Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Czy warto dodawać zakwaszacze do pasz?

Przygotowywanie paszy dla zwierząt hodowlanych to odpowiedzialne zadanie. Potrzeba do tego merytorycznej wiedzy i doświadczenia. Wszystko dlatego, że prawidłowo skomponowane pożywienie wpływa bezpośrednio na przyrosty zwierząt, potencjał ich reprodukcji, a także kondycję zdrowotną. Jednym ze sprawdzonych rozwiązań jest dodawanie zakwaszaczy do pasz dla świń czy też drobiu. Czy warto to robić? Sprawdź.

Jaką rolę pełnią kwasy z codziennej diecie zwierząt hodowlanych?

Nie można nie docenić roli kwasów, jaką pełnią w standardowym żywieniu zwierząt hodowlanych, w tym przede wszystkim u świń i drobiu. Każdy z nich ma jednak nieco inną specyfikę i działanie. Kwas fosforowy przekłada się na lepsze wchłanianie białek przez zwierzęta,  a także poprawia przyjmowanie przez nie peptydów i aminokwasów. Ponadto kwasy regulują poziom pH w jelitach i w treści żołądka, co przekłada się na lepsze codzienne funkcjonowanie zwierząt, przyswajanie paszy, a także minimalizuje ryzyko problemów zdrowotnych związanych z układem pokarmowym.

Inne kwasy stosowane w celu poprawy jelitowego wchłaniania z paszy mikroelementów to m.in.: winowy, propionowy, mlekowy, jabłkowy, mrówkowy, fumarowy, laurynowy, cytrynowy, kaprylowy, benzoesowy, masłowy i inne. Możliwości jest naprawdę wiele, jednak kluczem jest dobranie odpowiedniego rodzaju kwasu do stanu zdrowotnego zwierząt, fazy ich wzrostu, a także aktualnych potrzeb. W ten sposób można osiągnąć zbilansowaną mieszankę paszową i znacznie poprawić wydajność prowadzonej produkcji zwierzęcej. Tak jak wspomniano, największe znaczenie ma to w przypadku drobiu i świń. Zwierzęta te należą do kategorii monogastrycznych.

Czym są zakwaszacze do pasz?

Zakwaszacze paszowe klasyfikowane są jako praktyczne dodatki paszowe. Pełnią ważną rolę w procesie żywienia świń i drobiu. Produkcja pasz w gospodarstwie wymaga odpowiedniej analizy składu pożywienia, a także uzupełniania podstawowych mieszanek paszowych o dodatki. W ten sposób wpływa się korzystnie na kaloryczność pokarmu, a także jego odpowiednie zbilansowanie pod kątem mikro i makroelementów. Zakwaszacze paszowe cechują się działaniem bakteriobójczym i bakteriostatycznym, a także wykazują szereg innych korzyści. To sprawia, że warto uwzględnić je w diecie zwierząt.

Czy warto dodawać zakwaszacze do pasz?

Produkcja pasz we własnym zakresie powinna uwzględniać zakwaszacze paszowe. Wszystko dlatego, że zwiększają one kaloryczność pokarmu oraz poprawiają jego przyswajanie przez zwierzęta. Ponadto ich stosowanie przekłada się na lepszą kondycję zdrowotną zwierząt, w tym m.in. minimalizuje ryzyko występowania chorób czy spowolnienia wzrostu. Dzięki temu zwierzęta przybierają na masie zgodnie z przyjętymi założeniami, a także nie są podatne na infekcje. Im mniej antybiotyków otrzymają, tym ich mięso będzie lepszej jakości. W przypadku kur niosek przekłada się to z kolei na jakość jaj i większe zyski z prowadzonej hodowli. Dobór zakwaszaczy paszowych powinien być podyktowany indywidualnymi potrzebami hodowcy i jego stada. W tym zakresie warto skonsultować się ze specjalistą branżowym lub lekarzem weterynarii. Prawidłowo skomponowana mieszanka paszowa zwiększy Twoje zyski, spokój i bezpieczeństwo zwierząt.

