Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Produkcja paszy na własne potrzeby – o czym należy pamiętać?

Coraz więcej świadomych właścicieli gospodarstw rolnych decyduje się na produkcję paszy we własnym zakresie. Dzięki temu zyskuje się większą kontrolę nad procesem łączenia poszczególnych elementów paszy oraz można dostosować ją do aktualnych potrzeb zwierząt. Produkcja paszy na własne potrzeby to również szansa na wygenerowanie realnych oszczędności w hodowli. Sprawdź, o czym warto pamiętać w całym procesie.

Korzyści związane z samodzielną produkcją paszy

Jedną z kluczowych korzyści związanych z samodzielną produkcją paszy jest redukcja kosztów żywienia zwierząt. Prawidłowo zaplanowany i wdrożony proces okazuje się bardzo opłacalny, jednak zanim się na to zdecydujesz, musisz dokładnie to zweryfikować. Przede wszystkim komponowanie pokarmu dla zwierząt wymaga wiedzy w zakresie ich potrzeb odżywczych oraz doświadczenia. W związku z tym należy najpierw postawić na edukację w tym obszarze lub skonsultować swoją sytuację z doświadczonym specjalistą. Kolejnym krokiem może być produkcja paszy na potrzeby gospodarstwa hodowlanego.

Kolejną korzyścią jest zwiększenie kontroli nad składem pokarmu oraz możliwość odpowiedniego zbilansowania składników odżywczych pod kątem potrzeb stada. Te ostatnie zmieniają się nie tylko ze względu na wiek zwierząt, ale również ich przeznaczenie czy też warunki atmosferyczne panujące w miejscu hodowli. Produkcja paszy we własnym zakresie pozwala na uwzględnienie wszystkich kluczowych aspektów, które przełożą się na poprawę wyników produkcyjnych przy jednoczesnej optymalizacji kosztów prowadzenia gospodarstwa.

Czy każdy może produkować pasze w gospodarstwie?

Zgodnie z polskim prawem nie każdy może swobodnie prowadzić produkcję pasz w gospodarstwie. Jeżeli chcesz to robić, musisz zarejestrować się w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii jako producent pasz. Po rejestracji otrzymasz dedykowany numer weterynaryjny.

Dokumentacja związana z produkcją paszy

Ze względów bezpieczeństwa, każda osoba produkująca paszę we własnym zakresie musi prowadzić dokładną dokumentację. Surowce wykorzystywane w produkcji muszą być odpowiednio opisane pod kątem ich pochodzenia. Pokarm powinien być przechowywany w dokładnie opisanym worku, na którym znajduje się etykieta. Jej wygląd oraz zawarte na niej informacje regulowane są przez przepisy prawne. To podstawowe obowiązki producenta, który komponuje pasze na własne potrzeby. Jeżeli jednak zdecydujesz się na sprzedaż pokarmu dla zwierząt innym odbiorcom, to wówczas wymagania prawne i dokumentacyjne wzrastają. Zapoznaj się z nimi dokładnie, przed podjęciem takiej decyzji.

Odpowiednie przygotowanie sprzętowe

Do produkcji paszy na własne potrzeby potrzebujesz specjalnych urządzeń. Ich rodzaj i zakres funkcjonalności zależą od wielkości i specyfiki gospodarstwa. Podstawowe sprzęty wykorzystywane w produkcji paszy we własnym zakresie to m.in.: urządzenia mieszające i wiążące (mieszalniki poziome i pionowe), urządzenia rozdrabniające (gniotowniki, śrutowniki) oraz urządzenia transportujące i podające (podnośniki i przenośniki).

Zróżnicowana pasza

Produkcja paszy to odpowiedzialne zadanie. Pokarm powinien zawierać starannie dobrane proporcje składników odżywczych, aby zapewnić zwierzętom bezpieczeństwo i optymalny wzrost. Właśnie dlatego w gospodarstwie nie tworzy się wyłącznie jednej mieszanki paszowej. Potrzeby zwierząt zmieniają się wraz z wiekiem i różnią się w zależności od gatunku. Właściciel gospodarstwa rolnego musi to uwzględnić. W tym celu produkuje się różne rodzaje pasz w zależności od aktualnego zapotrzebowania zwierząt na składniki spożywcze, przeznaczenia hodowli oraz etapu produkcji.

