Hodowla kur niosek i drobiu nie ogranicza się tylko do utrzymywania odpowiednich warunków bytowych. Równie ważne jest zadbanie o zbilansowane pożywienie, które będzie dostarczać zwierzętom niezbędnych składników odżywczych i witamin. Jest to szczególnie istotne w dla utrzymywania kur w dobrym zdrowiu.
Co jest głównym składnikiem pożywienia drobiu?
Żywienie kur jest oparte o ziarna zbóż, które powinny być uzupełniane o dodatki paszowe. Najczęściej nioski karmi się jednym z trzech podstawowych zbóż lub mieszanką kilku:
- pszenicy,
- kukurydzy,
- jęczmienia.
Pszenica dostarcza najwięcej białka, kukurydza jest źródłem energii natomiast jęczmień ma dużo skrobi. Zapotrzebowanie na składniki mineralne ptactwa w okresie wzrostu sprawia, że w diecie powinno znaleźć się miejsce na mieszanki paszowe uzupełniające. Dzięki nim można dostarczyć kurom składników czynnych biologiczne, które zapobiegają niedoborom.
Skład nowoczesnych mieszanek paszowych
Produkty stosowane w hodowli dobiera się na podstawie tabel żywieniowych dla ptactwa. Wszystkie dodatki paszowe zawierają:
- witaminy – A,D,E,K oraz z grupy B i C,
- aminokwasy,
- enzymy trawienne,
- barwniki.
Kompozycje charakteryzują się dobrą przyswajalnością oraz dostępnością biologiczną. W procesie technologicznym pasze otrzymują trwałość termiczną i baryczną, dzięki czemu mogą być składowane przez długi czas – nie ulegają rozkładowi pod wpływem temperatury. Specjalne dodatki powodują, że mieszanki paszowe uzupełniające są wydajniejsze we wchłanianiu przez układ pokarmowy kur. Należy do nich Hy-D, czyli 25-hydroksywitamina D3 zwiększająca procesy metaboliczne i dostarczająca organizmom kurcząt specjalną formę witaminy D3, która przyswaja się znacznie lepiej.
Podstawowym źródłem białka dla kur są zboża: pszenica, kukurydza i jęczmień. Aby zwierzęta nie chorowały i szybciej rosły do pasz dodaje się specjalne składniki mineralne, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych i witamin.