Ilość karmy spożywanej przez kury nioski uzależniona jest od wielu czynników, w tym masy ciała i wieku kury, jej ruchliwości i sposobu chowu, a także temperatury otoczenia. Z tego powodu trudno o wskazanie uniwersalnej ilości paszy, która będzie właściwa do zastosowania w każdej hodowli przez cały rok.
Zapotrzebowanie energetyczne niosek
Głównym czynnikiem regulującym pobieranie karmy jest zapotrzebowanie energetyczne nioski, które determinuje ilość przyjmowanego pożywienia. Lekkie, młode kury pobierają przeważnie 90-110 g karmy zawierającej 2750 kcal/kg energii metabolicznej (lub więcej karmy o niższej koncentracji energetycznej), podczas gdy cięższe kury mięsne nawet do 160 g tego samego pokarmu. Należy mieć również na uwadze sposób prowadzenia hodowli – ruchliwe ptaki, korzystające z wybiegu mają zazwyczaj wyższe zapotrzebowanie energetyczne niż kury pozbawione możliwości ruchu, stąd też te pierwsze powinny pobierać o około 10-15% więcej pożywienia. Istotnym elementem jest również temperatura pomieszczeń, a w przypadku kur z wybiegu – temperatura na zewnątrz. Im jest ona wyższa, tym mniejsze zapotrzebowanie energetyczne ptaków. Najbardziej widać to w czasie upałów, kiedy nioski w skrajnych przypadkach mogą przyjmować nawet o 30% mniej pożywienia.
Karmienie niosek w różnych porach roku
Zapotrzebowanie energetyczne nie idzie w parze z zapotrzebowaniem na białko i składniki mineralne, które jest stałe dla hodowanej odmiany, stąd w zależności od ilości pobieranej przez kury paszy powinien się zmieniać jej skład, tak aby uchronić ptaki przed deficytami ważnych dla ich zdrowia składników. Ogólnie przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie nioski na białko w zależności od rasy, waha się od 20 do 22 g. Jeśli kura zjada około 115 g paszy o zawartości białka na poziomie 18% – jej potrzeby są zabezpieczone. Jeżeli latem apetyt niosek spada – powinno się podawać im paszę o obniżonej wartości energetycznej i podwyższonej zawartości białka, witamin i składników mineralnych tak by ich potrzeby były zaspokojone. Z kolei w okresie zimowym, szczególnie przy niedogrzanych kurnikach, powinno się zadbać o podawanie paszy o wyższej wartości energetycznej, dostosowanej do koncentracji składników pokarmowych i przewidzianych porcji. Przy chowie klatkowym lub podłogowym, gdy parametry otoczenia są stabilne, takie zróżnicowanie zawartości mieszanek w zależności od pory roku jest mniej istotne, niż w przypadku kur korzystających z wybiegu.
Reasumując, w zależności od rasy, budowy i trybu życia nioska przyjmuje średnio od 90 do 160 g zbilansowanej mieszanki dziennie, przy czym ilości te ulegają wahaniom w ciągu roku.