Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Natłuszczanie paszy – przegląd dostępnych rozwiązań

Hodowcy poszukują sprawdzonego rozwiązania, dzięki któremu zwiększą wartość energetyczną paszy dla swoich zwierząt hodowlanych. Jednym ze skutecznych i niedrogich sposobów jest natłuszczanie paszy. W tym celu wykorzystuje się m.in. takie tłuszcze jak olej sojowy lub olej rybny. Chcąc zwiększyć kaloryczność mieszanki paszowej, warto jednak wziąć pod uwagę kilka aspektów.

Wady i zalety natłuszczania paszy

Natłuszczanie paszy wykorzystuje się m.in. w żywieniu młodych zwierząt: tuczników i warchlaków. W tym celu stosuje się dodatki oleju rybnego lub oleju sojowego. Dzięki temu zwiększa się kaloryczność paszy dla zwierząt, a cały proces jest bardzo prosty i wydajny. Natłuszczoną paszę należy dobrze zabezpieczyć przed jej zepsuciem. W tym celu wykorzystuje się antyoksydanty, np. naturalne przeciwutleniacze takie jak witamina E lub syntetyczne substancje, np. BHA, etoksychinolina, BHT. Stosuje się je po to, by wydłużyć przydatność paszy do spożycia. Pasze po procesie natłuszczania mają krótki termin przydatności, ponieważ tłuszcze podatne są na jełczenie (utlenianie). Spożycie przez zwierzęta zepsutej paszy może doprowadzić hodowcę do strat produkcyjnych i finansowych.

Proces natłuszczania paszy należy przeprowadzić z troską o najdrobniejsze szczegóły. W tym celu inwestuje się w mieszalnik wyposażony w natłuszczarkę, która odpowiada za dozowanie odpowiedniej ilości oleju. Dla jakości paszy bardzo ważne jest także jej dokładne wymieszanie.

Jakie produkty stosuje się do natłuszczania paszy?

Hodowcy mogą skorzystać z kilku tłuszczów, które wzbogacą paszę dla ich trzody chlewnej. Każdy z tłuszczów będzie cechował się inną wartością energetyczną, co wpływa bezpośrednio na jakość paszy i jej wydajność. Najpopularniejsze produkty stosowane w procesie natłuszczania paszy to:

– olej sojowy;

– olej rzepakowy;

– olej rybny.

Powyższe tłuszcze zostały wymienione w kolejności od najbardziej wydajnego do najmniej wydajnego, jednak wszystkie w znacznym stopniu wpływają na kaloryczność mieszanki paszowej, a także poprawiają jej smakowitość.

Hodowcy poszukują sprawdzonego rozwiązania, dzięki któremu zwiększą wartość energetyczną paszy dla swoich zwierząt hodowlanych. Jednym ze skutecznych i niedrogich sposobów jest natłuszczanie paszy. W tym celu wykorzystuje się m.in. takie tłuszcze jak olej sojowy lub olej rybny. Chcąc zwiększyć kaloryczność mieszanki paszowej, warto jednak wziąć pod uwagę kilka aspektów.

Wady i zalety natłuszczania paszy

Natłuszczanie paszy wykorzystuje się m.in. w żywieniu młodych zwierząt: tuczników i warchlaków. W tym celu stosuje się dodatki oleju rybnego lub oleju sojowego. Dzięki temu zwiększa się kaloryczność paszy dla zwierząt, a cały proces jest bardzo prosty i wydajny. Natłuszczoną paszę należy dobrze zabezpieczyć przed jej zepsuciem. W tym celu wykorzystuje się antyoksydanty, np. naturalne przeciwutleniacze takie jak witamina E lub syntetyczne substancje, np. BHA, etoksychinolina, BHT. Stosuje się je po to, by wydłużyć przydatność paszy do spożycia. Pasze po procesie natłuszczania mają krótki termin przydatności, ponieważ tłuszcze podatne są na jełczenie (utlenianie). Spożycie przez zwierzęta zepsutej paszy może doprowadzić hodowcę do strat produkcyjnych i finansowych.

Proces natłuszczania paszy należy przeprowadzić z troską o najdrobniejsze szczegóły. W tym celu inwestuje się w mieszalnik wyposażony w natłuszczarkę, która odpowiada za dozowanie odpowiedniej ilości oleju. Dla jakości paszy bardzo ważne jest także jej dokładne wymieszanie.

Jakie produkty stosuje się do natłuszczania paszy?

Hodowcy mogą skorzystać z kilku tłuszczów, które wzbogacą paszę dla ich trzody chlewnej. Każdy z tłuszczów będzie cechował się inną wartością energetyczną, co wpływa bezpośrednio na jakość paszy i jej wydajność. Najpopularniejsze produkty stosowane w procesie natłuszczania paszy to:

– olej sojowy;

– olej rzepakowy;

– olej rybny.

Powyższe tłuszcze zostały wymienione w kolejności od najbardziej wydajnego do najmniej wydajnego, jednak wszystkie w znacznym stopniu wpływają na kaloryczność mieszanki paszowej, a także poprawiają jej smakowitość.