Obrzękówka u prosiąt jest chorobą występującą w okresie dwóch pierwszych tygodni po odsadzeniu. Wywołują ją bakterie Escherichia Coli. Choć nie jest dolegliwością wysoce zaraźliwą, śmiertelność w przypadku zachorowania sięga nawet 90%. Aby zapobiec rozwojowi schorzenia, niezbędna jest prawidłowa dieta w momencie odsadzania prosiąt od lochy. Przedstawiamy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania na temat obrzękówki u prosiąt.
Jak Są Przyczyny Obrzękówki?
Obrzękówka jest spowodowana nadmiernym rozwojem szczepu Escherichia Coli. Bakterie te występują naturalnie we florze jelitowej i odchodach zwierząt, a do zakażenia dochodzi drogą pokarmową. Zasiedlają organizm prosiąt, namnażając się u osobników przekarmionych – duża ilość treści długotrwale zalegająca w przewodzie pokarmowym przyspiesza ich rozwój. Bakterie atakują jelita, mózg oraz tkankę podskórną – stąd u zwierząt chorych pojawia się charakterystyczny obrzęk, od którego powstała nazwa schorzenia.
Których Osobników Najczęściej Dotyka Ta Choroba?
Obrzękówka pojawia się w krótkim okresie po odsadzeniu prosiąt od matki. W tym czasie zaczynają one pobierać paszę stałą, która może być dla nich trudna do strawienia i podawana w nadmiarze. Choroba ta najczęściej dotyka osobniki najlepiej rozwinięte, o wysokiej masie ciała, które spożywają duże ilości pokarmu. Bardziej narażone będą również prosięta, których nie przyzwyczajono do przyjmowania paszy stałej jeszcze w okresie karmienia mlekiem lochy.
Jakie Rozpoznać Obrzękówkę?
Obrzękówka powoduje pojawienie się pewnych charakterystycznych objawów. Pierwszy z nich to biegunka i słaby apetyt. W momencie, gdy bakterie Eshcerichia Coli zaatakują mózg i tkankę podskórną, pojawia się obrzęk powiek, czoła oraz grzbietowej części nosa. Oprócz tego do typowych symptomów zaliczamy niedowłady, porażenie kończyn, duszności oraz kłopoty z oddychaniem.
Jaką Paszę Stosować, Aby Zapobiegać Rozwojowi Choroby?
Aby ograniczyć ryzyko rozwoju obrzękówki należy stosować łatwo strawne pasze, przygotowane specjalnie dla prosiąt. Odpowiednie będą pokarmy pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko czy mączka rybna. Zboża warto poddawać obróbce termicznej i innym czynnościom zwiększającym ich strawność. Jeżeli podawane są prestartery, powinny one być najwyższej jakości, bogate w białka, minerały i składniki energetyczne. Należy zadbać także o odpowiednie proporcje energii do ilości białka, zapobiegające zaleganiu pokarmu w jelitach – sprzyjającemu namnażaniu się bakterii.
Jak Dbać O Prosięta Po Odsadzeniu?
Prawidłowa dbałość o prosięta po odsadzeniu od matki pomoże uchronić je przed rozwojem obrzękówki. Oprócz podawania odpowiedniej paszy należy zapobiegać przekarmianiu młodych osobników. Dobrze, by miały one stały dostęp do niewielkich ilości pożywienia – ograniczy to ryzyko jednorazowego pobierania dużej ilości pokarmu. Do stosowanych pokarmów warto dodawać preparaty z bakteriami kwasu mlekowego, które utrudniają rozwój niebezpiecznych bakterii w jelitach i wzmagają trawienie paszy.
Jak Warunki Środowiskowe Wpływają Na Rozwój I Przebieg Choroby?
Zbyt niska temperatura i za wysoka wilgotność w oborze sprzyjają wychłodzeniu organizmu i pobieraniu większych ilości paszy, niezbędnych do ogrzania się. Aby zoptymalizować ilość przyjmowanego pokarmu i zapobiec rozwojowi obrzękówki, należy utrzymywać optymalną temperaturę i wilgotność, a także unikać przeciągów i stresujących sytuacji, które zwiększają podatność świeżo odsadzonych prosiąt na choroby biegunkowe.
Obrzękówka to groźna choroba charakteryzująca się wysoką śmiertelnością. Aby jej zapobiec, wystarczy rozsądne odsadzanie prosiąt od matki oraz podawanie im niewielkich ilości dobrej jakościowo paszy o optymalnej zawartości białek i energii. Dzięki temu nie występują kłopoty z leniwym trawieniem, które mogą spowodować nadmierny rozwój szkodliwych bakterii.