Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

ABC produkcji pasz w gospodarstwie

Jeśli w naszym gospodarstwie utrzymujemy zwierzęta gospodarskie to wiemy jak drogie potrafią być przeznaczone dla nich pasze. Czy możemy jakoś obniżyć koszty paszy? Oczywiście, że tak. Warunkiem jest jednak rozpoczęcie produkcji paszy na własną rękę. Na początku ta opcja może nas nieco przerażać, jednak jest bardzo opłacalna.

Od czego zacząć produkcję pasz?

By móc rozpocząć taką działalność, najpierw powinniśmy rozwiązać kwestie prawne. Musimy przede wszystkim być zarejestrowani jako producenci pasz w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii. Tam otrzymamy również numer weterynaryjny. Oczywiście każdy gatunek zwierząt gospodarskich jest inny i ma inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Paszę dobiera się również ze względu na przeznaczenie hodowli oraz etap produkcji, dlatego też musimy pamiętać o tym, iż takich pasz będziemy musieli przygotowywać kilka rodzajów.

Kwestie regulujące produkcję paszy

Jeśli rozpoczynamy samodzielną produkcję pasz, musimy się liczyć z koniecznością prowadzenia ścisłej dokumentacji. Przede wszystkim zapisom podlega rodzaj produkowanej paszy oraz pochodzenie surowców użytych do tej produkcji. Kolejną kwestią jest odpowiednie oznaczenie każdego worka z paszą etykietą zgodną w wymaganiami prawnymi. Pasza produkowana tylko na potrzeby naszego gospodarstwa  nie wymaga prowadzenia bardzo rozbudowanej dokumentacji. Jeśli jednak chcielibyśmy ją sprzedawać, chociażby sąsiadowi, wówczas wymagania są wyższe.

Sprzęty potrzebne do produkcji pasz

Oczywiście, by móc produkować pasze samodzielnie, są nam potrzebne różnego rodzaju urządzenia. Będą to urządzenia podające i transportujące (np. przenośniki i podnośniki), rozdrabniające (np. śrutowniki, gniotowniki), ważące i mieszające (mieszalniki pionowe, mieszalniki poziome). Rodzaj i ilość zastosowanych urządzeń składających się na linię produkcyjną zależy od specyfiki gospodarstwa.

Jeśli podejmiemy się produkcji paszy we własnym zakresie, możemy zaoszczędzić 10-20% dotychczasowej kwoty wydawanej na paszę.

Jeśli w naszym gospodarstwie utrzymujemy zwierzęta gospodarskie to wiemy jak drogie potrafią być przeznaczone dla nich pasze. Czy możemy jakoś obniżyć koszty paszy? Oczywiście, że tak. Warunkiem jest jednak rozpoczęcie produkcji paszy na własną rękę. Na początku ta opcja może nas nieco przerażać, jednak jest bardzo opłacalna.

Od czego zacząć produkcję pasz?

By móc rozpocząć taką działalność, najpierw powinniśmy rozwiązać kwestie prawne. Musimy przede wszystkim być zarejestrowani jako producenci pasz w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii. Tam otrzymamy również numer weterynaryjny. Oczywiście każdy gatunek zwierząt gospodarskich jest inny i ma inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Paszę dobiera się również ze względu na przeznaczenie hodowli oraz etap produkcji, dlatego też musimy pamiętać o tym, iż takich pasz będziemy musieli przygotowywać kilka rodzajów.

Kwestie regulujące produkcję paszy

Jeśli rozpoczynamy samodzielną produkcję pasz, musimy się liczyć z koniecznością prowadzenia ścisłej dokumentacji. Przede wszystkim zapisom podlega rodzaj produkowanej paszy oraz pochodzenie surowców użytych do tej produkcji. Kolejną kwestią jest odpowiednie oznaczenie każdego worka z paszą etykietą zgodną w wymaganiami prawnymi. Pasza produkowana tylko na potrzeby naszego gospodarstwa  nie wymaga prowadzenia bardzo rozbudowanej dokumentacji. Jeśli jednak chcielibyśmy ją sprzedawać, chociażby sąsiadowi, wówczas wymagania są wyższe.

Sprzęty potrzebne do produkcji pasz

Oczywiście, by móc produkować pasze samodzielnie, są nam potrzebne różnego rodzaju urządzenia. Będą to urządzenia podające i transportujące (np. przenośniki i podnośniki), rozdrabniające (np. śrutowniki, gniotowniki), ważące i mieszające (mieszalniki pionowe, mieszalniki poziome). Rodzaj i ilość zastosowanych urządzeń składających się na linię produkcyjną zależy od specyfiki gospodarstwa.

Jeśli podejmiemy się produkcji paszy we własnym zakresie, możemy zaoszczędzić 10-20% dotychczasowej kwoty wydawanej na paszę.