Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Barwniki w produkcji pasz – rodzaje i zalety stosowania

Starannie skomponowana pasza to klucz do tego, aby żywienie zwierząt było bezpieczne i efektywne. Wśród stosowanych dodatków znajdują się m.in. barwniki. Ich zadaniem jest nie tylko zabarwienie pokarmu. Obecnie stosuje się różne rodzaje tego typu dodatków, które wykazują określone korzyści w żywieniu zwierząt hodowlanych. Poznaj wybrane barwniki do pasz oraz kluczowe zalety ich stosowania.

Czym są barwniki do pasz?

Barwniki paszowe to substancje, których celem jest nadanie lub przywrócenie określonej barwy pokarmowi dla zwierząt. Dzięki nim można zadbać o odpowiedni kolor żółtka jaj czy też mięsa. Pozwala to na zaspokojenie potrzeb konsumentów oraz sprawia, że owoce pracy hodowcy są jeszcze więcej warte. Do najczęściej stosowanych rozwiązań na rynku zaliczane są karotenoidy naturalne lub syntetyczne. Dzięki nim można podkreślić barwę produktów żywnościowych, co pozytywnie przekłada się na ich smakowitość. Barwniki klasyfikowane są jako sensoryczne dodatki paszowe.

W jakiej hodowli stosuje się barwniki?

Ze względu na oczekiwania konsumentów barwniki paszowe stosuje się w kilku podstawowych rodzajach hodowli. Jedną z nich jest hodowla drobiu. Odpowiednio skomponowane dodatki pozwalają na podkreślenie barwy żółtka jaja oraz skóry brojlerów. Ponadto barwniki stosuje się m.in. w hodowli ryb łososiowatych (dla podkreślenia koloru ich mięsa) oraz w hodowli świń. Dodatki tego typu stosowane są również w przypadku pasz, które są długo magazynowane. Wówczas oddziałuje na nie zarówno wilgotność, jak i temperatura, co sprawia, że barwniki ulegają rozpadowi. Zastosowanie barwników w produkcji pasz pozwala wtedy na przywrócenie im pierwotnej barwy, dzięki czemu pokarm jest jeszcze lepiej pobierany przez zwierzęta.

Każdy hodowca powinien dokładnie zapoznać się z przeznaczeniem danego dodatku barwiącego, jego właściwościami oraz specyfiką stosowania. W przypadku wątpliwości rekomendowany jest kontakt ze specjalistą. Wszystko po to, aby zadbać o wysokie bezpieczeństwo prowadzonej hodowli. Docelowo tego typu dodatki dodaje się do mieszanek, które są ubogie w barwniki naturalne (w tym m.in.: w mieszankach opartych na krajowych zbożach). Ponadto zwiększone zapotrzebowanie na tego typu dodatki występuje w okresie letnich upałów.

Barwniki pochodzenia naturalnego

Jedną z kategorii produktów dostępnych na rynku są barwniki pochodzenia naturalnego, które powstają na bazie wyciągów roślin. Wysoką skuteczność wykazują preparaty, które powstają m.in. z: kukurydzy, papryki czerwonej, marchwi, aksamitki, dyni, płatków kwiatów nagietka, pomidorów, odpadów owoców cytrusowych czy też grzybów (przede wszystkim kurki).

Wśród naturalnych dodatków barwiących wymienia się również ksantofile takie, jak m.in.: luteina, wiolaksantyna, kantaksantyna, kryptaksantyna, cytranaksantyna i zeaksantyna. Substancje te są bogate w witaminę A, w którą się przemieniają. W trakcie transformacji składniki te tracą substancje barwiące.

Barwniki syntetyczne

Drugą z kategorii są dodatki barwiące, które powstają w wyniku syntezy chemicznej. W ten sposób powstają przede wszystkim:

  • kantaksantyna (barwnik czerwony)
  • astaksantyna (barwnik różowy)
  • ester etylowy kwasu ß-apo-8-karotenowego (barwnik żółty)

Niezwykle ważne jest to, aby w przypadku barwników syntetycznych stawiać tylko na takie preparaty, które posiadają niezbędne certyfikaty i atesty oraz są przeznaczone do stosowania w hodowli zwierząt.

