Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Przyzagrodowy chów drobiu – o czym trzeba pamiętać zimą

Zima to trudny okres nie tylko dla ludzi, ale także dla zwierząt. Drób hodowlany wymaga o wiele większej troski i dbałości o dietę, niż ma to miejsce wiosną i latem, kiedy dostęp do składników naturalnych jest nieograniczony. Przekonaj się, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie drobiu zimą.

Ziarna – źródło zbilansowanej diety

W okresie zimowym przede wszystkim powinniśmy zadbać o dostarczenie podstawowych składników mineralnych, które będą optymalnym źródłem energii dla ptactwa. Obowiązkowym składnikiem diety powinny być ziarna zbóż. Bardzo lubiana i dobrze trawiona jest kukurydza oraz pszenica. Warto pomyśleć o dodatku do paszy w postaci owsa. Rozsypany bezpośrednio na ściółkę zapobiega kanibalizmowi i często spotykanemu zjawisku wydziobywania piór (tzw. pterofagia). Dobrze sprawdzą się także otręby pszenne, ale w tym przypadku należy pamiętać, by nie przekroczyć zalecanych proporcji. Ilość otrębów w mieszance większa niż 15% może wywołać biegunkę w stadzie.

Obowiązkowe warzywa

Niezbędnym elementem zimowego jadłospisu drobiu są warzywa, które działają antywirusowo, bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Zapobiegają również chorobom pasożytniczym. Poza tym dobrze wpływają na procesy trawienne. Zimą świetnie sprawdzą się ziemniaki, marchew, buraki pastewne i ćwikłowe, cykoria, cebula, czosnek, a także szpinak. Nie zapominajmy również o cennym w witaminy i składniki mineralne suszu z zielonek. Ten uzyskany z pokrzywy, lucerny czy koniczyny podniesie nieśność oraz wpłynie pozytywnie na kolor żółtek jaj. Świeże liście, kwiaty i łodygi możemy z powodzeniem zastąpić kiszonką.

Woda

W okresie zimowym należy zadbać również o prawidłowe nawodnienie drobiu. Najlepiej podawać ptactwu letnią wodę. W przypadku brojlerów zaleca się jej przegotowanie. Dobrze stosować poidła z samoczynnym przepływem wody.

Zimowa dieta, bogata w pełnowartościowe pożywienie pozwoli przetrwać ptactwu ten trudny okres. Pamiętajmy o częściowym ześrutowaniu ziaren zbóż, zapewnieniu stałego dostępu do wody oraz umożliwieniu pobierania piasku i żwirku.

Zima to trudny okres nie tylko dla ludzi, ale także dla zwierząt. Drób hodowlany wymaga o wiele większej troski i dbałości o dietę, niż ma to miejsce wiosną i latem, kiedy dostęp do składników naturalnych jest nieograniczony. Przekonaj się, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie drobiu zimą.

Ziarna – źródło zbilansowanej diety

W okresie zimowym przede wszystkim powinniśmy zadbać o dostarczenie podstawowych składników mineralnych, które będą optymalnym źródłem energii dla ptactwa. Obowiązkowym składnikiem diety powinny być ziarna zbóż. Bardzo lubiana i dobrze trawiona jest kukurydza oraz pszenica. Warto pomyśleć o dodatku do paszy w postaci owsa. Rozsypany bezpośrednio na ściółkę zapobiega kanibalizmowi i często spotykanemu zjawisku wydziobywania piór (tzw. pterofagia). Dobrze sprawdzą się także otręby pszenne, ale w tym przypadku należy pamiętać, by nie przekroczyć zalecanych proporcji. Ilość otrębów w mieszance większa niż 15% może wywołać biegunkę w stadzie.

Obowiązkowe warzywa

Niezbędnym elementem zimowego jadłospisu drobiu są warzywa, które działają antywirusowo, bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Zapobiegają również chorobom pasożytniczym. Poza tym dobrze wpływają na procesy trawienne. Zimą świetnie sprawdzą się ziemniaki, marchew, buraki pastewne i ćwikłowe, cykoria, cebula, czosnek, a także szpinak. Nie zapominajmy również o cennym w witaminy i składniki mineralne suszu z zielonek. Ten uzyskany z pokrzywy, lucerny czy koniczyny podniesie nieśność oraz wpłynie pozytywnie na kolor żółtek jaj. Świeże liście, kwiaty i łodygi możemy z powodzeniem zastąpić kiszonką.

Woda

W okresie zimowym należy zadbać również o prawidłowe nawodnienie drobiu. Najlepiej podawać ptactwu letnią wodę. W przypadku brojlerów zaleca się jej przegotowanie. Dobrze stosować poidła z samoczynnym przepływem wody.

Zimowa dieta, bogata w pełnowartościowe pożywienie pozwoli przetrwać ptactwu ten trudny okres. Pamiętajmy o częściowym ześrutowaniu ziaren zbóż, zapewnieniu stałego dostępu do wody oraz umożliwieniu pobierania piasku i żwirku.