Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Mniejsza nieśność kur zimą – z czego wynika i jak jej zapobiegać?

Zjawisko spadku nieśności kur w okresie zimowym nie jest niczym wyjątkowym. Jest to spowodowane zmianami warunków atmosferycznych, skróceniem naturalnego dnia świetlnego, a także obniżeniem temperatury otoczenia. Istnieją określone sposoby, dzięki którym można zapobiegać mniejszej nieśności kur zimą, a także zachować wysoką wydajność prowadzonej produkcji. Sprawdź, jak sobie z tym radzić.

Z czego wynika mniejsza nieśność kur zimą?

Na mniejszą nieśność kur zimą składa się kilka czynników. Podstawowe powody tego zjawiska to krótszy naturalny dzień świetlny, a także wyraźny spadek temperatury powietrza. Jeżeli hodowca nic z tym nie zrobi, to mniejsza nieśność przełoży się na spadek efektywności prowadzonej produkcji, a także ograniczenie potencjalnych zysków. Istnieją jednak określone sposoby na to, aby zachować nieśność na wysokim poziomie i utrzymać stabilny wskaźnik produkcji jaj kurzych. Poniżej przedstawiamy sprawdzone rozwiązania, które korzystnie wpłyną na efektywność Twojego biznesu.

Optymalne oświetlenie kurnika

Z przebiegiem pór roku trudno walczyć. Oczywiście nie ma sposobu na to, aby w polskich warunkach wydłużyć naturalny dzień świetlny. W związku z tym rolą doświadczonego i świadomego hodowcy jest zapewnienie optymalnego oświetlenia w kurniku przez cały rok, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Oświetlenie powinno być zapewnione przez 16 godzin na dobę. Tyle potrzeba do tego, aby zachować taki sam poziom nieśności kur przez cały rok. W zależności od wielkości kurnika i prowadzonej produkcji, można postawić na systemy automatyczne. Dzięki temu oświetlenie będzie pobierało mniej energii elektrycznej, a obsługa tego rozwiązania będzie dużo wygodniejsza. Instalując oświetlenie do kurnika, należy odpowiedzialnie dobrać jego natężenie. Zbyt intensywne sztuczne światło również może negatywnie wpływać na nieśność kur niosek.

Docieplenie kurnika na zimę

Optymalna temperatura w kurniku pod względem nieśności kur to 15-18°C. Powinna ona utrzymywać się przez okrągły rok. W związku z tym, warto zastosować wysokiej jakości izolację termiczną, która będzie zapobiegała wychłodzeniu się kurnika w okresie zimowym oraz przegrzaniu się w okresie letnich upałów. To niezwykle ważne, ponieważ optymalna temperatura przekłada się na zwiększenie wydajności kur niosek i utrzymanie jej na równym poziomie przez cały rok. Dzięki temu hodowcy mogą zaplanować swoją produkcję oraz odpowiednio nią zarządzać. Zapobieganie przed wychłodzeniem się kurnika pozwala zmniejszyć ryzyko występowania chorób w stadzie.

Żywienie ma znaczenie

Oczywiście żywienie drobiu w okresie zimowym także ma znaczenie. W związku z tym skład pasz zimowych różni się od tych, które podaje się kurom nioskom w lecie. Podstawą pokarmu są ziarna zbóż, które odpowiadają za dostarczenie kurom energii. Do tego warto paszę uzupełnić o komponenty białkowe i dodatki fosforanowe, które przekładają się na wzrost odporności zwierząt i regulują procesy zachodzące w organizmie kur. Wysokiej jakości komponenty i dodatki do pasz znajdziesz w ofercie BAS-Pol. Dzięki nim zapobiegniesz mniejszej nieśności kur w okresie zimowym.

Zjawisko spadku nieśności kur w okresie zimowym nie jest niczym wyjątkowym. Jest to spowodowane zmianami warunków atmosferycznych, skróceniem naturalnego dnia świetlnego, a także obniżeniem temperatury otoczenia. Istnieją określone sposoby, dzięki którym można zapobiegać mniejszej nieśności kur zimą, a także zachować wysoką wydajność prowadzonej produkcji. Sprawdź, jak sobie z tym radzić.

Z czego wynika mniejsza nieśność kur zimą?

Na mniejszą nieśność kur zimą składa się kilka czynników. Podstawowe powody tego zjawiska to krótszy naturalny dzień świetlny, a także wyraźny spadek temperatury powietrza. Jeżeli hodowca nic z tym nie zrobi, to mniejsza nieśność przełoży się na spadek efektywności prowadzonej produkcji, a także ograniczenie potencjalnych zysków. Istnieją jednak określone sposoby na to, aby zachować nieśność na wysokim poziomie i utrzymać stabilny wskaźnik produkcji jaj kurzych. Poniżej przedstawiamy sprawdzone rozwiązania, które korzystnie wpłyną na efektywność Twojego biznesu.

Optymalne oświetlenie kurnika

Z przebiegiem pór roku trudno walczyć. Oczywiście nie ma sposobu na to, aby w polskich warunkach wydłużyć naturalny dzień świetlny. W związku z tym rolą doświadczonego i świadomego hodowcy jest zapewnienie optymalnego oświetlenia w kurniku przez cały rok, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Oświetlenie powinno być zapewnione przez 16 godzin na dobę. Tyle potrzeba do tego, aby zachować taki sam poziom nieśności kur przez cały rok. W zależności od wielkości kurnika i prowadzonej produkcji, można postawić na systemy automatyczne. Dzięki temu oświetlenie będzie pobierało mniej energii elektrycznej, a obsługa tego rozwiązania będzie dużo wygodniejsza. Instalując oświetlenie do kurnika, należy odpowiedzialnie dobrać jego natężenie. Zbyt intensywne sztuczne światło również może negatywnie wpływać na nieśność kur niosek.

Docieplenie kurnika na zimę

Optymalna temperatura w kurniku pod względem nieśności kur to 15-18°C. Powinna ona utrzymywać się przez okrągły rok. W związku z tym, warto zastosować wysokiej jakości izolację termiczną, która będzie zapobiegała wychłodzeniu się kurnika w okresie zimowym oraz przegrzaniu się w okresie letnich upałów. To niezwykle ważne, ponieważ optymalna temperatura przekłada się na zwiększenie wydajności kur niosek i utrzymanie jej na równym poziomie przez cały rok. Dzięki temu hodowcy mogą zaplanować swoją produkcję oraz odpowiednio nią zarządzać. Zapobieganie przed wychłodzeniem się kurnika pozwala zmniejszyć ryzyko występowania chorób w stadzie.

Żywienie ma znaczenie

Oczywiście żywienie drobiu w okresie zimowym także ma znaczenie. W związku z tym skład pasz zimowych różni się od tych, które podaje się kurom nioskom w lecie. Podstawą pokarmu są ziarna zbóż, które odpowiadają za dostarczenie kurom energii. Do tego warto paszę uzupełnić o komponenty białkowe i dodatki fosforanowe, które przekładają się na wzrost odporności zwierząt i regulują procesy zachodzące w organizmie kur. Wysokiej jakości komponenty i dodatki do pasz znajdziesz w ofercie BAS-Pol. Dzięki nim zapobiegniesz mniejszej nieśności kur w okresie zimowym.