Odpowiednie żywienie trzody powinno dostarczać zwierzętom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jakość paszy ma decydujący wpływ na zdrowie oraz przyrost tkanki mięśniowej. Oba kluczowe elementy decydują o późniejszej jakości mięsa. Podstawowym składnikiem, który w odpowiednich proporcjach powinien znaleźć się w karmie, jest białko. To ono w głównej mierze odpowiada za rozbudowę tkanek.
Białko w żywieniu świń
Białko występujące w paszy może mieć różnorodne pochodzenie. Kluczowa jest jego jakość oraz odpowiednie proporcje, które powinny zostać zachowane w dobrze dobranym pokarmie. Białka proste, czyli zbudowane z aminokwasów, występują w ziarnach zbóż, jajkach i mleku. Złożone zaś można znaleźć głównie w soi. Podstawowa pasza wykorzystywana w żywieniu świń zawiera ok. 15% białka. Dla uzyskania dobry efektów hodowlanych jest więc konieczne uzupełnienie tej wartości poprzez podawanie jedzenia wysokobiałkowego. Dobrze sprawdzają się tu mieszkanki oparte o dużą zawartość śruty sojowej lub roślin strączkowych. Stosowane są także dopuszczone do użytku produkty odzwierzęce, które pokrywają zapotrzebowanie na ten składnik. Przykładem może być chociażby mączka rybna.
Najlepsze proporcje białka w paszach
Żywienie świń to nie tylko jakość podawanego pokarmu, ale także dbałość o zachowanie odpowiednich proporcji składników odżywczych. Zwierzęta muszą mieć energię, a poprzez zbilansowaną dietę można wspierać ich zdrowie. Nie należy ich ani przekarmiać, ani ograniczać zbytnio ilości przyjmowanego jedzenia. Podawane mieszanki powinny składać się z różnego rodzaju składników, ponieważ każdy z nich dostarcza białka o nieco innych właściwościach. Do wyliczenia objętości porcji powinny posłużyć parametry takie jak wiek zwierzęcia, jego masa oraz aktywność życiowa. Pokarm powinien być odpowiednio porcjowany, tak aby mieć pewność, że zwierzę spożyło zalecaną ilość.