Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Jak wesprzeć układ trawienny trzody chlewnej?

Opłacalność chowu trzody chlewnej w dużej mierze zależy od efektywności wykorzystania paszy przez zwierzęta. Łatwe trawienie i dobre przyswajanie składników pokarmowych zawartych w paszy to klucz do osiągania przez rolników odpowiednich zysków z produkcji. Troska o zdrowie przewodu pokarmowego świń może zapewnić wymierne korzyści. 

Infekcje jelitowe trzody chlewnej

Walka o eliminację antybiotyków z produkcji żywności, w tym szczególnie usunięcie ich z produkcji pasz dla zwierząt spowodowały wzrost problemów zdrowotnych u trzody chlewnej, szczególnie karmionej na mokro. Wysokobiałkowa pasza treściwa, temperatura i wilgotne środowisko przewodu pokarmowego świni sprzyjają rozwojowi bakterii chorobotwórczych takich jak m.in. bakterie z grupy coli lub salmonella. Powodują one infekcje jelitowe, biegunki, gorsze wchłanianie składników pokarmowych oraz wzrost śmiertelności zwierząt, zwłaszcza prosiąt. Są one szczególnie narażone na infekcje w momencie odstawienia, gdy przestaje działać ochrona immunologiczna przekazywana im przez lochy. Oprócz infekcji bakteryjnych dużą rolę odgrywają mykotoksyny, czyli grzybicze infekcje przewodu pokarmowego.

Nowe strategie żywieniowe trzody chlewnej

Bardzo istotne jest zapewnienie prosiętom zaraz po odstawieniu paszy z dodatkiem probiotyków, które umożliwią rozwój korzystnej mikroflory jelitowej i eliminację bakterii chorobotwórczych oraz usprawnią pracę jelit i proces wchłaniania pokarmu. Zdrowie prosiąt w znacznym stopniu zależy od kondycji loch przed oproszeniem i w czasie laktacji. Specjalne koncentraty włókna surowego podawane lochom zapobiegają rozwojowi mykotoksyn, zwiększają uczucie sytości i zapobiegają nadmiernemu pobieraniu paszy, usprawniają wydalanie kału i poprawiają wykorzystanie paszy przez zwierzęta. Ważne jest również utrzymanie odpowiedniego odczynu pH, który warunkuje właściwą pracę jelit oraz prawidłowy rozwój flory bakteryjnej. W tym celu warto stosować zakwaszacze w postaci mieszaniny kwasów organicznych, które mają działanie bakteriobójcze i zapobiegają rozwojowi najgroźniejszych bakterii chorobotwórczych występujących w przewodzie pokarmowym. Ponadto te dodatki paszowe poprawiają metabolizm, wzmacniają odporność zwierząt na infekcje i stymulują właściwe pobieranie składników pokarmowych.

Opłacalność chowu trzody chlewnej w dużej mierze zależy od efektywności wykorzystania paszy przez zwierzęta. Łatwe trawienie i dobre przyswajanie składników pokarmowych zawartych w paszy to klucz do osiągania przez rolników odpowiednich zysków z produkcji. Troska o zdrowie przewodu pokarmowego świń może zapewnić wymierne korzyści. 

Infekcje jelitowe trzody chlewnej

Walka o eliminację antybiotyków z produkcji żywności, w tym szczególnie usunięcie ich z produkcji pasz dla zwierząt spowodowały wzrost problemów zdrowotnych u trzody chlewnej, szczególnie karmionej na mokro. Wysokobiałkowa pasza treściwa, temperatura i wilgotne środowisko przewodu pokarmowego świni sprzyjają rozwojowi bakterii chorobotwórczych takich jak m.in. bakterie z grupy coli lub salmonella. Powodują one infekcje jelitowe, biegunki, gorsze wchłanianie składników pokarmowych oraz wzrost śmiertelności zwierząt, zwłaszcza prosiąt. Są one szczególnie narażone na infekcje w momencie odstawienia, gdy przestaje działać ochrona immunologiczna przekazywana im przez lochy. Oprócz infekcji bakteryjnych dużą rolę odgrywają mykotoksyny, czyli grzybicze infekcje przewodu pokarmowego.

Nowe strategie żywieniowe trzody chlewnej

Bardzo istotne jest zapewnienie prosiętom zaraz po odstawieniu paszy z dodatkiem probiotyków, które umożliwią rozwój korzystnej mikroflory jelitowej i eliminację bakterii chorobotwórczych oraz usprawnią pracę jelit i proces wchłaniania pokarmu. Zdrowie prosiąt w znacznym stopniu zależy od kondycji loch przed oproszeniem i w czasie laktacji. Specjalne koncentraty włókna surowego podawane lochom zapobiegają rozwojowi mykotoksyn, zwiększają uczucie sytości i zapobiegają nadmiernemu pobieraniu paszy, usprawniają wydalanie kału i poprawiają wykorzystanie paszy przez zwierzęta. Ważne jest również utrzymanie odpowiedniego odczynu pH, który warunkuje właściwą pracę jelit oraz prawidłowy rozwój flory bakteryjnej. W tym celu warto stosować zakwaszacze w postaci mieszaniny kwasów organicznych, które mają działanie bakteriobójcze i zapobiegają rozwojowi najgroźniejszych bakterii chorobotwórczych występujących w przewodzie pokarmowym. Ponadto te dodatki paszowe poprawiają metabolizm, wzmacniają odporność zwierząt na infekcje i stymulują właściwe pobieranie składników pokarmowych.