W celu zwiększenia wartości energetycznej określonej dawki pokarmowej paszy często konieczne jest zastosowanie dodatku, jakim jest tłuszcz, który stanowi szybko-przyswajalne źródło energii.
Podstawowe zalety natłuszczania pasz olejem sojowym
Tłuszcze są doskonałym koncentratorem energii w gotowej paszy. Posiadają prawie 3-krotnie więcej energii metabolicznej niż białka czy węglowodany, np. 1% dodatku tłuszczowego, podnosi zawartość energetyczną o około 80 kcal/kg paszy. Najwyższą wartość energetyczną posiada olej sojowy, który dostarcza 37,3 MJ EM/kg. Dodatkowo tłuszcz w paszy wpływa na lepsze przyswajanie witamin A, D, E, K oraz tak zwaną aglomerację cząstek sypkich, czyli łączenie drobniejszych cząstek w większe części. Natłuszczenie pasz olejem sojowym wpływa również na zmniejszenie pylistości paszy, dzięki temu, znacząco ograniczona jest utrata związków biologicznych czynnych, a dodatkowo przyczynia się to do większego pobierania pasz, co istotnie podnosi wyniki hodowlane. Natłuszczanie pasz olejem sojowym jest również ważne w przypadku loch karmiących. Skład oleju odpowiada składowi tłuszczów, jakie produkuje locha. Zaobserwowano, że prosięta, które są chowane przez lochy karmione natłuszczonymi paszami, znacznie szybciej przybierają na wadze, ponieważ jednocześnie z mlekiem otrzymują łatwo przyswajalne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Mniejsze koszty produkcji i zalecane dawki
Natłuszczanie pasz odgrywa również dużą rolę podczas przygotowywania loszek do tak zwanego flushinigu (rozrodu) oraz w okresie letnim, kiedy zapobiega to stresowi cieplnemu. Związane jest to, ze znacznie mniej wydzielanym ciepłem podczas metabolizmu, niż to ma miejsce podczas trawienia węglowodanów. Reasumując natłuszczanie pasz olejem sojowym przyczynia się do skrócenia czasu tuczu, czyli istotnego zmniejszenia kosztów produkcji. Należy jednak pamiętać, że dawkowanie tłuszczu do pasz zawsze powinno być konsultowane z ekspertem żywieniowym, który, biorąc pod uwagę wszystkie czynniki łącznie z zastosowanymi innymi komponentami paszy i genetyki – określi najlepsze dawki. Najbardziej jednak zalecane ilości tłuszczów dodawanych do pasz znajdują się w przedziale od 0,5 do nawet 5 procent (np. w paszach typu starter). Warto również zaznaczyć, że zastosowanie tańszych tłuszczów zwierzęcych, mimo atrakcyjnej ceny w porównaniu do olei roślinnych, nie jest zalecana przez fachowców ze względu na bardzo niski poziom strawności. Dlatego natłuszczanie pasz olejem sojowym wydaje się najlepszym rozwiązaniem dla trzody chlewnej.