Cenne dodatki paszowe

W procesie produkcji pasz nie wolno ograniczać się tylko do posiadanych surowców, w tym m.in. zbóż. Aby pokarm był pełnowartościowy i odpowiadał potrzebom zwierząt, należy uzupełniać go o dodatki paszowe. Nie tylko wzbogacają one pokarm o niezbędne witaminy, aminokwasy i inne mikro- i makroelementy, ale również przekładają się na większą apetyczność. Dzięki temu pasza jest jeszcze lepiej pobierana przez zwierzęta. Efektem tego jest poprawa kondycji stada, zmniejszenie śmiertelności oraz zwiększenie wyników produkcyjnych.

Ile możesz zaoszczędzić?

Szacuje się, że prawidłowo wdrożona produkcja pasz na własny użytek pozwala na wygenerowanie oszczędności na poziomie 10-20%. O tyle zmniejszą się koszty utrzymania gospodarstwa rolnego przy zachowaniu dotychczasowej wydajności produkcyjnej. Dokładne oszczędności zależą jednak od kilku czynników i wyliczane są indywidualnie dla każdego gospodarstwa.

Dodatki paszowe od BAS-Pol

Eksperci BAS-Pol doskonale rozumieją potrzeby hodowców, którzy produkują pasze na własne potrzeby. Właśnie dlatego w naszej ofercie przygotowaliśmy starannie dobrane dodatki paszowe. Dobierzesz je bezpośrednio do specyfiki danego pokarmu oraz potrzeb zwierząt. Każdy z oferowanych przez nas dodatków charakteryzuje się wysoką jakością oraz czystością. Zapraszamy do zakupów i odpowiedzialnej produkcji pasz na potrzeby własnego gospodarstwa.

Coraz więcej świadomych właścicieli gospodarstw rolnych decyduje się na produkcję paszy we własnym zakresie. Dzięki temu zyskuje się większą kontrolę nad procesem łączenia poszczególnych elementów paszy oraz można dostosować ją do aktualnych potrzeb zwierząt. Produkcja paszy na własne potrzeby to również szansa na wygenerowanie realnych oszczędności w hodowli. Sprawdź, o czym warto pamiętać w całym procesie.

Korzyści związane z samodzielną produkcją paszy

Jedną z kluczowych korzyści związanych z samodzielną produkcją paszy jest redukcja kosztów żywienia zwierząt. Prawidłowo zaplanowany i wdrożony proces okazuje się bardzo opłacalny, jednak zanim się na to zdecydujesz, musisz dokładnie to zweryfikować. Przede wszystkim komponowanie pokarmu dla zwierząt wymaga wiedzy w zakresie ich potrzeb odżywczych oraz doświadczenia. W związku z tym należy najpierw postawić na edukację w tym obszarze lub skonsultować swoją sytuację z doświadczonym specjalistą. Kolejnym krokiem może być produkcja paszy na potrzeby gospodarstwa hodowlanego.

Kolejną korzyścią jest zwiększenie kontroli nad składem pokarmu oraz możliwość odpowiedniego zbilansowania składników odżywczych pod kątem potrzeb stada. Te ostatnie zmieniają się nie tylko ze względu na wiek zwierząt, ale również ich przeznaczenie czy też warunki atmosferyczne panujące w miejscu hodowli. Produkcja paszy we własnym zakresie pozwala na uwzględnienie wszystkich kluczowych aspektów, które przełożą się na poprawę wyników produkcyjnych przy jednoczesnej optymalizacji kosztów prowadzenia gospodarstwa.

Czy każdy może produkować pasze w gospodarstwie?

