Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Komponenty białkowe do paszy – podnieś zawartość białka w paszy

Hodowcy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że białko jest ważnym składnikiem odżywczym pasz. W zależności od rodzaju wybranej mieszanki oraz aktualnych potrzeb stada, zawartość białka może dochodzić nawet do 20%. Wszystko po to, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój zwierząt, a także zminimalizować ryzyko występowania chorób. W celu podniesienia zawartości białka w pokarmie wykorzystuje się komponenty białkowe, w tym m.in.: makuch rzepakowy, śrutę sojową i inne. Sprawdź, czym się charakteryzują.

Makuch rzepakowy

Jednym z efektywnych źródeł białka do paszy jest makuch rzepakowy. Powstaje on w procesie wyciskania nasion rzepaku na potrzeby produkcji oleju roślinnego metodą na zimno. Nasiona rzepaku są prasowane. Pozostałość po rzepaku to makuch, który charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Produkt ten to nie tylko źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Makuch rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Umiejętne dodawanie go do paszy przekłada się na poprawę wzrostu i rozwoju zwierząt, z korzyścią finansową dla hodowcy. Co ciekawe, makuch jako produkt posiada niezbędne właściwości, aby wykorzystywać go w gospodarstwach nastawionych na ekologiczną i zrównoważoną produkcję. Kluczem jest jednak wybranie komponentu ze sprawdzonego i uznanego źródła. Dzięki temu produkcja paszy będzie efektywniejsza i bezpieczniejsza.

Śruta sojowa

Kolejnym wykorzystywanym w rolnictwie komponentem białkowym jest śruta sojowa. Powstaje ona w procesie ekstrakcji ziaren soi, które poddawane są obróbce w wysokiej temperaturze. Specjaliści zwracają uwagę na wysoką zawartość białka w śrucie sojowej, które dochodzi nawet do 50%. Dzięki temu jest bardzo efektywnym dodatkiem do różnego rodzaju pasz dla zwierząt. Kolejnym atutem śruty sojowej jest wysoka zawartość lizyny i tryptofanu. Pierwsza to aminokwas limitujący. Drugi składnik to z kolei substancja, która korzystnie wpływa na rozwój zwierząt i minimalizuje ryzyko chorób. Stosowanie tego komponentu musi być jednak bardzo rozważne. Ze względu na skład, śruta sojowa nie jest wskazana w żywieniu prosiąt.

Inne komponenty białkowe do paszy

Istnieje jeszcze kilka popularnych komponentów, które stosowane są w procesie ulepszania paszy. To m.in. śruta rzepakowa, która powstaje w procesie ekstrakcji ziaren rzepaku. Innym wyborem jest jeszcze śruta słonecznikowa. Niestety przy tych produktach zawartość białka i innych składników odżywczych jest mniej stabilna, dlatego rekomenduje się stosowanie makucha rzepakowego lub śruty sojowej. To wybory świadomych hodowców, którzy chcą korzystnie wpłynąć na wzrost zwierząt w stadzie, a także ich prawidłowy rozwój.

Przy wyborze produktu należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie, zawartość białka, aminokwasów, a także ewentualnych substancji szkodliwych. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować swój wybór ze specjalistą z zakresu weterynarii, czy też z zaufanym przedstawicielem sklepu z komponentami do pasz.

Hodowcy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że białko jest ważnym składnikiem odżywczym pasz. W zależności od rodzaju wybranej mieszanki oraz aktualnych potrzeb stada, zawartość białka może dochodzić nawet do 20%. Wszystko po to, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój zwierząt, a także zminimalizować ryzyko występowania chorób. W celu podniesienia zawartości białka w pokarmie wykorzystuje się komponenty białkowe, w tym m.in.: makuch rzepakowy, śrutę sojową i inne. Sprawdź, czym się charakteryzują.

Makuch rzepakowy

Jednym z efektywnych źródeł białka do paszy jest makuch rzepakowy. Powstaje on w procesie wyciskania nasion rzepaku na potrzeby produkcji oleju roślinnego metodą na zimno. Nasiona rzepaku są prasowane. Pozostałość po rzepaku to makuch, który charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Produkt ten to nie tylko źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Makuch rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Umiejętne dodawanie go do paszy przekłada się na poprawę wzrostu i rozwoju zwierząt, z korzyścią finansową dla hodowcy. Co ciekawe, makuch jako produkt posiada niezbędne właściwości, aby wykorzystywać go w gospodarstwach nastawionych na ekologiczną i zrównoważoną produkcję. Kluczem jest jednak wybranie komponentu ze sprawdzonego i uznanego źródła. Dzięki temu produkcja paszy będzie efektywniejsza i bezpieczniejsza.

Śruta sojowa

Kolejnym wykorzystywanym w rolnictwie komponentem białkowym jest śruta sojowa. Powstaje ona w procesie ekstrakcji ziaren soi, które poddawane są obróbce w wysokiej temperaturze. Specjaliści zwracają uwagę na wysoką zawartość białka w śrucie sojowej, które dochodzi nawet do 50%. Dzięki temu jest bardzo efektywnym dodatkiem do różnego rodzaju pasz dla zwierząt. Kolejnym atutem śruty sojowej jest wysoka zawartość lizyny i tryptofanu. Pierwsza to aminokwas limitujący. Drugi składnik to z kolei substancja, która korzystnie wpływa na rozwój zwierząt i minimalizuje ryzyko chorób. Stosowanie tego komponentu musi być jednak bardzo rozważne. Ze względu na skład, śruta sojowa nie jest wskazana w żywieniu prosiąt.

Inne komponenty białkowe do paszy

Istnieje jeszcze kilka popularnych komponentów, które stosowane są w procesie ulepszania paszy. To m.in. śruta rzepakowa, która powstaje w procesie ekstrakcji ziaren rzepaku. Innym wyborem jest jeszcze śruta słonecznikowa. Niestety przy tych produktach zawartość białka i innych składników odżywczych jest mniej stabilna, dlatego rekomenduje się stosowanie makucha rzepakowego lub śruty sojowej. To wybory świadomych hodowców, którzy chcą korzystnie wpłynąć na wzrost zwierząt w stadzie, a także ich prawidłowy rozwój.

Przy wyborze produktu należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie, zawartość białka, aminokwasów, a także ewentualnych substancji szkodliwych. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować swój wybór ze specjalistą z zakresu weterynarii, czy też z zaufanym przedstawicielem sklepu z komponentami do pasz.