Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Natłuszczanie pasz dla świń – dlaczego warto je stosować?

Żywienie świń wymaga bardzo racjonalnego podejścia do kwestii zbilansowanej diety. Obecnie hodowane rasy osiągają dzienny przyrost przekraczający 1000 g i potrzebują do tego dużo energii. Zwiększonego zapotrzebowania na kalorie nie zaspokoi sama pasza – mieszanki paszowe muszą być uzupełniane w wartościowe tłuszcze.

Funkcjonalność natłuszczonej paszy

Olej dodany do paszy w odpowiedniej ilości stanowi bardzo dobre źródło skondensowanej energii. Natłuszczona pasza dla świń przynosi szereg wielowymiarowych korzyści na wszystkich etapach hodowli:

  • jest nośnikiem witamin lipofilnych – A, D3, E i K,
  • jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • pełni funkcję izolatora termicznego,
  • chroni organy wewnętrzne przed urazami,
  • wzbogaca smak i poprawia konsystencję paszy,
  • powoduje niższe zużycie mieszanki paszowej,
  • zmniejsza pylenie paszy,
  • zwiększa przyrost masy zwierząt,
  • poprawia wskaźniki produkcji.

Pełną funkcjonalność paszy zapewni zbilansowana ilość świeżego oleju dobrej jakości.

Jaki olej wybrać?

Do natłuszczania pasz stosuje się oleje roślinne i zwierzęce, w tym rybne, oraz specjalnie modyfikowane tłuszcze sypkie. Wartość pokarmowa i stopień przyswajalności decydują o wyborze najodpowiedniejszego tłuszczu. Oleje sojowe, rzepakowe, słonecznikowe czy kokosowe zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są znacznie lepiej przyswajalne i wykorzystywane niż zwierzęce, przez co żywienie świń staje optymalne.

Dobrym wyborem jest olej sojowy, który charakteryzuje się optymalną strawnością oraz wysoką wartością energetyczną – rzędu około 37 MJ EM/1 kg. Dostarcza zwierzętom nie tylko bardzo dużej dawki energii, ale uzupełnia pożywienie w wiele cennych składników takich jak: kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas α-linolenowy, flawonoidy, lecytynę, fitosterole oraz witaminę E. Wszystkie te właściwości sprawiają, że pasza dla świń z dodatkiem oleju sojowego pozwala osiągnąć znacznie lepsze przyrosty.

Podstawowe zasady efektywnego natłuszczania

Tłuszcz, zwłaszcza zwierzęcy, łatwo się utlenia i bardzo szybko jełczeje, co może znacznie skrócić czas przydatności mieszanki paszowej. Dlatego warto ją uzupełnić witaminą E, która charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Ponadto niedobór tej witaminy oraz selenu, przy jednoczesnym dostarczaniu sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, może skutkować poważnymi problemami z prawidłową pracą serca zwierząt. Ważne jest więc zachowanie równowagi przy wzbogacaniu paszy. Ilość dodawanego tłuszczu zależy od rodzaju surowca paszowego, kierunku produkcji, rodzaju grupy technologicznej oraz wieku zwierząt i powinna być wcześniej skonsultowana z doradcą żywieniowym.

Dodatek tłuszczu jest ważny w odżywianiu każdego żywego organizmu. W przypadku hodowli trzody chlewnej natłuszczanie paszy poprawia jej jakość, co wpływa korzystnie na żywienie świń i w konsekwencji na zdrowie zwierząt, polepszając jakość mięsa oraz zwiększając efektywność produkcji.

Żywienie świń wymaga bardzo racjonalnego podejścia do kwestii zbilansowanej diety. Obecnie hodowane rasy osiągają dzienny przyrost przekraczający 1000 g i potrzebują do tego dużo energii. Zwiększonego zapotrzebowania na kalorie nie zaspokoi sama pasza – mieszanki paszowe muszą być uzupełniane w wartościowe tłuszcze.

Funkcjonalność natłuszczonej paszy

Olej dodany do paszy w odpowiedniej ilości stanowi bardzo dobre źródło skondensowanej energii. Natłuszczona pasza dla świń przynosi szereg wielowymiarowych korzyści na wszystkich etapach hodowli:

  • jest nośnikiem witamin lipofilnych – A, D3, E i K,
  • jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • pełni funkcję izolatora termicznego,
  • chroni organy wewnętrzne przed urazami,
  • wzbogaca smak i poprawia konsystencję paszy,
  • powoduje niższe zużycie mieszanki paszowej,
  • zmniejsza pylenie paszy,
  • zwiększa przyrost masy zwierząt,
  • poprawia wskaźniki produkcji.

Pełną funkcjonalność paszy zapewni zbilansowana ilość świeżego oleju dobrej jakości.

Jaki olej wybrać?

Do natłuszczania pasz stosuje się oleje roślinne i zwierzęce, w tym rybne, oraz specjalnie modyfikowane tłuszcze sypkie. Wartość pokarmowa i stopień przyswajalności decydują o wyborze najodpowiedniejszego tłuszczu. Oleje sojowe, rzepakowe, słonecznikowe czy kokosowe zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są znacznie lepiej przyswajalne i wykorzystywane niż zwierzęce, przez co żywienie świń staje optymalne.

Dobrym wyborem jest olej sojowy, który charakteryzuje się optymalną strawnością oraz wysoką wartością energetyczną – rzędu około 37 MJ EM/1 kg. Dostarcza zwierzętom nie tylko bardzo dużej dawki energii, ale uzupełnia pożywienie w wiele cennych składników takich jak: kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas α-linolenowy, flawonoidy, lecytynę, fitosterole oraz witaminę E. Wszystkie te właściwości sprawiają, że pasza dla świń z dodatkiem oleju sojowego pozwala osiągnąć znacznie lepsze przyrosty.

Podstawowe zasady efektywnego natłuszczania

Tłuszcz, zwłaszcza zwierzęcy, łatwo się utlenia i bardzo szybko jełczeje, co może znacznie skrócić czas przydatności mieszanki paszowej. Dlatego warto ją uzupełnić witaminą E, która charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Ponadto niedobór tej witaminy oraz selenu, przy jednoczesnym dostarczaniu sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, może skutkować poważnymi problemami z prawidłową pracą serca zwierząt. Ważne jest więc zachowanie równowagi przy wzbogacaniu paszy. Ilość dodawanego tłuszczu zależy od rodzaju surowca paszowego, kierunku produkcji, rodzaju grupy technologicznej oraz wieku zwierząt i powinna być wcześniej skonsultowana z doradcą żywieniowym.

Dodatek tłuszczu jest ważny w odżywianiu każdego żywego organizmu. W przypadku hodowli trzody chlewnej natłuszczanie paszy poprawia jej jakość, co wpływa korzystnie na żywienie świń i w konsekwencji na zdrowie zwierząt, polepszając jakość mięsa oraz zwiększając efektywność produkcji.