Zgodnie z polskim prawem nie każdy może swobodnie prowadzić produkcję pasz w gospodarstwie. Jeżeli chcesz to robić, musisz zarejestrować się w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii jako producent pasz. Po rejestracji otrzymasz dedykowany numer weterynaryjny.

Dokumentacja związana z produkcją paszy

Ze względów bezpieczeństwa, każda osoba produkująca paszę we własnym zakresie musi prowadzić dokładną dokumentację. Surowce wykorzystywane w produkcji muszą być odpowiednio opisane pod kątem ich pochodzenia. Pokarm powinien być przechowywany w dokładnie opisanym worku, na którym znajduje się etykieta. Jej wygląd oraz zawarte na niej informacje regulowane są przez przepisy prawne. To podstawowe obowiązki producenta, który komponuje pasze na własne potrzeby. Jeżeli jednak zdecydujesz się na sprzedaż pokarmu dla zwierząt innym odbiorcom, to wówczas wymagania prawne i dokumentacyjne wzrastają. Zapoznaj się z nimi dokładnie, przed podjęciem takiej decyzji.

Odpowiednie przygotowanie sprzętowe

Do produkcji paszy na własne potrzeby potrzebujesz specjalnych urządzeń. Ich rodzaj i zakres funkcjonalności zależą od wielkości i specyfiki gospodarstwa. Podstawowe sprzęty wykorzystywane w produkcji paszy we własnym zakresie to m.in.: urządzenia mieszające i wiążące (mieszalniki poziome i pionowe), urządzenia rozdrabniające (gniotowniki, śrutowniki) oraz urządzenia transportujące i podające (podnośniki i przenośniki).

Zróżnicowana pasza

Produkcja paszy to odpowiedzialne zadanie. Pokarm powinien zawierać starannie dobrane proporcje składników odżywczych, aby zapewnić zwierzętom bezpieczeństwo i optymalny wzrost. Właśnie dlatego w gospodarstwie nie tworzy się wyłącznie jednej mieszanki paszowej. Potrzeby zwierząt zmieniają się wraz z wiekiem i różnią się w zależności od gatunku. Właściciel gospodarstwa rolnego musi to uwzględnić. W tym celu produkuje się różne rodzaje pasz w zależności od aktualnego zapotrzebowania zwierząt na składniki spożywcze, przeznaczenia hodowli oraz etapu produkcji.

Cenne dodatki paszowe

W procesie produkcji pasz nie wolno ograniczać się tylko do posiadanych surowców, w tym m.in. zbóż. Aby pokarm był pełnowartościowy i odpowiadał potrzebom zwierząt, należy uzupełniać go o dodatki paszowe. Nie tylko wzbogacają one pokarm o niezbędne witaminy, aminokwasy i inne mikro- i makroelementy, ale również przekładają się na większą apetyczność. Dzięki temu pasza jest jeszcze lepiej pobierana przez zwierzęta. Efektem tego jest poprawa kondycji stada, zmniejszenie śmiertelności oraz zwiększenie wyników produkcyjnych.

Ile możesz zaoszczędzić?

Szacuje się, że prawidłowo wdrożona produkcja pasz na własny użytek pozwala na wygenerowanie oszczędności na poziomie 10-20%. O tyle zmniejszą się koszty utrzymania gospodarstwa rolnego przy zachowaniu dotychczasowej wydajności produkcyjnej. Dokładne oszczędności zależą jednak od kilku czynników i wyliczane są indywidualnie dla każdego gospodarstwa.

Dodatki paszowe od BAS-Pol

Eksperci BAS-Pol doskonale rozumieją potrzeby hodowców, którzy produkują pasze na własne potrzeby. Właśnie dlatego w naszej ofercie przygotowaliśmy starannie dobrane dodatki paszowe. Dobierzesz je bezpośrednio do specyfiki danego pokarmu oraz potrzeb zwierząt. Każdy z oferowanych przez nas dodatków charakteryzuje się wysoką jakością oraz czystością. Zapraszamy do zakupów i odpowiedzialnej produkcji pasz na potrzeby własnego gospodarstwa.