Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Jakie aspekty należy przeanalizować podczas wyboru paszy dla tuczników?

Właściciele stad tuczników mogą wybierać spośród szerokiego asortymentu pasz i dodatków paszowych. Odpowiedni wybór pożywienia dla tej grupy technologicznej zwierząt ma bezpośredni wpływ na tempo ich wzrostu oraz jakość mięsa. W tym artykule wskażemy na aspekty ważne w doborze paszy dla świń. Zapraszamy do lektury.

Co wziąć pod uwagę w wyborze mieszanki paszowej dla świń?

Odpowiedni dobór składników odżywczych w mieszance ma duży wpływ na zdrowie tuczników, tempo ich wzrostu oraz jakość mięsa, co przekłada się na zysk hodowcy. Przede wszystkim pasza dla świń powinna być pełnowartościowa. Na rynku istnieje wiele produktów, jednak poszczególne pasze mogą cechować się niedoborem kluczowych składników odżywczych. Wówczas niezbędne jest zastosowanie kilku dodatkowych komponentów czy dodatków paszowych.

Przy wyborze tej odpowiedniej, warto zwrócić uwagę na poziom aminokwasów – metioniny, lizyny, tryptofanu i treoniny. Komponenty roślinne w paszach cechują się różną zawartością wskazanych aminokwasów, dlatego dobra mieszanka powinna zawierać w sobie produkty sojowe, rzepakowe i kukurydziane. Ich skład wzajemnie się uzupełnia i tworzy dobrą mieszankę paszową dla świń.

Co jeszcze ma znaczenie?

Wpływ na jakość mieszanek paszowych dla tuczników ma również obecność witamin i enzymów. Kluczowe dla rozwoju świń enzymy to fitaza, ksylanaza i beta-glukanaza. Fitaza odpowiada za lepsze trawienie białek oraz wzmacnia przyswajanie fosforu w organizmie zwierząt. Ksylanaza pozwala na rozkładanie substancji zawartych w zbożach, dzięki czemu świnia lepiej przyswaja białka, witaminy i tłuszcze. Z kolei beta-glukanaza odpowiada za redukcję ß-glukanów, które wpływają na zwiększenie objętości treści pokarmowej. Bez tego enzymu pokarm będzie trawiony wolniej i może to spowodować namnażanie się bakterii w organizmie świni oraz spowolnienie wzrostu. W paszy powinna znaleźć się również witamina E, która wpływa na mięsność tuczników oraz zbilansowane ilości innych związków mineralnych.

Jeżeli hodowca zadba o występowanie tych wszystkich składników odżywczych w mieszance dla swojego stada, pokryje potrzeby pokarmowe zwierząt,  to hodowla znacznie zyska na wydajności – odpowiedni dobór komponentów pozwoli na otrzymanie wysokich przyrostów nawet przy zmniejszonych kosztach żywienia.

Właściciele stad tuczników mogą wybierać spośród szerokiego asortymentu pasz i dodatków paszowych. Odpowiedni wybór pożywienia dla tej grupy technologicznej zwierząt ma bezpośredni wpływ na tempo ich wzrostu oraz jakość mięsa. W tym artykule wskażemy na aspekty ważne w doborze paszy dla świń. Zapraszamy do lektury.

Co wziąć pod uwagę w wyborze mieszanki paszowej dla świń?

Odpowiedni dobór składników odżywczych w mieszance ma duży wpływ na zdrowie tuczników, tempo ich wzrostu oraz jakość mięsa, co przekłada się na zysk hodowcy. Przede wszystkim pasza dla świń powinna być pełnowartościowa. Na rynku istnieje wiele produktów, jednak poszczególne pasze mogą cechować się niedoborem kluczowych składników odżywczych. Wówczas niezbędne jest zastosowanie kilku dodatkowych komponentów czy dodatków paszowych.

Przy wyborze tej odpowiedniej, warto zwrócić uwagę na poziom aminokwasów – metioniny, lizyny, tryptofanu i treoniny. Komponenty roślinne w paszach cechują się różną zawartością wskazanych aminokwasów, dlatego dobra mieszanka powinna zawierać w sobie produkty sojowe, rzepakowe i kukurydziane. Ich skład wzajemnie się uzupełnia i tworzy dobrą mieszankę paszową dla świń.

Co jeszcze ma znaczenie?

Wpływ na jakość mieszanek paszowych dla tuczników ma również obecność witamin i enzymów. Kluczowe dla rozwoju świń enzymy to fitaza, ksylanaza i beta-glukanaza. Fitaza odpowiada za lepsze trawienie białek oraz wzmacnia przyswajanie fosforu w organizmie zwierząt. Ksylanaza pozwala na rozkładanie substancji zawartych w zbożach, dzięki czemu świnia lepiej przyswaja białka, witaminy i tłuszcze. Z kolei beta-glukanaza odpowiada za redukcję ß-glukanów, które wpływają na zwiększenie objętości treści pokarmowej. Bez tego enzymu pokarm będzie trawiony wolniej i może to spowodować namnażanie się bakterii w organizmie świni oraz spowolnienie wzrostu. W paszy powinna znaleźć się również witamina E, która wpływa na mięsność tuczników oraz zbilansowane ilości innych związków mineralnych.

Jeżeli hodowca zadba o występowanie tych wszystkich składników odżywczych w mieszance dla swojego stada, pokryje potrzeby pokarmowe zwierząt,  to hodowla znacznie zyska na wydajności – odpowiedni dobór komponentów pozwoli na otrzymanie wysokich przyrostów nawet przy zmniejszonych kosztach żywienia.