Wybrane barwniki do pasz z oferty BAS-Pol

Jako BAS-Pol specjalizujemy się w dystrybucji wysokiej jakości barwników do pasz. Dzięki temu samodzielna produkcja pasz jest jeszcze wydajniejsza i bezpieczniejsza, a efekty prowadzonej produkcji przynoszą większe zyski. Poniżej przedstawiamy rekomendowane przez nas barwniki.

Canthacol®

Barwnik ten powstaje na bazie kantaksantyny stabilizowanej w matrycy z węglowodanów i żelatyny. Produkt ma postać suchego proszku, który dodaje się do mieszanki paszowej. Połączenie go z ksantofilami żółtymi sprawia, że zabarwienie żółtka jaja oraz barwa skóry brojlerów są jeszcze lepsze. Canthacol można stosować również w połączeniu z ksantofilami różowymi w hodowli ryb łososiowatych. Dodatek ten charakteryzuje się wysoką stabilnością.

Xamacol® 40

Xamacol 40 to barwnik żółty, który powstaje na bazie ksantofili trans-zeaksantyny i trans-luteiny ekstrahowanych z kwiatu Tagetes erecta. Przeznaczony jest do stosowania w hodowli drobiu. Korzystnie wpływa na barwę skóry brojlerów oraz żółtek jaj.

Xarocol ® 20

Xarocol 20 to naturalny barwnik czerwony. Oferowany dodatek zawiera minimum 20 g ksantofili papryki na każdy kilogram. Stosowanie tego barwnika wpływa korzystnie na barwę skóry brojlerów i żółtek jaj. W BAS-Pol znajdziesz również dodatek Xarocol 5, który zawiera minimum 5 g ksantofili papryki na każdy kilogram.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz do świadomego stosowania barwników w produkcji paszowej. Ich uwzględnienie wpłynie korzystnie na efektywność hodowli, jak również zaspokoi potrzeb wymagających konsumentów.

Starannie skomponowana pasza to klucz do tego, aby żywienie zwierząt było bezpieczne i efektywne. Wśród stosowanych dodatków znajdują się m.in. barwniki. Ich zadaniem jest nie tylko zabarwienie pokarmu. Obecnie stosuje się różne rodzaje tego typu dodatków, które wykazują określone korzyści w żywieniu zwierząt hodowlanych. Poznaj wybrane barwniki do pasz oraz kluczowe zalety ich stosowania.

Czym są barwniki do pasz?

Barwniki paszowe to substancje, których celem jest nadanie lub przywrócenie określonej barwy pokarmowi dla zwierząt. Dzięki nim można zadbać o odpowiedni kolor żółtka jaj czy też mięsa. Pozwala to na zaspokojenie potrzeb konsumentów oraz sprawia, że owoce pracy hodowcy są jeszcze więcej warte. Do najczęściej stosowanych rozwiązań na rynku zaliczane są karotenoidy naturalne lub syntetyczne. Dzięki nim można podkreślić barwę produktów żywnościowych, co pozytywnie przekłada się na ich smakowitość. Barwniki klasyfikowane są jako sensoryczne dodatki paszowe.

W jakiej hodowli stosuje się barwniki?

Ze względu na oczekiwania konsumentów barwniki paszowe stosuje się w kilku podstawowych rodzajach hodowli. Jedną z nich jest hodowla drobiu. Odpowiednio skomponowane dodatki pozwalają na podkreślenie barwy żółtka jaja oraz skóry brojlerów. Ponadto barwniki stosuje się m.in. w hodowli ryb łososiowatych (dla podkreślenia koloru ich mięsa) oraz w hodowli świń. Dodatki tego typu stosowane są również w przypadku pasz, które są długo magazynowane. Wówczas oddziałuje na nie zarówno wilgotność, jak i temperatura, co sprawia, że barwniki ulegają rozpadowi. Zastosowanie barwników w produkcji pasz pozwala wtedy na przywrócenie im pierwotnej barwy, dzięki czemu pokarm jest jeszcze lepiej pobierany przez zwierzęta.

