Zakwaszacze to jeden z dodatków stosowany w żywieniu świń. Wpływają na poprawę funkcjonowania całego organizmu i pomagają zwiększyć produktywność. Te dodatki paszowe wspierają także odporność młodych osobników i chronią przed niektórymi rodzajami bakterii i mykotoksynami.
W jaki sposób działają zakwaszacze?
Zakwaszacze posiadają niskie pH, dzięki czemu w procesie trawienia możliwa jest aktywacja pepsynogenu do postaci pepsyny, która znacząco poprawia rozkład białek. Wykazują one skuteczne działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Poprawiają także ogólny smak paszy, dzięki czemu jest ona chętniej jedzona przez świnie, a dzięki temu można zaobserwować znaczny przyrost masy ich ciała. Niektóre z kwasów, którymi wzbogacona jest pasza dla świń, mają działanie prebiotyczne i korzystnie wpływają na wielkość i kształt kosmków w jelitach.
Rodzaje i skład zakwaszaczy
Na rynku dostępne są dwa rodzaje substancji dodawanych do paszy: zakwaszacze paszowe, o których zalicza się kwasy organiczne, oraz zakwaszacze jelitowe, czyli sole kwasów organicznych. Kwasy są stosowane pojedynczo lub w mieszaninach. Dodatki te są wykorzystywane w paszach już od lat, a dzięki swoim właściwościom cieszą się niesłabnącą popularnością. Głównym składnikiem dodawanym do zakwaszaczy są przede wszystkim kwasy karboksylowe. W żywieniu zwierząt największą rolę odgrywa przede wszystkim kwas mrówkowy, octowy, masłowy, mlekowy i cytrynowy. Produkują je bakterie znajdujące się w jelicie grubym ssaków, które fermentują niestrawione resztki węglowodanów.
Zalety stosowania zakwaszaczy w diecie świń
Niskie pH zakwaszaczy bardzo korzystnie wpływa na florę jelitową u świń. Zakwaszanie układu pokarmowego polepsza trawienie białka i działa bakteriobójczo. Zastosowanie ich w diecie małych prosiąt skutecznie pomaga zwalczać problemy związane z ich odsadzaniem. Lepsze trawienie białek i innych składników odżywczych pomaga zapobiegać występowaniu obrzęków. Zakwaszacze stosowane jako dodatek do pasz pozwalają na pozyskanie większej ilości dobrej jakości mięsa.
Zakwaszające dodatki poprawiają funkcjonowanie całego organizmu i korzystnie wpływają na zdrowie świń. Pomagają skutecznie zwiększać produkcyjność i znacząco poprawiają jakość paszy podawanej trzodzie.