Sód jako pierwiastek chemiczny jest bardzo ważnym składnikiem w żywieniu zwierząt gospodarskich. Odpowiada m.in. za utrzymanie właściwej równowagi elektrolitowej w płynach ustrojowych. Niedobory sodu u zwierząt gospodarskich mogą doprowadzić do niebezpiecznych sytuacji i negatywnie wpłynąć na rozwój stada. Czym grożą i jak mogą się objawiać?
Główne funkcje sodu w organizmie
Tak jak wspomniano, sód odpowiada przede wszystkim za utrzymanie elektrolitowej równowagi w płynach ustrojowych zwierząt. Jeżeli w organizmie dojdzie do niedoborów lub nadmiaru sodu, to zaburzy to jego funkcjonowanie. Ponadto sód wspiera także prawidłowe przenoszenie impulsów nerwowych pomiędzy komórkami oraz odpowiada za rozkurcze i skurcze mięśni. Wpływ tego pierwiastka na codzienne funkcjonowanie zwierząt i ludzi jest znaczący, dlatego warto odpowiednio dostarczać go zwierzętom w pożywieniu. W swojej hodowli koniecznie powinno się zadbać o wysokiej jakości pasze, które zawierają sód, np. w postaci kwaśnego węglanu sodu.
Czym grożą niedobory sodu?
Jednym z zagrożeń niedoboru sodu u ptactwa jest zwiększenie jego nerwowości, zaburzenie działania układu hormonalnego, wahania ciśnienia krwi, a w skrajnych przypadkach nawet występowanie kanibalizmu. U wszystkich zwierząt gospodarskich niedobór sodu wpływa na zaburzoną gospodarkę wodną w organizmie, przez co może dochodzić do odwodnienia i przewlekłych biegunek zwierząt lub nadmiernego gromadzenia się w ich organizmach wody. Długotrwałe i ostre biegunki wpływają na spadek masy zwierząt i uniemożliwiają im prawidłowy rozwój.
W przypadku niedoboru sodu u zwierząt gospodarskich obserwuje się także: wypłukanie potasu i magnezu, uszkodzenia nerek, nadmierne przemęczenie, brak łaknienia, osłabienie mięśni, obniżenie temperatury ciała, drgawki, skąpomocz, obrzęki, a w skrajnych przypadkach śmierć. Właśnie dlatego produkcja pasz powinna uwzględniać wzbogacanie kwaśnym węglanem sodu, który wspiera hodowcę w utrzymaniu właściwego stężenia tego związku chemicznego u swoich zwierząt gospodarskich. Warto mieć na względzie, że niedobór sodu u zwierząt hodowlanych może doprowadzić do znacznego obniżenia rentowności prowadzonej hodowli.