Każdy hodowca powinien dokładnie zapoznać się z przeznaczeniem danego dodatku barwiącego, jego właściwościami oraz specyfiką stosowania. W przypadku wątpliwości rekomendowany jest kontakt ze specjalistą. Wszystko po to, aby zadbać o wysokie bezpieczeństwo prowadzonej hodowli. Docelowo tego typu dodatki dodaje się do mieszanek, które są ubogie w barwniki naturalne (w tym m.in.: w mieszankach opartych na krajowych zbożach). Ponadto zwiększone zapotrzebowanie na tego typu dodatki występuje w okresie letnich upałów.

Barwniki pochodzenia naturalnego

Jedną z kategorii produktów dostępnych na rynku są barwniki pochodzenia naturalnego, które powstają na bazie wyciągów roślin. Wysoką skuteczność wykazują preparaty, które powstają m.in. z: kukurydzy, papryki czerwonej, marchwi, aksamitki, dyni, płatków kwiatów nagietka, pomidorów, odpadów owoców cytrusowych czy też grzybów (przede wszystkim kurki).

Wśród naturalnych dodatków barwiących wymienia się również ksantofile takie, jak m.in.: luteina, wiolaksantyna, kantaksantyna, kryptaksantyna, cytranaksantyna i zeaksantyna. Substancje te są bogate w witaminę A, w którą się przemieniają. W trakcie transformacji składniki te tracą substancje barwiące.

Barwniki syntetyczne

Drugą z kategorii są dodatki barwiące, które powstają w wyniku syntezy chemicznej. W ten sposób powstają przede wszystkim:

  • kantaksantyna (barwnik czerwony)
  • astaksantyna (barwnik różowy)
  • ester etylowy kwasu ß-apo-8-karotenowego (barwnik żółty)

Niezwykle ważne jest to, aby w przypadku barwników syntetycznych stawiać tylko na takie preparaty, które posiadają niezbędne certyfikaty i atesty oraz są przeznaczone do stosowania w hodowli zwierząt.

Wybrane barwniki do pasz z oferty BAS-Pol

Jako BAS-Pol specjalizujemy się w dystrybucji wysokiej jakości barwników do pasz. Dzięki temu samodzielna produkcja pasz jest jeszcze wydajniejsza i bezpieczniejsza, a efekty prowadzonej produkcji przynoszą większe zyski. Poniżej przedstawiamy rekomendowane przez nas barwniki.

Canthacol®

Barwnik ten powstaje na bazie kantaksantyny stabilizowanej w matrycy z węglowodanów i żelatyny. Produkt ma postać suchego proszku, który dodaje się do mieszanki paszowej. Połączenie go z ksantofilami żółtymi sprawia, że zabarwienie żółtka jaja oraz barwa skóry brojlerów są jeszcze lepsze. Canthacol można stosować również w połączeniu z ksantofilami różowymi w hodowli ryb łososiowatych. Dodatek ten charakteryzuje się wysoką stabilnością.

Xamacol® 40

Xamacol 40 to barwnik żółty, który powstaje na bazie ksantofili trans-zeaksantyny i trans-luteiny ekstrahowanych z kwiatu Tagetes erecta. Przeznaczony jest do stosowania w hodowli drobiu. Korzystnie wpływa na barwę skóry brojlerów oraz żółtek jaj.

Xarocol ® 20

Xarocol 20 to naturalny barwnik czerwony. Oferowany dodatek zawiera minimum 20 g ksantofili papryki na każdy kilogram. Stosowanie tego barwnika wpływa korzystnie na barwę skóry brojlerów i żółtek jaj. W BAS-Pol znajdziesz również dodatek Xarocol 5, który zawiera minimum 5 g ksantofili papryki na każdy kilogram.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz do świadomego stosowania barwników w produkcji paszowej. Ich uwzględnienie wpłynie korzystnie na efektywność hodowli, jak również zaspokoi potrzeb wymagających konsumentów.