Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Chelaty paszowe – czym są i dlaczego warto je stosować?

Żywienie zwierząt ma kluczowe znaczenie dla ich zdrowia oraz jakości prowadzonej produkcji. Obecnie nie wystarczą już tylko gotowe mieszanki. W celu zwiększenia efektywności hodowli należy stosować dodatki paszowe. Wśród nich znajdują się m.in. chelaty. Sprawdź, czym są i dlaczego warto je stosować w żywieniu zwierząt hodowlanych.

Czym są chelaty paszowe?

Chelaty paszowe to związki, w których elementy organiczne łączą się z jonami metali. W ten sposób powstają mikroelementy, które można skutecznie wykorzystać w procesie żywienia zwierząt hodowlanych. Dużym ich atutem jest to, że zgodnie z najnowszymi badaniami, gwarantuję niemal stuprocentową przyswajalność. Chelaty mogą składać się z atomu metalu połączonego z pojedynczymi aminokwasami lub hydrolizatami białek.

Proces chelatacji polega na zobojętnieniu cząsteczek mikroelementów. Dzięki temu są one pozbawione ewentualnych ładunków elektrycznych. Jednocześnie w całym procesie powstawania chelatów paszowych nie dochodzi do dezaktywacji witamin z grupy B, C oraz E, które pełnią ważną rolę w żywieniu zwierząt. Związanie cząsteczek z aminokwasami poprawia ich przyswajalność przez osobniki i niweluje zjawisko ewentualnych antagonizmów między mikroelementami.

Dlaczego warto stosować chelaty paszowe?

Jest kilka powodów, dla których warto postawić na chelaty paszowe w żywieniu zwierząt. Dodatki te przyswajane są przez zwierzęta tak samo, jak aminokwasy, z którymi są związane. Dzięki temu ułatwia się wchłanianie wartościowych składników odżywczych i mikroelementów oraz sprawia, że jeszcze szybciej docierają one w miejsca deficytowe w organizmie zwierząt. Lepsza przyswajalność pozwala na podawanie mniejszych dawek mikroelementów niż w przypadku innych dodatków paszowych. Produkty tego typu są biodegradowalne i nie wchodzą w interakcje z fosforanami, tlenkami i wodorotlenkami. Zastosowanie wysokiej jakości chelatów pomaga w uzyskaniu:

  • lepszych wyników produkcyjnych
  • poprawy kondycji stada
  • lepszych wskaźników rozrodczych
  • poprawy poboru paszy

Alternatywa dla soli mineralnych

Ważnym elementem mieszanek paszowych są składniki mineralne, w tym m.in. mangan, żelazo, cynk, kobalt i miedź. Zazwyczaj podawane są w postaci soli pierwiastków. Sprawia to, że proces poboru i przyswajania składników mineralnych wydłuża się. Zdecydowanie większą efektywność procesu otrzymuje się w przypadku stosowania chelatów paszowych, które stanowią organiczne formy pierwiastków.

Dostępne na rynku chelaty mają różny poziom schelatowania pierwiastka. W związku z tym warto stawiać na produkty pochodzące od renomowanych producentów. Tego typu chelaty paszowe znajdziesz w ofercie BAS-Pol.

Stosowanie uregulowane przez Unię Europejską

Stosowanie chelatów paszowych zostało ściśle uregulowane przez Unię Europejską. Wytyczne w tym zakresie, w tym m.in. maksymalna zawartość pierwiastków w chelatach dla danego typu zwierząt hodowlanych, znajdują się w Dyrektywie 1334/2003. Przed zastosowaniem chelatów warto zapoznać się z jej treścią.

Żywienie zwierząt ma kluczowe znaczenie dla ich zdrowia oraz jakości prowadzonej produkcji. Obecnie nie wystarczą już tylko gotowe mieszanki. W celu zwiększenia efektywności hodowli należy stosować dodatki paszowe. Wśród nich znajdują się m.in. chelaty. Sprawdź, czym są i dlaczego warto je stosować w żywieniu zwierząt hodowlanych.

Czym są chelaty paszowe?

Chelaty paszowe to związki, w których elementy organiczne łączą się z jonami metali. W ten sposób powstają mikroelementy, które można skutecznie wykorzystać w procesie żywienia zwierząt hodowlanych. Dużym ich atutem jest to, że zgodnie z najnowszymi badaniami, gwarantuję niemal stuprocentową przyswajalność. Chelaty mogą składać się z atomu metalu połączonego z pojedynczymi aminokwasami lub hydrolizatami białek.

Proces chelatacji polega na zobojętnieniu cząsteczek mikroelementów. Dzięki temu są one pozbawione ewentualnych ładunków elektrycznych. Jednocześnie w całym procesie powstawania chelatów paszowych nie dochodzi do dezaktywacji witamin z grupy B, C oraz E, które pełnią ważną rolę w żywieniu zwierząt. Związanie cząsteczek z aminokwasami poprawia ich przyswajalność przez osobniki i niweluje zjawisko ewentualnych antagonizmów między mikroelementami.

Dlaczego warto stosować chelaty paszowe?

Jest kilka powodów, dla których warto postawić na chelaty paszowe w żywieniu zwierząt. Dodatki te przyswajane są przez zwierzęta tak samo, jak aminokwasy, z którymi są związane. Dzięki temu ułatwia się wchłanianie wartościowych składników odżywczych i mikroelementów oraz sprawia, że jeszcze szybciej docierają one w miejsca deficytowe w organizmie zwierząt. Lepsza przyswajalność pozwala na podawanie mniejszych dawek mikroelementów niż w przypadku innych dodatków paszowych. Produkty tego typu są biodegradowalne i nie wchodzą w interakcje z fosforanami, tlenkami i wodorotlenkami. Zastosowanie wysokiej jakości chelatów pomaga w uzyskaniu:

  • lepszych wyników produkcyjnych
  • poprawy kondycji stada
  • lepszych wskaźników rozrodczych
  • poprawy poboru paszy

Alternatywa dla soli mineralnych

Ważnym elementem mieszanek paszowych są składniki mineralne, w tym m.in. mangan, żelazo, cynk, kobalt i miedź. Zazwyczaj podawane są w postaci soli pierwiastków. Sprawia to, że proces poboru i przyswajania składników mineralnych wydłuża się. Zdecydowanie większą efektywność procesu otrzymuje się w przypadku stosowania chelatów paszowych, które stanowią organiczne formy pierwiastków.

Dostępne na rynku chelaty mają różny poziom schelatowania pierwiastka. W związku z tym warto stawiać na produkty pochodzące od renomowanych producentów. Tego typu chelaty paszowe znajdziesz w ofercie BAS-Pol.

Stosowanie uregulowane przez Unię Europejską

Stosowanie chelatów paszowych zostało ściśle uregulowane przez Unię Europejską. Wytyczne w tym zakresie, w tym m.in. maksymalna zawartość pierwiastków w chelatach dla danego typu zwierząt hodowlanych, znajdują się w Dyrektywie 1334/2003. Przed zastosowaniem chelatów warto zapoznać się z jej treścią.