Źródło kwasów tłuszczowych w paszach dla zwierząt.

 

Coraz więcej produktów spożywczych zalicza się do grupy żywności funkcjonalnej. Stosując DHA Gold® - źródło kwasów tłuszczowych w paszach dla zwierząt - wzbogaca się produkty żywnościowe, takie jak mleko, jaja i mięso, w kwasy tłuszczowe  Omega 3.

Coraz więcej produktów spożywczych reklamowanych jest jako żywność funkcjonalna, czyli taka która oprócz funkcji odżywczej wywiera dodatkowo korzystny wpływ na organizm człowieka

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zywnosc-funkcjona...

Jak działają kwasy tłuszczowe pochodzenia morskiego Omega 3  EPA i DHA na organizm człowieka?

  • Zmniejszają zachwiany stosunek między kwasami Omega-6, dzięki czemu nasz organizm wykazuje :
  • zwiększona odporność na ból i zmniejszoną skłonność do ognisk zapalnych
  • rozszerzenie naczyń krwionośnych i polepszenie ukrwienia
  • zwiększona objętość płuc
  • polepszenie zaopatrzenia organów wewnętrznych w tlen
  • zwiększenie wydolności fizycznej i wzmocnienie układu odpornościowego
  • działają obronnie na naczynia krwionośne i zwalczają arteriosklerozę
  • przyczyniają się do polepszenia wyników badań krwi:obniżają podwyższony poziom trójglicerydów i lipoproteiny A oraz podwyższają poziom cholesterolu HDL
  • pomagają przy zaburzeniach rymu pracy serc
  • polepszają ukrwienie naczyń mięśnia sercowego, redukują częstotliwość bólów serca
  • zapobiegają zawałom serca i wylewom oraz zmniejszają ryzyko ponownego zawału
  • polepszają przepływ krwi, między innymi poprzez zwiększenie elastyczności czerwonych ciałek krwi, przy jednoczesnym obniżeniu niebezpieczeństwa w skutkach sklejania się płytek krwi oraz obniżeniu podwyższonego poziomu fibrynogenu we krwi
  • chronią przed nagłym ustaniem pracy serca

Działanie NNKT:

  • stanowią jeden z niezbędnych składników budulcowych komórek
  • biorą udział w metabolizmie cholesterolu (zwłaszcza kwas arachidonowy) i jego transporcie (przeszło połowa estrów cholesterolu występuje w postaci połączeń z kwasem linolowym, co ułatwia ich rozprowadzenie w organizmie, obniżają poziom cholesterolu we krwi)
  • hamują agregację płytek krwi, powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych, w tym i wieńcowych, działają antyarytmicznie
  • są prekursorami do biosyntezy prostaglandyn i prostacyklin
  • biorą udział w transporcie wody i elektrolitów przez błony biologiczne
  • regulują wydalanie jonów sodu z organizmu

Objawy niedoboru NNKT:

  • zahamowanie wzrostu
  • zmiany skórne: parakeratoza, zapalenie, wzmożona utrata wody
  • bezpłodność u samców i samic
  • uszkodzenie nerek: martwica brodawek nerkowych, hematuria, nadciśnienie tętnicze nerkowopochodne
  • zmiany w mitochomdriach: zaburzenia ich czynności
  • zwiększenie łamliwości naczyń włosowatych
  • zwiększenie podatności krwinek czerwonych na czynniki uszkadzające
  • zmniejszenie syntezy prostaglandyn, powodujące zaburzenia czynności fizjologicznych narządów i tkanek – układu krążenia, płytki krwi i inne
  • zwiększenie podatności na zakażenia

Obserwacje epidemiologiczne wskazują na niski poziom choroby niedokrwiennej serca u Eskimosów grenlandzkich, których dieta obfituje w kwasy tłuszczowe omega 3 (średnio 14 g/dobę).
Również japońscy rybacy, którzy spożywają dużo kwasów tłuszczowych (średnio 3g/dobę) bardzo rzadko chorują na chorobę wieńcową, natomiast Japończycy na emigracji (USA) wykazują wysokie stężenie cholesterolu i zwiększoną zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.

Czynniki obniżające poziom kwasów tłuszczowych omega 3 w organizmie:

  • nadmierne spożycie kwasów omega 6 w stosunku do omega 3
  • alkohol
  • niedobór witaminy z grupy B
  • niedobór witaminy E
  • wiek

Organizm człowieka ma zdolność przekształcenia kwasów tłuszczowych omega 6 w kwasy tłuszczowe omega 3.

Do czynników, które mogą zaburzyć biosyntezę kwasów tłuszczowych omega 3 zaliczamy:

  • podwyższony poziom cholesterolu we krwi
  • podwyższona zawartość cholesterolu w diecie
  • zwiększone spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych
  • zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych typu trans ( margaryny, potrawy smażone, fast food)
  • podwyższony poziom glukozy we krwi
  • podwyższony poziom insuliny we krwi
  • cukrzyca
  • otyłość
  • wiek poniżej 1 roku życia – delta 6 desaturaza nie jest jeszcze aktywna
  • starzenie biologiczne
  • nadmierne spożycie węglowodanów – cukier i słodycze
  • nadmierne spożycie alkoholu
  • atopia – aktywność do alergii
  • niektóre leki: aspiryna, kortyzon, leki przeciwbólowe

Niedobór kwasu omega 3 wykazuje związek z następującymi chorobami:

  • układ krążenia (miażdżyca)
  • układu odpornościowego (alergie, stany zapalne)
  • nowotworami
  • metabolicznymi (cukrzyca, otyłość)
  • układu nerwowego (depresja, nadpobudliwość – zespół ADHD, zaburzenia pamięci, choroba Alzheimera, dysleksja
  • dermatologicznymi (egzemy, pęknięcia skóry – np. pięt)
  • endokrynologicznymi (rozregulowany system hormonalny)
  • układu pokarmowego(zaburzenia trawienia – regulowane przez prostaglandyny).

 

15+

lat doświadczenia
w branży

50+

ferm objętych
doradztwem żywieniowym

160+

zadowolonych
klientów

4000+

wdrożonych
receptur

Od ponad 15 lat doradzamy
naszym klientom, każdego dnia
poszerzając wiedzę
i zdobywając nowe doświadczenia

Dla każdej fermy przygotowujemy
rozwiązania dopasowane do jej potrzeb

Współpracujemy z klientami
opierając się na zaufaniu, a nie tylko
na dobrej relacji

Każda prawidłowo zastosowana
receptura to lepsze wyniki
produkcyjne i dodatkowy zysk

Wyróżnienia