Przygotowywanie paszy dla zwierząt hodowlanych to odpowiedzialne zadanie. Potrzeba do tego merytorycznej wiedzy i doświadczenia. Wszystko dlatego, że prawidłowo skomponowane pożywienie wpływa bezpośrednio na przyrosty zwierząt, potencjał ich reprodukcji, a także kondycję zdrowotną. Jednym ze sprawdzonych rozwiązań jest dodawanie zakwaszaczy do pasz dla świń czy też drobiu. Czy warto to robić? Sprawdź.

Jaką rolę pełnią kwasy z codziennej diecie zwierząt hodowlanych?

Nie można nie docenić roli kwasów, jaką pełnią w standardowym żywieniu zwierząt hodowlanych, w tym przede wszystkim u świń i drobiu. Każdy z nich ma jednak nieco inną specyfikę i działanie. Kwas fosforowy przekłada się na lepsze wchłanianie białek przez zwierzęta,  a także poprawia przyjmowanie przez nie peptydów i aminokwasów. Ponadto kwasy regulują poziom pH w jelitach i w treści żołądka, co przekłada się na lepsze codzienne funkcjonowanie zwierząt, przyswajanie paszy, a także minimalizuje ryzyko problemów zdrowotnych związanych z układem pokarmowym.

Inne kwasy stosowane w celu poprawy jelitowego wchłaniania z paszy mikroelementów to m.in.: winowy, propionowy, mlekowy, jabłkowy, mrówkowy, fumarowy, laurynowy, cytrynowy, kaprylowy, benzoesowy, masłowy i inne. Możliwości jest naprawdę wiele, jednak kluczem jest dobranie odpowiedniego rodzaju kwasu do stanu zdrowotnego zwierząt, fazy ich wzrostu, a także aktualnych potrzeb. W ten sposób można osiągnąć zbilansowaną mieszankę paszową i znacznie poprawić wydajność prowadzonej produkcji zwierzęcej. Tak jak wspomniano, największe znaczenie ma to w przypadku drobiu i świń. Zwierzęta te należą do kategorii monogastrycznych.

Czym są zakwaszacze do pasz?

Zakwaszacze paszowe klasyfikowane są jako praktyczne dodatki paszowe. Pełnią ważną rolę w procesie żywienia świń i drobiu. Produkcja pasz w gospodarstwie wymaga odpowiedniej analizy składu pożywienia, a także uzupełniania podstawowych mieszanek paszowych o dodatki. W ten sposób wpływa się korzystnie na kaloryczność pokarmu, a także jego odpowiednie zbilansowanie pod kątem mikro i makroelementów. Zakwaszacze paszowe cechują się działaniem bakteriobójczym i bakteriostatycznym, a także wykazują szereg innych korzyści. To sprawia, że warto uwzględnić je w diecie zwierząt.

Czy warto dodawać zakwaszacze do pasz?

Produkcja pasz we własnym zakresie powinna uwzględniać zakwaszacze paszowe. Wszystko dlatego, że zwiększają one kaloryczność pokarmu oraz poprawiają jego przyswajanie przez zwierzęta. Ponadto ich stosowanie przekłada się na lepszą kondycję zdrowotną zwierząt, w tym m.in. minimalizuje ryzyko występowania chorób czy spowolnienia wzrostu. Dzięki temu zwierzęta przybierają na masie zgodnie z przyjętymi założeniami, a także nie są podatne na infekcje. Im mniej antybiotyków otrzymają, tym ich mięso będzie lepszej jakości. W przypadku kur niosek przekłada się to z kolei na jakość jaj i większe zyski z prowadzonej hodowli. Dobór zakwaszaczy paszowych powinien być podyktowany indywidualnymi potrzebami hodowcy i jego stada. W tym zakresie warto skonsultować się ze specjalistą branżowym lub lekarzem weterynarii. Prawidłowo skomponowana mieszanka paszowa zwiększy Twoje zyski, spokój i bezpieczeństwo zwierząt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *