Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Makuch rzepakowy – dlaczego warto stosować go w mieszankach dla drobiu?

Makuch rzepakowy – co to jest?

Makuch rzepakowyinaczej kuch czy też kołacz, jest tanim i bezpiecznym źródłem białka w żywieniu drobiu, trzody chlewnej i bydła. To doskonały komponent paszowy będący produktem ubocznym tłoczenia oleju rzepakowego. Zawiera duże ilości tłuszczu, białka i innych składników odżywczych, dlatego jest wysoce energetyczną paszą. W porównaniu do innych surowców paszowych, makuchy charakteryzują się wyższą wilgotnością ze względu na stosunkowo dużą zawartość oleju.

Makuch rzepakowy w żywieniu drobiu

W paszach dla drobiu zaleca się ograniczenie makuchu rzepakowego ze względu na ester synapinę, która w organizmach kur niosek przemienia się w aminę biogenną o rybim zapachu i smaku co powoduje, że jaja tych kur mają nieprzyjemny zapach oraz posmak. Procent zawartości rzepaku w paszy dostosowuje się w zależności od rasy kur, bowiem jedne tolerują mniejsze ilości tego składnika, inne zaś większe. Dla porównania: kury wywodzące się z rasy Rhode Island Red tolerują nie więcej niż 4% (40 g/kg) makuchu rzepakowego w mieszankach, natomiast kury rasy Leghorn zawierają w organizmie oksydazę, która przemienia aminę w enzym bezwonny i mogą spożyć aż 10 % rzepaku w karmie. Warto zaznaczyć, że kury rasy Rhode Island Red znoszą brązowe jaja, zaś rasy Leghorn – białe. Odnotowano jednak pewien postęp w hodowli kur, bowiem wyhodowano rasę kur Lohman Brown, która znosi brązowe jaja, a nie ma problemu z niską aktywnością oksydazy, czyli może przyjmować w paszy wyższy procent rzepaku.

Premiksy dla kur

Makuch rzepakowy można bezpiecznie mieszać ze śrutami zbożowymi wzbogaconymi o premiksy paszowe, co znacznie zmniejszy koszty żywienia drobiu. Premiksy to mieszanki dodatków paszowych z nośnikiem, zawierające związki mineralne, aminokwasy, enzymy, barwniki i inne dodatki.    Żywienie kur paszami z udziałem makuchu i premiksu korzystnie wpływa na jakość oraz masę jaj, wysokość białka jak również barwę żółtka. Premiksy mają na celu zapewnienie w dawce pokarmowej mikro- i makroskładników potrzebnych do właściwego rozwoju oraz produkcji u kur niosek i brojlerów.

Każdy hodowca wie, że prawidłowe żywienie kur to nieodłączny element osiągnięcia wysokich wyników w hodowli. Wybierajmy zatem surowce paszowe i premiksy paszowe, które będą zapewniały wysokie wyniki produkcyjne.

Makuch rzepakowy – co to jest?

Makuch rzepakowyinaczej kuch czy też kołacz, jest tanim i bezpiecznym źródłem białka w żywieniu drobiu, trzody chlewnej i bydła. To doskonały komponent paszowy będący produktem ubocznym tłoczenia oleju rzepakowego. Zawiera duże ilości tłuszczu, białka i innych składników odżywczych, dlatego jest wysoce energetyczną paszą. W porównaniu do innych surowców paszowych, makuchy charakteryzują się wyższą wilgotnością ze względu na stosunkowo dużą zawartość oleju.

Makuch rzepakowy w żywieniu drobiu

W paszach dla drobiu zaleca się ograniczenie makuchu rzepakowego ze względu na ester synapinę, która w organizmach kur niosek przemienia się w aminę biogenną o rybim zapachu i smaku co powoduje, że jaja tych kur mają nieprzyjemny zapach oraz posmak. Procent zawartości rzepaku w paszy dostosowuje się w zależności od rasy kur, bowiem jedne tolerują mniejsze ilości tego składnika, inne zaś większe. Dla porównania: kury wywodzące się z rasy Rhode Island Red tolerują nie więcej niż 4% (40 g/kg) makuchu rzepakowego w mieszankach, natomiast kury rasy Leghorn zawierają w organizmie oksydazę, która przemienia aminę w enzym bezwonny i mogą spożyć aż 10 % rzepaku w karmie. Warto zaznaczyć, że kury rasy Rhode Island Red znoszą brązowe jaja, zaś rasy Leghorn – białe. Odnotowano jednak pewien postęp w hodowli kur, bowiem wyhodowano rasę kur Lohman Brown, która znosi brązowe jaja, a nie ma problemu z niską aktywnością oksydazy, czyli może przyjmować w paszy wyższy procent rzepaku.

Premiksy dla kur

Makuch rzepakowy można bezpiecznie mieszać ze śrutami zbożowymi wzbogaconymi o premiksy paszowe, co znacznie zmniejszy koszty żywienia drobiu. Premiksy to mieszanki dodatków paszowych z nośnikiem, zawierające związki mineralne, aminokwasy, enzymy, barwniki i inne dodatki.    Żywienie kur paszami z udziałem makuchu i premiksu korzystnie wpływa na jakość oraz masę jaj, wysokość białka jak również barwę żółtka. Premiksy mają na celu zapewnienie w dawce pokarmowej mikro- i makroskładników potrzebnych do właściwego rozwoju oraz produkcji u kur niosek i brojlerów.

Każdy hodowca wie, że prawidłowe żywienie kur to nieodłączny element osiągnięcia wysokich wyników w hodowli. Wybierajmy zatem surowce paszowe i premiksy paszowe, które będą zapewniały wysokie wyniki produkcyjne.