Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Olej sojowy w żywieniu świń i drobiu

Dodatki tłuszczowe do paszy mają za zadanie podwyższenie jej wartości energetycznej. Wzbogacanie pożywienia olejem jest zatem konieczne w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na energię. Dobrym produktem do stosowania w tym celu jest olej sojowy, który charakteryzuje się wysoką strawnością oraz wartością energetyczną sięgającą 35,5–36,2 MJ EM.

Zalety zastosowania oleju sojowego w karmieniu zwierząt

Tłuszcz to przede wszystkim źródło energii dla każdego żyjącego organizmu. Oleje roślinne są szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe, które wraz z białkami biorą udział w wielu procesach życiowych i stymulują prawidłowe funkcjonowanie tkanek oraz narządów. Tłuszcz jest także nośnikiem dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Pełni również funkcję izolatora termicznego i chroni organy wewnętrzne przed urazami. Dodatkowo, wzbogaca smak paszy, co jest niezwykle ważne w przypadku produkcji żywca. Żywienie drobiu oraz żywienie świń warto wzbogacać mieszankami z olejem sojowym. Jego wysoka wartość energetyczna rzędu około 37 MJ EM/1 kg sprawia, że dostarcza on tym zwierzętom bardzo dużą dawkę energii, a dodatkowo również takich cennych składników, jak kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas α-linolenowy, flawonoidy, lecytyna, fitosterole oraz witamina E. Wszystkie te właściwości sprawiają, że dodawanie oleju sojowego do pasz pozwala osiągnąć lepsze przyrosty zarówno u świń, jak i u drobiu.

Natłuszczanie olejem sojowym a żywienie świń i żywienie drobiu

Ponieważ olej sojowy jest bardzo bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są syntetyzowane w organizmie, to dodawanie go do paszy pozwala skutecznie zmodyfikować skład kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej produktów drobiowych. Co więcej, natłuszczanie pokarmu wpływa na zwiększenie przyrostu ciała świń i drobiu oraz poprawienie walorów smakowych, a także wartości energetycznej mięsa i jaj. Przez wzgląd na rosnący potencjał genetyczny, żywienie drobiu powinno być skupione przede wszystkim na zaspokojeniu potrzeb energetycznych tych zwierząt, wobec czego w hodowli konieczne jest stosowanie olejów roślinnych oraz nasion roślin oleistych. Z kolei żywienie świń paszą pozbawioną nienasyconych kwasów tłuszczowych może doprowadzić do zahamowania ich wzrostu, degeneracji narządów rodnych oraz zmian skórnych. Powinno się zatem przede wszystkim natłuszczać pasze młodych prosiąt oraz macior karmiących i wysokoprośnych, ponieważ pozwala to na osiągnięcie lepszych efektów produkcyjnych. Dodawanie oleju sojowego do pokarmu zwierząt w okresie laktacji oraz prośności ogranicza utratę ich masy ciała oraz gwarantuje prawidłowy wzrost potomstwa. Wysoki udział kwasów tłuszczowych w diecie świń poprawia jakość ich mięsa oraz słoniny. Natłuszczanie pożywienia jest szczególnie ważne w przypadku zwierząt młodych, które mają niewielką pojemność przewodu pokarmowego i wymagają karmienia paszą wysokoenergetyczną. 

Oleje roślinne są istotne w diecie każdego żywego organizmu. W przypadku kamienia zwierząt wpływają niezwykle pozytywnie nie tylko na jakość samej paszy, ale również na zdrowie świń oraz drobiu, a także polepszenie jakości ich mięsa oraz jaj. Wysoka wartość energetyczna oleju sojowego pozwala w pełni zaspokoić nawet najwyższe zapotrzebowanie na energię, a także poprawić efekty produkcyjne. Ponadto natłuszczanie pasz chroni zwierzęta przed nieprawidłowym rozwojem lub zahamowaniem wzrostu, co mogłoby mieć poważny wpływ na pogorszenie wyników hodowli. 

