Okres letnich upałów oraz wysokiego zawilgocenia powietrza, nie jest sprzyjający dla hodowli drobiu. Wówczas jedną z reakcji ptactwa jest stres cieplny. Efektem jest obniżenie wydajności produkcji, ponieważ zwierzęta w hodowli zaczynają pobierać mniej pokarmu. Zauważalne są zmiany w przyroście masy ciała, a także w produkcji jaj. Jak powstrzymać negatywne skutki upałów?
Czym jest stres cieplny w hodowli drobiu?
Stresem cieplnym określa się stan, który najczęściej występuje w trakcie upałów lub w wyniku niewłaściwych warunków w hodowli. Wówczas zwierzęta nie są w stanie samodzielnie obniżyć temperatury wewnętrznej ciała, a wpływ na to ma podwyższona temperatura otoczenia z jednoczesną wysoką wilgotnością powietrza. Może do tego dojść wtedy, gdy wentylacja w hodowli nie działa na satysfakcjonującym poziomie lub na zewnątrz panują temperatury w okolicach 30°C. Stres wpływa na zmianę zachowania u zwierząt, osłabia ich odporność i zaburza równowagę wodno-elektrolitową, przez co pobierają mniej pokarmu, wolniej przybierają na masie, a także składają mniej jaj.
Witamina C w hodowli drobiu jako wsparcie w sytuacjach stresowych
Kluczem w powstrzymaniu stresu cieplnego u drobiu jest odpowiednia i szybka reakcja hodowcy. Jego zadaniem jest dostarczenie ptactwu niezbędnych składników odżywczych i witamin w paszy, które wspomogą poprawne funkcjonowanie organizmu zwierząt. Jednym ze skutecznych wyborów będzie witamina C, na którą wzrasta zapotrzebowanie podczas upałów. Dzięki jej suplementacji utrzymana będzie równowaga wodno-elektrolitowa, ptaki zyskają większą odporność i będą chętniej pobierać paszę. Dodatkowym działaniem będzie wzmocnienie skorupki jaj i zwiększenie ich masy.
Warto podawać witaminę C już wtedy, gdy spodziewamy się nadejścia dużych upałów. Wystarczy włączyć ją do pokarmu na około 1-2 dni przed falą gorąca. W ten sposób można zminimalizować ryzyko stresu cieplnego u drobiu i wzmocnić odporność ptactwa.