Odpowiednio przygotowana mieszanka paszowa przekłada się na prawidłowy wzrost drobiu. Od lat w Polsce na szeroką skalę wykorzystuje się nasiona rzepaku jako składnik paszy dla brojlerów i nie tylko. Warto zastanowić się nad tym, dlaczego pasze rzepakowe cieszą się taką popularnością, czym się charakteryzują oraz jak przekładają się na wzrost stada i efektywność prowadzonej hodowli.
Nowoczesne pasze rzepakowe
Żywienie drobiu musi być prowadzone bardzo odpowiedzialnie. Właśnie dlatego hodowcy muszą mieć świadomość, że w tym zbożu mogą znajdować się także określone substancje antyodżywcze. W skrajnych przypadkach mogą stanowić zagrożenie dla zwierząt. Do tego typu składników zaliczane są: kwas erukowy, glukozynolany, fityniany, taniny, związki fenolowe. Na szczęście nowe odmiany rzepaku stosowane w przemyśle spożywczym i paszowym są udoskonalane, dzięki czemu ich skład jest zdecydowanie lepszy. Stosowanie nowoczesnych pasz rzepakowych jest bezpieczniejsze dla drobiu i pozwala na osiągnięcie efektywnej produkcji.
Pasze rzepakowe – charakterystyka
Warto wiedzieć, jak bogatym składnikiem odżywczym są odpowiednio przygotowane nasiona rzepaku. Przede wszystkim cechują się dużą zawartością zdrowych tłuszczów, białka, a także niezbędnych w żywieniu zwierząt aminokwasów. Nowoczesne odmiany rzepaku mają obniżoną zawartość substancji antyodżywczych. Nasiona rośliny przeznaczone są do produkcji oleju, a w całym procesie powstają cenne komponenty rzepakowe, które dodaje się do mieszanek paszowych. W zależności od przyjętej metody produkcji (na zimno, na ciepło), powstają różne komponenty. Efektem wyciskania na zimno jest makuch rzepakowy, a ekstrakcji – śruta rzepakowa. Ten pierwszy charakteryzuje się wyższą zawartością białka i tłuszczu, a także większą stabilnością. Oba jednak z powodzeniem wykorzystywane są do produkcji pasz dla drobiu, a także dla innych zwierząt hodowlanych.
Rekomendacje żywieniowe
Zgodnie z obecną wiedzą i wytycznymi specjalistów, w żywieniu drobiu hodowcy powinni używać tylko nasion rzepaku podwójnie ulepszonego (00) lub wysokiej jakości komponentów z tych nasion, czyli: poekstrakcyjnej śruty sojowej i makuchów. Kluczowa jest zawartość glukozynolanów, która nie może przekraczać 20 uM/g. W przeciwnym razie pasza rzepakowa może powodować określone problemy ze wzrostem zwierząt, a także prowadzić do zaburzeń hormonalnych i na poziomie metabolicznym. Zawartość komponentów rzepakowych w paszy dostosowuje się do wieku zwierząt, a także ich kondycji. W tym celu warto skonsultować się ze specjalistą, ponieważ inne potrzeby mają kury nioski, inne brojlery, a jeszcze inne kurczęta. Odpowiednio skomponowana mieszanka paszowa z rzepakiem wpłynie korzystnie na efektywność prowadzonej produkcji.