Dodatki tłuszczowe do paszy mają za zadanie podwyższenie jej wartości energetycznej. Wzbogacanie pożywienia olejem jest zatem konieczne w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na energię. Dobrym produktem do stosowania w tym celu jest olej sojowy, który charakteryzuje się wysoką strawnością oraz wartością energetyczną sięgającą 35,5–36,2 MJ EM.

Zalety zastosowania oleju sojowego w karmieniu zwierząt

Tłuszcz to przede wszystkim źródło energii dla każdego żyjącego organizmu. Oleje roślinne są szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe, które wraz z białkami biorą udział w wielu procesach życiowych i stymulują prawidłowe funkcjonowanie tkanek oraz narządów. Tłuszcz jest także nośnikiem dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Pełni również funkcję izolatora termicznego i chroni organy wewnętrzne przed urazami. Dodatkowo, wzbogaca smak paszy, co jest niezwykle ważne w przypadku produkcji żywca. Żywienie drobiu oraz żywienie świń warto wzbogacać mieszankami z olejem sojowym. Jego wysoka wartość energetyczna rzędu około 37 MJ EM/1 kg sprawia, że dostarcza on tym zwierzętom bardzo dużą dawkę energii, a dodatkowo również takich cennych składników, jak kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas α-linolenowy, flawonoidy, lecytyna, fitosterole oraz witamina E. Wszystkie te właściwości sprawiają, że dodawanie oleju sojowego do pasz pozwala osiągnąć lepsze przyrosty zarówno u świń, jak i u drobiu.

Natłuszczanie olejem sojowym a żywienie świń i żywienie drobiu

Ponieważ olej sojowy jest bardzo bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są syntetyzowane w organizmie, to dodawanie go do paszy pozwala skutecznie zmodyfikować skład kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej produktów drobiowych. Co więcej, natłuszczanie pokarmu wpływa na zwiększenie przyrostu ciała świń i drobiu oraz poprawienie walorów smakowych, a także wartości energetycznej mięsa i jaj. Przez wzgląd na rosnący potencjał genetyczny, żywienie drobiu powinno być skupione przede wszystkim na zaspokojeniu potrzeb energetycznych tych zwierząt, wobec czego w hodowli konieczne jest stosowanie olejów roślinnych oraz nasion roślin oleistych. Z kolei żywienie świń paszą pozbawioną nienasyconych kwasów tłuszczowych może doprowadzić do zahamowania ich wzrostu, degeneracji narządów rodnych oraz zmian skórnych. Powinno się zatem przede wszystkim natłuszczać pasze młodych prosiąt oraz macior karmiących i wysokoprośnych, ponieważ pozwala to na osiągnięcie lepszych efektów produkcyjnych. Dodawanie oleju sojowego do pokarmu zwierząt w okresie laktacji oraz prośności ogranicza utratę ich masy ciała oraz gwarantuje prawidłowy wzrost potomstwa. Wysoki udział kwasów tłuszczowych w diecie świń poprawia jakość ich mięsa oraz słoniny. Natłuszczanie pożywienia jest szczególnie ważne w przypadku zwierząt młodych, które mają niewielką pojemność przewodu pokarmowego i wymagają karmienia paszą wysokoenergetyczną. 

Oleje roślinne są istotne w diecie każdego żywego organizmu. W przypadku kamienia zwierząt wpływają niezwykle pozytywnie nie tylko na jakość samej paszy, ale również na zdrowie świń oraz drobiu, a także polepszenie jakości ich mięsa oraz jaj. Wysoka wartość energetyczna oleju sojowego pozwala w pełni zaspokoić nawet najwyższe zapotrzebowanie na energię, a także poprawić efekty produkcyjne. Ponadto natłuszczanie pasz chroni zwierzęta przed nieprawidłowym rozwojem lub zahamowaniem wzrostu, co mogłoby mieć poważny wpływ na pogorszenie wyników hodowli. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *