Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Produkcja paszy dla świń we własnym zakresie – najczęstsze błędy

Wielu hodowców trzody chlewnej decyduje się na przygotowywanie paszy we własnym zakresie. Może to być uzasadnione ekonomicznie, jednak produkcja pasz w gospodarstwie wymaga odpowiedniego przygotowania merytorycznego. Tylko w ten sposób można przygotować wysokiej jakości pasze, które zapewnią stadu prawidłowy rozwój oraz zaspokoją zapotrzebowanie zwierząt. W tym tekście zebraliśmy najczęstsze błędy, które popełniają niedoświadczeni hodowcy. Warto je wyeliminować.

Rozdrobnienie ma wpływ na strawność paszy

Jednym z podstawowych błędów hodowców jest przygotowywanie mieszanek paszowych, w których ziarna zbóż oraz inne dodatki paszowe są niedostatecznie rozdrobnione. Przekłada się to na pogorszenie strawności paszy, a także jej niedostateczne wymieszanie. Skutkiem tego jest ograniczony dostęp enzymów trawiennych do cząstek pożywienia, które następnie nie ulegają pełnemu strawieniu. W ten sposób zwierzęta nie przyswajają kompletu składników odżywczych w pokarmie oraz utracona jest energia z pokarmu. Niestrawione cząstki wydalane są z kałem. Wpływa to negatywnie na rozwój i przyrost masy zwierząt, ich kondycję zdrowotną, a także efektywność ekonomiczną prowadzonej produkcji.

Odpowiednie mieszanie ma znaczenie

Dobrze przygotowana i wymieszana pasza przekłada się na prawidłowe żywienie świń. Mieszanie ręczne nie jest efektywne, ponieważ wszystkie składniki nie połączą się wystarczająco. Każdy kęs paszy dla trzody chlewnej powinien być idealnie zbilansowany i zawierać takie same wartości odżywcze i składniki. W związku z tym w celu przygotowania paszy we własnym zakresie powinno się używać profesjonalnych mieszalników pionowych lub poziomych. Każdy komponent powinien być idealnie zważony i dodany w odpowiednich proporcjach. Jednym z podstawowych błędów hodowców jest przygotowanie paszy „na oko”, przez co jest mniej efektywna, źle zbilansowana, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do występowania problemów zdrowotnych w stadzie.

Źle dobrane dodatki paszowe

Ważnym komponentem mieszanek paszowych są dodatki, które wpływają m.in. na strawność paszy. Powinny być idealnie zważone i dobrane, dzięki czemu przyswajalność paszy wzrośnie, a zwierzęta będą w lepszej kondycji. Tu również nie ma miejsca na nieprecyzyjne odmierzenie dawek. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skontaktować się z bardziej doświadczonymi hodowcami i ekspertami.

Wielu hodowców trzody chlewnej decyduje się na przygotowywanie paszy we własnym zakresie. Może to być uzasadnione ekonomicznie, jednak produkcja pasz w gospodarstwie wymaga odpowiedniego przygotowania merytorycznego. Tylko w ten sposób można przygotować wysokiej jakości pasze, które zapewnią stadu prawidłowy rozwój oraz zaspokoją zapotrzebowanie zwierząt. W tym tekście zebraliśmy najczęstsze błędy, które popełniają niedoświadczeni hodowcy. Warto je wyeliminować.

Rozdrobnienie ma wpływ na strawność paszy

Jednym z podstawowych błędów hodowców jest przygotowywanie mieszanek paszowych, w których ziarna zbóż oraz inne dodatki paszowe są niedostatecznie rozdrobnione. Przekłada się to na pogorszenie strawności paszy, a także jej niedostateczne wymieszanie. Skutkiem tego jest ograniczony dostęp enzymów trawiennych do cząstek pożywienia, które następnie nie ulegają pełnemu strawieniu. W ten sposób zwierzęta nie przyswajają kompletu składników odżywczych w pokarmie oraz utracona jest energia z pokarmu. Niestrawione cząstki wydalane są z kałem. Wpływa to negatywnie na rozwój i przyrost masy zwierząt, ich kondycję zdrowotną, a także efektywność ekonomiczną prowadzonej produkcji.

Odpowiednie mieszanie ma znaczenie

Dobrze przygotowana i wymieszana pasza przekłada się na prawidłowe żywienie świń. Mieszanie ręczne nie jest efektywne, ponieważ wszystkie składniki nie połączą się wystarczająco. Każdy kęs paszy dla trzody chlewnej powinien być idealnie zbilansowany i zawierać takie same wartości odżywcze i składniki. W związku z tym w celu przygotowania paszy we własnym zakresie powinno się używać profesjonalnych mieszalników pionowych lub poziomych. Każdy komponent powinien być idealnie zważony i dodany w odpowiednich proporcjach. Jednym z podstawowych błędów hodowców jest przygotowanie paszy „na oko”, przez co jest mniej efektywna, źle zbilansowana, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do występowania problemów zdrowotnych w stadzie.

Źle dobrane dodatki paszowe

Ważnym komponentem mieszanek paszowych są dodatki, które wpływają m.in. na strawność paszy. Powinny być idealnie zważone i dobrane, dzięki czemu przyswajalność paszy wzrośnie, a zwierzęta będą w lepszej kondycji. Tu również nie ma miejsca na nieprecyzyjne odmierzenie dawek. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skontaktować się z bardziej doświadczonymi hodowcami i ekspertami.