- Zmniejszona wylęgowość
- Większa podatność na choroby.
Aby przeciwdziałać występowaniu tego zjawiska, konieczne jest zamontowanie wentylacji w pomieszczeniu, w którym przechowywany jest drób. Prędkość przepływu powietrza powinna oscylować między 1 m/s a 3 m/s – wyższa prędkość wskazana jest przy wysokich temperaturach na zewnątrz. Szczególnie pomocne będzie dodawanie do pokarmu witaminy C wspierającej organizm w walce ze stresem.
Pleśń
W trakcie upałów warto zwracać również uwagę na stan paszy, którą spożywa drób. Podczas gorących dni jest ona szczególnie podatna na rozwój pleśni. Spożycie spleśniałego pokarmu przez zwierzęta może doprowadzić do porażenia ich systemu nerwowego i paraliżu, ponadto występować mogą zaburzenia związane z rozrodem. W ograniczeniu rozwoju tego rodzaju grzyba skuteczne okazują się premiksy paszowe – preparaty ograniczające rozwój pleśni. Należy również dokładnie suszyć ziarna podawane kurom, a także zadbać o odpowiednie warunki ich przechowywania.
Jak łatwo zauważyć, najlepiej jest podjąć działania prewencyjne w walce z niepożądanymi skutkami letnich temperatur. Warto zawczasu zainwestować w środki, które poprawią komfort chowu oraz zabezpieczą go przed szkodnikami. W przeciwnym przypadku, można narazić się na spore straty.