Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Algi – źródło kwasów z grupy omega 3 w żywieniu zwierząt

W przypadku prowadzenia stad hodowlanych, żywienie zwierząt ma ogromne znaczenie. Od jakości wybranego pokarmu oraz dostarczanych zwierzętom składników odżywczych, zależą zdrowie i kondycja stada, a także efekty hodowlane. W związku z tym warto postawić na sprawdzone rozwiązania. Wśród nich znajdują się m.in. algi. Obecnie stanowią one ważne źródło kwasów z grupy omega 3, o które wzbogaca się pokarm dla zwierzą. Sprawdź, dlaczego to takie ważne.

Algi jako źródło kwasów z grupy omega 3 – charakterystyka

Algi stanowią rekomendowany przez specjalistów produkt, dzięki którym pokarm zwierząt hodowlanych można uzupełnić o niezbędne kwasy tłuszczowe z grupy omega 3. Odpowiednio zbalansowana dieta przekłada się na funkcjonowanie zwierząt w stadzie, a także na ich prawidłowy rozwój. Dobrej jakości produkty dostępne na rynku charakteryzują się staranną selekcją alg morskich, a także wysoką zawartością kwasów omega-3 DHA w swoim składzie. Ponadto dobrze dobrany dodatek paszowy gwarantuje powtarzalność i stabilność zawartości tłuszczu.

Przed zakupem tego typu produktu warto dokładnie zapoznać się z jego składem oraz certyfikatem jakości. Przede wszystkim algi przeznaczone do żywienia zwierząt powinny być pozbawione produktów pochodzenia rybnego, a także powinny być produkowane w specjalistycznych i hermetycznych warunkach.

Dlaczego warto wprowadzić algi do diety zwierząt?

Żywienie zwierząt wymaga odpowiedniego przygotowania merytorycznego i doświadczenia. Jeżeli jako hodowca jeszcze ich nie posiadasz, to warto skonsultować swoją sytuację z bardziej doświadczonym rolnikiem lub ze specjalistą z zakresu weterynarii. Wprowadzenie wysokiej jakości alg do diety zwierząt wiąże się z określonymi korzyściami. Z punktu widzenia hodowcy kluczowe są takie aspekty jak:

  • poprawa użytkowania reprodukcyjnego zwierząt;
  • poprawa jakości żywienia młodych osobników;
  • korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia i kondycję stada
  • wpływ na prawidłowy rozwój zwierząt na różnym ich etapie;
  • wzbogacenie produktów odzwierzęcych w kwas DHA (w mięsie, jajach czy mleku).

Ten ostatni aspekt przekłada się bezpośrednio na poprawę jakości sprzedawanych produktów odzwierzęcych. Kwasy omega-3 DHA poprawiają funkcjonowanie organizmu ludzkiego, w tym wzmacniają jego układ odpornościowy, wspierają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, czy też rozszerzają naczynia krwionośne.

Sprawdź ofertę Bas-Pol

Jeżeli poszukujesz sprawdzonych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt, to zachęcamy do zapoznania się z ofertą przygotowaną przez zespól Bas-Pol lub do bezpośredniego kontaktu z przedstawicielem firmy. W asortymencie znajdują się starannie dobrane mieszanki alg, które charakteryzują się czystością produktu, wysoką zawartością kwasów tłuszczowych oraz wysoką efektywnością ich przyswajania. W określonych warunkach algi morskie wykazują lepsze korzyści niż stosowanie produktów z nasion lnu i oleju rybnego. Właśnie dlatego produkt ten coraz chętniej rekomendowany jest przez specjalistów i stosowany w żywieniu zwierząt hodowlanych.

W przypadku prowadzenia stad hodowlanych, żywienie zwierząt ma ogromne znaczenie. Od jakości wybranego pokarmu oraz dostarczanych zwierzętom składników odżywczych, zależą zdrowie i kondycja stada, a także efekty hodowlane. W związku z tym warto postawić na sprawdzone rozwiązania. Wśród nich znajdują się m.in. algi. Obecnie stanowią one ważne źródło kwasów z grupy omega 3, o które wzbogaca się pokarm dla zwierzą. Sprawdź, dlaczego to takie ważne.

Algi jako źródło kwasów z grupy omega 3 – charakterystyka

Algi stanowią rekomendowany przez specjalistów produkt, dzięki którym pokarm zwierząt hodowlanych można uzupełnić o niezbędne kwasy tłuszczowe z grupy omega 3. Odpowiednio zbalansowana dieta przekłada się na funkcjonowanie zwierząt w stadzie, a także na ich prawidłowy rozwój. Dobrej jakości produkty dostępne na rynku charakteryzują się staranną selekcją alg morskich, a także wysoką zawartością kwasów omega-3 DHA w swoim składzie. Ponadto dobrze dobrany dodatek paszowy gwarantuje powtarzalność i stabilność zawartości tłuszczu.

Przed zakupem tego typu produktu warto dokładnie zapoznać się z jego składem oraz certyfikatem jakości. Przede wszystkim algi przeznaczone do żywienia zwierząt powinny być pozbawione produktów pochodzenia rybnego, a także powinny być produkowane w specjalistycznych i hermetycznych warunkach.

Dlaczego warto wprowadzić algi do diety zwierząt?

Żywienie zwierząt wymaga odpowiedniego przygotowania merytorycznego i doświadczenia. Jeżeli jako hodowca jeszcze ich nie posiadasz, to warto skonsultować swoją sytuację z bardziej doświadczonym rolnikiem lub ze specjalistą z zakresu weterynarii. Wprowadzenie wysokiej jakości alg do diety zwierząt wiąże się z określonymi korzyściami. Z punktu widzenia hodowcy kluczowe są takie aspekty jak:

  • poprawa użytkowania reprodukcyjnego zwierząt;
  • poprawa jakości żywienia młodych osobników;
  • korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia i kondycję stada
  • wpływ na prawidłowy rozwój zwierząt na różnym ich etapie;
  • wzbogacenie produktów odzwierzęcych w kwas DHA (w mięsie, jajach czy mleku).

Ten ostatni aspekt przekłada się bezpośrednio na poprawę jakości sprzedawanych produktów odzwierzęcych. Kwasy omega-3 DHA poprawiają funkcjonowanie organizmu ludzkiego, w tym wzmacniają jego układ odpornościowy, wspierają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, czy też rozszerzają naczynia krwionośne.

Sprawdź ofertę Bas-Pol

Jeżeli poszukujesz sprawdzonych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt, to zachęcamy do zapoznania się z ofertą przygotowaną przez zespól Bas-Pol lub do bezpośredniego kontaktu z przedstawicielem firmy. W asortymencie znajdują się starannie dobrane mieszanki alg, które charakteryzują się czystością produktu, wysoką zawartością kwasów tłuszczowych oraz wysoką efektywnością ich przyswajania. W określonych warunkach algi morskie wykazują lepsze korzyści niż stosowanie produktów z nasion lnu i oleju rybnego. Właśnie dlatego produkt ten coraz chętniej rekomendowany jest przez specjalistów i stosowany w żywieniu zwierząt hodowlanych.